Απαγορεύτηκε και με διάταγμα της κυβέρνησης η παρουσία οπαδών του Παναθηναϊκού στη Μασσαλία

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν μπορούν να μετακινηθούν στη Μασσαλία.

i

©intime

Απαγορεύτηκε και με διάταγμα της κυβέρνησης η παρουσία οπαδών του Παναθηναϊκού στη Μασσαλία

Γιώργος Σακελλαρίου 17:55 - 13.08.2023 / Ανανεώθηκε: 18:10 - 13.08.2023

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η παρουσία φίλων του Παναθηναϊκού στη Μασσαλία για το ματς με τη Μαρσέιγ.

Η UEFA είχε απαγορεύσει νωρίς την μετακίνηση οπαδών της Μαρσέιγ στη Λεωφόρο και φυσικά και του Παναθηναϊκού στο Βελοντρόμ.

Ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να απαγορευτεί η παρουσία οπαδών και έγινε αντιληπτό από την περασμένη Δευτέρα το γιατί. Επίσης, ήταν κάτι που επιθυμούσαν και οι δύο σύλλογοι, ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστα γεγονότα και τιμωρίες των ομάδων. Στη Γαλλία, πάντως, η απαγόρευση παρουσίας οπαδών του Παναθηναϊκού στη Μασσαλία, αποφασίστηκε και με διάταγμα που Υπουργού Εσωτερικών. Οι οπαδοί της Μαρσέιγ είναι γνωστό ότι έχουν άριστες σχέσεις με τους οπαδούς της ΑΕΚ και η απαγόρευση ήταν μονόδρομος.

Στο ρεπορτάζ των γαλλικών ΜΜΕ αναφέρεται και η απόφαση:

«Απαγορεύεται στους οπαδούς του ελληνικού συλλόγου Παναθηναϊκού να πάνε στη Μασσαλία την Τρίτη για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών και δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Χωρίς Έλληνες οπαδούς, λοιπόν, στο στάδιο Βελοντρόμ για τον αγώνα ΟΜ-Παναθηναϊκός, αυτή την Τρίτη κατά τη διάρκεια του δεύτερου παιχνιδιοού του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League (1-0 στον πρώτο αγώνα για τον ελληνικό σύλλογο).

“Η ατομική ή συλλογική μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, οποιουδήποτε προσώπου που ισχυρίζεται ότι είναι υποστηρικτής του Παναθηναϊκού ή συμπεριφέρεται ως τέτοιος, απαγορεύεται μεταξύ των γαλλικών οδικών σημείων, σιδηροδρομικών, λιμανιών και σημείων συνόρων αεροδρομίου, αφενός και της κοινότητας της Μασσαλίας, Bouches-du-Rhône, αφετέρου”.

Το υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι υπάρχει «πραγματικός και σοβαρός κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ οπαδών των δύο συλλόγων». Υποστηρίζει ότι «οι κινήσεις του Παναθηναϊκού αποτελούν τακτικά πηγή διαταραχών της δημόσιας τάξης» εξαιτίας της «βίαιης συμπεριφοράς ορισμένων από τους οπαδούς αυτής της ομάδας», που οδηγεί σε καυγάδες ή ρίψη πυροτεχνικών μηχανισμών, όπως συνάντηση με τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης στις 21 Μαΐου 2022 ή 4 Αυγούστου στην Πράγα.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών φοβούνται ότι η συνάντηση στο Βελοντρόμ την Τρίτη το βράδυ θα είναι «μια ευκαιρία να επιδεινωθούν αυτές οι συμπεριφορές». Ο κίνδυνος αποδεικνύεται «ακόμη περισσότερο ότι ορισμένοι υποστηρικτές» της Ολιμπίκ της Μασσαλίας «υποστηρίζουν επίσης συχνά βίαιη συμπεριφορά», καταλήγει το Υπουργείο στο διάταγμα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα στις 9 Αυγούστου στην ελληνική πρωτεύουσα, η μετακίνηση των οπαδών της Μαρσέιγ, που συνδέονται με παλιά φιλία με αυτούς της ΑΕΚ, αντιπάλου του Παναθηναϊκού, είχε απαγορευτεί από την UEFA. Το κλίμα έχει επιβαρύνει τρομερά και ο θάνατος ενός νεαρού οπαδού της ΑΕΚ, ο οποίος μαχαιρώθηκε στις 7 Αυγούστου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με οπαδούς της κροατικής ομάδας Ντιναμό Ζάγκρεμπ την παραμονή του προγραμματισμένου αγώνα των δύο ομάδων και τελικά αναβλήθηκε».