Χορηγοί, μάρκετινγκ, τουρισμός: Οι επιπτώσεις στην Παρί μετά την αποχώρηση του Μέσι

Λιονέλ Μέσι

i

Λιονέλ Μέσι/©Photo by Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images/Ideal Images

Χορηγοί, μάρκετινγκ, τουρισμός: Οι επιπτώσεις στην Παρί μετά την αποχώρηση του Μέσι

Κώστας Τόπας 09:19 - 05.05.2023 / Ανανεώθηκε: 09:19 - 05.05.2023

Εάν η Παρί εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του Λιονέλ Μέσι για δύο χρόνια για να διευθύνει τις δραστηριότητές της, η μελλοντική αποχώρηση του Αργεντινού σταρ από το Παρίσι αυτό το καλοκαίρι θα έχει σημαντικές συνέπειες και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο Λιονέλ Μέσι δεν θα συνεχίσει στην Παρί Σεν Ζερμέν την επόμενη σεζόν. Αυτές είναι οι πληροφορίες που διαρρέουν στο Παρίσι, μετά την επιβεβαίωση της τιμωρίας του Αργεντινού αστέρα για την απουσία του από την προπόνηση την περασμένη Δευτέρα (01/05) για να ταξιδέψει στην Αραβία για να εκπληρώσει κάποιες διαφημιστικές δεσμεύσεις. Είναι η μοιραία συνέπεια μετά από όσα συνέβησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που αφήνει τον «Λέο» εκτός ομάδας για δύο εβδομάδες.

Η αποχώρησή του από την γαλλική πρωτεύουσα θα είναι θα φέρει και αρνητικά νούμερα στα οικονομικά του Παρισιού. Οταν ο Μέσι έφυγε από τη Βαρκελώνη το 2021, το περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού της Καταλονίας εκτίμησε μεταξύ 15 και 20% τη μείωση της προσέλευσης στην πόλη της Βαρκελώνης για τον μοναδικό λόγο της αποχώρησής του. Και στο Παρίσι θα υπάρξουν συνέπειες αν ο Αργεντινός ετοιμάσει τις βαλίτσες του για αποχώρηση

Οπως επίσης και οι επιχειρήσεις γύρω από το «Παρκ Ντε Πρενς» θα δουν τον τζίρο τους να πέφτει. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στη Γαλλία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα γύρω από το γήπεδο της Παρί αντιπροσώπευε το 30 με 40% του ετήσιου τζίρου της γαλλικής ομάδας κι αυτό οφειλόταν στην παρουσία του Αργεντινού σταρ. Σε περίπτωση αποχώρησης, οι σημαντικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές κυρίως μετά από έξι μήνες. 

Μεγάλη απώλεια εσόδων αναμένεται να δει και από τις πωλήσεις φανελών, καθώς ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο παίκτης που έχει πουλήσει μέχρι στιγμής τις περισσότερες φανέλες στην μπουτίκ της Παρί Σεν Ζερμέν. Μάλιστα, η παρουσία του Αργεντινού αστέρα αποτιμάται στο 20% των συμβατικών ποσών των χορηγών, που αποφέρουν 380 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή εκτιμώμενη αποτίμηση 76 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, η Παρί έχει πολλά να χάσει και στα social media. Σε αυτόν τον τομέα, ο Λιονέλ Μέσι έχει αυξήσει τους οπαδούς του συλλόγου κατά 30%. Ο 36χρονος Παγκόσμιος πρωταθλητής ξεπερνά κατά πολύ τον Κιλιάν Εμπαπέ με 458 εκατομμύρια followers έναντι 130 που μετράει ο Γάλλος επιθετικός.