Ο Μάικλ Όουεν συγκλονίζει για την ανίατη ασθένεια του γιου του που έπρεπε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο: «Είναι κλινικά τυφλός»

Μάικλ Όουεν

Ο Μάικλ Όουεν συγκλονίζει για την ανίατη ασθένεια του γιου του που έπρεπε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο: «Είναι κλινικά τυφλός»

Κώστας Τόπας 13:03 - 19.01.2024

Ο Μάικλ Όουεν συγκλονίζει με τα όσα είπε για την ανίατη ασθένεια του γιου του Τζέιμς, που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο.

Ο Μάικλ Όουεν, θρύλος της Λίβερπουλ  μίλησε στον αγγλικό Τύπο για την ανίατη ασθένεια που υπέστη ο 17χρονος γιος του που τον άφησε κλινικά τυφλό και τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο.

Ο Τζέιμς Όουεν, γιος του Μάικλ Όουεν, ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής μέχρι που διαγνώστηκε με τη νόσο του Στάργκαρντ σε ηλικία 8 ετών. Η όραση του νεαρού Τζέιμς επιδεινώθηκε προοδευτικά κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων και επί του παρόντος είναι «κλινικά τυφλός» .

«Ο κόσμος περιμένει από εμένα να παίξω ποδόσφαιρο και το απολάμβανα πολύ. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο να γνωρίζω πού ήταν η μπάλα. Σταμάτησα πραγματικά να απολαμβάνω το παιχνίδι γιατί ήθελα να γίνω ο καλύτερος», εξήγησε ο γιος του Μάικλ Όουεν στη «Daily Mail».

«Όταν ήμουν νεότερος, λυπήθηκα πραγματικά τον εαυτό μου. Σκέφτηκα "γιατί εμένα;" Δεν μπορώ να οδηγήσω, δεν μπορώ να κάνω αυτό, δεν μπορώ να κάνω αυτό... Αλλά το να στενοχωριέμαι για αυτό δεν πάει να αλλάξω οτιδήποτε, οπότε καλύτερα να προχωρήσω», είπε ο Τζέιμς, ο οποίος ονειρεύεται «να έχω τη δική μου επιχείρηση και να στηρίξω την οικογένειά μου στο μέλλον».

Ο Μάικλ Όουεν εξομολογείται ότι «όταν κάποιος έρχεται σε μένα σε μία παμπ και με ρωτάει αν ο γιος σου παίζε μπάλα, απλά θέλω να αλλάξεις θέμα. Αυτό ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα όλα αυτά τα χρόνια».

Για τις ιατρικές θεραπείες στις οποίες έπρεπε να υποβληθεί ο γιος του, ο Μάικλ Όουεν είπε ότι «δεν ήταν καθόλου εύκολο. Το μάτι του. Τα μάτια του τσούριζαν και ούρλιαζε από τον πόνο. Απλώς σκέφτεσαι "γιατί;" Αλλά έχω πάει σε πολλά νοσοκομεία στη ζωή μου και έχω δει πολλούς λιγότερο τυχερούς ανθρώπους, οπότε πρέπει να το βάλεις όλα στην προοπτική». «Συνεχίσαμε τη ζωή και περάσαμε υπέροχα».

«Παίρνω τη θετική πλευρά των πάντων. Έχω πολλά να είμαι περήφανος γιατί ο Τζέιμς έχει γίνει ένα λαμπρό αγόρι», δήλωσε ο Μάικλ Όουεν, ο οποίος με τον γιο του θα κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ "Football is For Everyone" που θα κυκλοφορήσει στις 30 Ιανουάριου από το NT Sports για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο Stargardt.

Τι είναι η νόσος Στάργκαρντ

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ορίζει τη νόσο Στάργκαρντ ως «μια ασθένεια των ματιών που προκαλεί απώλεια όρασης σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Είναι μια κληρονομική ασθένεια». Στον επίσημο ιστότοπό της εξηγεί ότι «η νόσος Stargardt ονομάζεται συχνά νεανική δυστροφία της ωχράς κηλίδας. Σε άτομα που πάσχουν από νόσο Στάργκαρντ, ειδικά κύτταρα που ανιχνεύουν το φως, που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς, βρίσκονται στην ωχρά κηλίδα, πεθαίνουν. Το κέντρο όρασης ή η λεπτομέρεια γίνεται θολή ή έχει σκούρες περιοχές. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να δει κανείς καλά τα χρώματα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών αναφέρει ότι «η νόσος Στάργκαρντ προκαλείται συνήθως από αλλαγές σε ένα γονίδιο γνωστό ως ABCA4. Αυτό το γονίδιο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Α». Τα συμπτώματα είναι αργή απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δύο μάτια, γκρίζα, μαύρα ή θολά σημεία στο κέντρο της όρασης, ευαισθησία στο φως και αχρωματοψία.