Αυτή είναι η Μακάμπι Τελ Αβίβ που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στους «16» του Conference League
i

© Instagram maccabitlvfc

Αυτή είναι η Μακάμπι Τελ Αβίβ που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στους «16» του Conference League

Γιάννης Λιβανός 15:20 - 23.02.2024 / Ανανεώθηκε: 15:49 - 23.02.2024

Το προφίλ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, που θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στη φάση των «16» του Conference League.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία θα τεθεί αντίπαλος ο Ολυμπιακός για τη φάση των «16» του Europa Conference League είναι η πιο επιτυχημένη Ισραηλινή ομάδα ποδοσφαίρου, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα 23 φορές.

Η αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος φέτος, ούσα στο +1 από την Μακάμπι Χάιφα.

Έτος ίδρυσης, γήπεδο και κατακτήσεις της Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ο σύλλογος της Μακάμπι Τελ Αβίβ ιδρύθηκε το 1906 και έκτοτε έχει πλούσια ιστορία και ισχυρή παράδοση επιτυχιών σε εγχώριο επίπεδο. Στο έμβλημα της κυριαρχούν το κίτρινο και το μπλε χρώμα. Φυσική της έδρα είναι το «Bloomfield Stadium», χωρητικότητας 29.400 θέσεων. Ωστόσο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου του 2023, η Μακάμπι δίνει τα παιχνίδια της σε ουδέτερη έδρα (μέχρι πρότινος στην έδρα της άλλοτε αντιπάλου του Ολυμπιακού, Μπάτσκα Τόπολα), κάτι που λογικά θα γίνει και στις 14 Μαρτίου.

Πρόκειται για μία ομάδα με μεγάλη ιστορία σε εγχώριο επίπεδο, αφού έχει κατακτήσει 23 πρωταθλήματα, 24 State Cup, 8 Toto Cup, 7 Σούπε Καπ Ισραήλ και 2 Lilian Cup (έχει καταργηθεί το τελευταίο).

Στο διάστημα που οι ομάδες του Ισραήλ συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν έχει πετύχει κάποια αξιόλογη διάκριση.

Σημαντικότερη όλων μέχρι στιγμής ήταν η πορεία της στο Champions League της περιόδου 2004-2005, όταν απέκλεισε διαδοχικά την Ελσίνκι και τον ΠΑΟΚ και κατάφερε να «μπει» στην φάση των ομίλων.

Εκεί συγκέντρωσε τέσσερις βαθμούς πετυχαίνοντας μία νίκη εναντίον του Άγιαξ και μία ισοπαλία με τη Γιουβέντους, τερματίζοντας τελικά τελευταία.

Ο προπονητής της και το «αστέρι» της ομάδας

Προπονητής της είναι ο Ρόμπι Κιν, ο αδερφός του Ρόι Κιν, δηλαδή του παλιού εμβληματικού αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο 44χρονος πια Ρόμπι Κιν ανέλαβε τις τύχες της Μακάμπι Τελ Αβίβ στις 26 Ιουνίου 2023 και έκτοτε μετράει στο «τιμόνι» της ισραηλινής ομάδας 28 νίκες, επτά ισοπαλίες και τρεις ήττες σε σύνολο 38 παιχνιδιών που έχει δώσει μέχρι στιγμής.

Ως προπονητής ο Ρόμπι Κιν δεν έχει καταγράψει κάποια αξιόλογη επιτυχία, ωστόσο ως παίκτης μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά πετυχημένος, έχοντας παίξει μεταξύ άλλων σε Λίβερπουλ, Τότεναμ, Ιντερ και Λος Άντζελες Γκάλαξι, ενώ και σε επίπεδο εθνικής ομάδας είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών, έχοντας πετύχει 68 τέρματα με το εθνόσημο στο στήθος.

«Αστέρι» της ομάδας είναι ο Εράν Ζάχαβι! Ο Ισραηλινός σέντερ φορ αν και έχει «πατήσει» τα 36 του χρόνια εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την ικανότητα του να βρίσκει με περίσσεια ευκολία τα αντίπαλα δίχτυα. Σε35 συμμετοχές που έχει σε όλες τις διοργανώσεις, ο Ζάχαβι φέτος, μετράει 21 γκολ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του Ρόμπι Κιν. Τα 10 από τα συνολικά 21 γκολ τα έχει πετύχει στο Conference League, έχοντας σκοράρει πέντε φορές στα προκριματικά και πέντε φορές στη φάση των ομίλων.

Ο Ζάχαβι είναι γνωστός στο λιμάνι του Πειραιά από το 2021, όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αντιμετωπίσει και τελικά αποκλείσει την Αϊντχόφεν στη φάση των «32» του Europa League.

Μάλιστα ο Ζάχαβι είχε σημειώσει δύο γκολ στο παιχνίδι της Ολλανδίας και δύο γκολ στο πρώτο ματς του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» Επομένως ο Ισραηλινός, δεν είναι μόνο γνωστός στον Ολυμπιακό, αλλά τον έχει πληγώσει κιόλας τέσσερις φορές στο πρόσφατο παρελθόν!