Μάνταλος και Τσούμπερ για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ: «Ο δεύτερος αιώνας να είναι τόσο ένδοξος όσο ο πρώτος» (vids)

Πέτρος Μάνταλος

Μάνταλος και Τσούμπερ για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ: «Ο δεύτερος αιώνας να είναι τόσο ένδοξος όσο ο πρώτος» (vids)

Κώστας Τόπας 08:04 - 13.04.2024 / Ανανεώθηκε: 08:04 - 13.04.2024

Πέτρος Μάνταλος και Στίβεν Τσούμπερ έστειλαν τις δικές τους ευχές για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ.

Ξεχωριστή είναι η σημερινή (13/04) ημέρα για την ΑΕΚ, μιας και ο σύλλογος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Η «κιτρινόμαυρη ΠΑΕ» δημοσίευσε στα social media ένα βίντεο με τις ευχές των παικτών της γι' αυτή την ιστορική ημέρα του συλλόγου, αλλά και τα «χρόνια πολλά» των Πέτρου Μάνταλου και Στίβεν Τσούμπερ.

«Εύχομαι στην ομάδα μας χρόνια της πολλά για τα 100 της χρόνια. Ο δεύτερος αιώνας της ΑΕΚ να είναι τόσο ένδοξος όσο και ο πρώτος», ανέφερε στο μήνυμά του ο Πέτρος Μάνταλος.

100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)
SPORTAL ORIGINALS

08:00 - 13.04.2024

100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)

Πως να μετρηθεί με μήνες και χρόνους η πορεία ενός συλλόγου; Πως να μετρήσεις τις φορές που χτύπησε η καρδιά σου δυνατά για την αγαπημένη σου ομάδα; Ποιος, που και πότε σε έκανε να λατρέψεις ένα έμβλημα, να το ακολουθείς, να κλαις, να γελάς, να ονειρεύεσαι μαζί του; Η ΑΕΚ γίνεται σήμερα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 100 ετών. Και αυτές είναι λίγες από τις ιστορίες ανθρώπων που την υπηρέτησαν και τις εξιστορούν στο Sportal.gr.

Μήνυμα ευχών έστειλε και ο Στίβεν Τσούμπερ: «Χρόνια πολλά σε όλα τα μέλη του καταπλητικού συλλόγου μας! Εύχομαι μόνο τα καλύτερα σε όλους μας και ειδικότερα υγεία ώστε να υποστηρίζουμε για άλλα 100 χρόνια την καταπληκτική ομάδα μας!».

@aekfc Πέτρος Μάνταλος και Στίβεν Τσούμπερ στέλνουν τις ευχές τους για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ!🟡⚫️ #aekfc #aekfc100 #aek100 #100years #100years_aek ♬ πρωτότυπος ήχος - AEK FC

Ήταν 13 Απριλίου του 1924, όταν μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών προσφύγων πήραν την απόφαση να ιδρύσουν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης. Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

Επειτα από πολύωρη συζήτηση η παρέα πήρε την τελική απόφαση για την ίδρυση ενός συλλόγου με την επωνυμία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Ως έμβλημα επελέγη ασφαλώς ο Δικέφαλος Αετός και χρώματα το χρυσό και το μαύρο, όλα εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη αθλητική παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης. Η αριστερή κεφαλή του Δικεφάλου συμβολίζει τη Ρώμη, η δεξιά την Κωνσταντινούπολη, ενώ τα ανοιχτά φτερά δηλώνουν την κυριαρχία του Βυζαντίου

Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ πριν το 1924 στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε πληθυσμιακά μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, όπως και άλλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σαν τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους Άγγλους να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Με το πέρασμα του χρόνου, το ποδόσφαιρο έμπαινε στις καρδιές των Ελλήνων της Πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος», ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κλπ.

Η ΑΕΚ άρχισε από πολύ νωρίς να σημειώνει επιτυχίες και να αποκτά δικό της κοινό. Η ΑΕΚ έβαλε τα… θεμέλια των επιτυχιών το 1929, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί στην ομάδα των προσφύγων η έκταση όπου μέχρι το 2003 βρισκόταν το… σπίτι της ΑΕΚ. Ετσι, οι πρόσφυγες την εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μόνοι τους, με χειρωνακτικές εργασίες βοήθησαν ώστε η ομάδα να αποκτήσει όσο πιο γρήγορα γινόταν ένα ολοκληρωμένο γήπεδο, το οποίο στη συνέχεια θα έφερνε και τις πρώτες επιτυχίες. Όπως κι έγινε.

Το Σάββατο (13/4) είναι μεγάλη ημέρα για την ΑΕΚ. Η Ένωση θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της τεράστιας ιστορίας της και η OPAP Arena θα φορέσει τα καλά της για τη μεγάλη γιορτή. Η ΠΑΕ ΑΕΚ με νέα ανακοίνωσή της, παρακάλεσε για έγκυρη προσέλευση, όπως και μη χρήση βεγγαλικών και καπνογόνων, καθώς υπάρχουν πτητικοί κανόνες για την απογείωση του αερόστατου.