Μέσι Vs Ρονάλντο: Πως το 2022 αντιστράφηκε η πορεία τους
i

Μέσι και Ρονάλντο/Printscreen

Μέσι Vs Ρονάλντο: Πως το 2022 αντιστράφηκε η πορεία τους

Ευγενία Κουντούρη • 14:09 - 28.12.2022 / Ανανεώθηκε: 14:34 - 23.01.2023

Το γεγονός που σημάδεψε την καριέρα του Μέσι το 2022 ήταν η κατάκτηση του Παγκόσμιου κυπέλλου, ενώ για τον Ρονάλντο η συνέντευξη που παραχώρησε στον Πιρς Μόργκαν.

Το 2022 ήταν μια χρονιά με «αντίθετη τροχιά» για τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς ο ένας από αυτούς έχει πλέον κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο άλλος δεν έχει καν ομάδα.

Ένα ζευγάρι που κυριαρχεί στον κόσμο του ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία κι ακόμη και τώρα, που βρίσκονται και οι δύο πλέον κοντά στην δύση της καριέρας τους, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και εντός αγωνιστικούς χώρου να προσφέρουν στιγμές ποδοσφαιρικής λάμψης.

Ο Ρονάλντο έκλεισε την περασμένη σεζόν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2021-22 ως ο πρώτος σκόρερ της με 24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Από τις κορυφαίες του στιγμές το απίθανο χατ-τρικ τον Μάρτιο με το οποίο η ομάδα του σφράγισε μια εμφατική νίκη με 3-2 κόντρα στην Τότεναμ.

Το ξεκίνημα της νέας σεζόν 2022-23 δεν ήταν ανάλογο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τελικά από τον σύλλογο μετά από μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη στην οποία έδειξε ουσιαστικά πως αποτελεί «ξένο σώμα».

Στη συνέχεια κι ενώ ο 37χρονος δεν έκανε ένας από τα καλύτερα τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έσπασε αρκετά ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε πέντε διαφορετικά Μουντιάλ. Ο Πορτογάλος φόργουορντ βρίσκεται πλέον στο κυνήγι της επόμενης ομάδας του, με την Σαουδική Αραβία να φαντάζει ως ο πιο πιθανός προορισμός του.

Ο Μέσι, από την άλλη, έκανε μία από τις σπουδαιότερες χρονιές της καριέρας του, που ολοκληρώθηκε με το να σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Λαμβάνοντας υπόψη τη φοβερή φόρμα που έχει επιδείξει σε όλο το 2022, είναι πολύ παράλογο να πιστεύει κανείς ότι δεν μπήκε καν στους κορυφαίους 30 υποψήφιους για τη Χρυσή Μπάλα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μέσι πήρε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον στην PSG, αλλά τώρα τον βλέπουμε να επιστρέφει στα καλύτερά του για τον σύλλογο του, αλλά και για την Εθνική του.

Ο Μέσι κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα εκτός Ισπανίας φέτος καθώς η Παρί στέφθηκε πρωταθλήτρια της Ligue 1, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήρθε στη διεθνή σκηνή.

Η Αργεντινή κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Μέσι κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα μετά από μια αξιοσημείωτη ατομική απόδοση σημειώνοντας επτά γκολ και βγάζοντας τρεις ασίστ.

Πολλοί οπαδοί και ειδικοί έσπευσαν να επαινέσουν τον Μέσι φέτος. Ο Ρόι Κιν για παράδειγμα μίλησε για τον θρίαμβό του στο Παγκόσμιο Κύπελλο και πόσο μεγάλη ήταν αυτή η στιγμή για την καριέρα του.

«Είναι ωραίο να κερδίζεις ένα τρόπαιο, αλλά είναι περισσότερο ανακούφιση. Η πίεση που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια και να το κερδίσει στο τελευταίο του παιχνίδι για τη χώρα του, τι τέλος για αυτόν και την οικογένειά του», είπε ο Κιν, μιλώντας στο ITV.

«Ένα σημάδι μεγαλείου είναι όταν κάνεις τους παίκτες γύρω σου καλύτερους και το κάνει αυτό. Αυτό δεν είναι προς συζήτηση. Είναι σπουδαίος, σπουδαίος παίκτης. Είναι υπέροχο να τον βλέπεις να κερδίζει αυτό το τρόπαιο».

Ρίξαμε μια ματιά στα στατιστικά τόσο του Μέσι όσο και του Ρονάλντο από το ημερολογιακό έτος του 2022.

Σημείωση: Έχουμε συμπεριλάβει τους αριθμούς από τα διεθνή φιλικά αλλά έχουμε παραλείψει τα στατιστικά τους από τυχόν φιλικά του συλλόγου τους πριν από την περίοδο.

Λιονέλ Μέσι

Παιχνίδια: 51

Λεπτά συμμετοχής: 4.470

Γκολ: 35

Ασίστ: 30

Εύστοχα πέναλτι: 6

Χατ-τρικ: 1

Γκολ από φάουλ: 2

Λεπτά ανά γκολ: 127,7

Λεπτά ανά γκολ χωρίς πέναλτι: 154.1

Λεπτά ανά γκολ ή ασίστ: 68,8

Κερδισμένα τρόπαια: 4 (Ligue 1, Trophee des Champions, Finalissima, Παγκόσμιο Κύπελλο)

Κριστιάνο Ρονάλντο

Παιχνίδια: 46

Λεπτά συμμετοχής: 3.457

Γκολ: 16

Ασίστ: 4

Εύστοχα πέναλτι: 3

Χατ-τρικ: 2

Γκολ από φάουλ: 1

Λεπτά ανά γκολ: 216.1

Λεπτά ανά γκολ χωρίς πέναλτι: 265,9

Λεπτά ανά γκολ ή ασίστ: 172,8

Κερδισμένα τρόπαια: 0