Η μεταγραφική αγορά έκλεισε με την κατάρρευση της Premier League και αρκετές εκπλήξεις

Ράντου Ντράγκουσιν

i

© Tottenham FC

Η μεταγραφική αγορά έκλεισε με την κατάρρευση της Premier League και αρκετές εκπλήξεις

Κώστας Τόπας 09:10 - 02.02.2024

Η Αγγλία κλείνει τη διαφορά σε σύγκριση με τα 842 εκατομμύρια ευρώ, που επενδύθηκαν πριν από ένα χρόνο και η Ligue 1 είναι αυτή που επένδυσε περισσότερο στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου έκλεισε και μαζί της επιβεβαιώθηκε το μπλακ άουτ που υπέστη η Premier League, η οποία μείωσε τις δαπάνες της από 842 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χειμώνα σε μόλις 90 φέτος. Στην πραγματικότητα, μόνο εννέα ομάδες προχώρησαν σε μεταγραφικές προσθήκες σε αυτή την χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Οι ομάδες με μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή η Νιούκαστλ, δεν επένδυσαν ούτε ένα ευρώ.

Επιπλέον, μόνο ο Ράντου Ντραγκούσιν, ο οποίος άλλαξε τη Τζένοα με την Τότεναμ με αντάλλαγμα 25 εκατομμύρια ευρώ, μπήκε στις 10 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού χειμώνα από την Premier League. Μια συρρίκνωση των δαπανών στην αγγλική αγορά που επεκτάθηκε και στην Championship, η οποία ξόδεψε 34 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο και φέτος μειώθηκε στα 25.

Δεύτερη η Serie A

Ένα από τα σπουδαία νέα που άφησε αυτό το χειμερινό παράθυρο είναι η ανάσταση, από οικονομική άποψη, της Serie A, η οποία ανέβασε την επένδυσή της στα 101 εκατομμύρια όταν, πέρυσι, ξόδεψε μόλις 32. Εκτός από τη Λάτσιο, την Ουντινέζε και την Κάλιαρι, οι υπόλοιποι σύλλογοι έχουν κάνει κάποιες υπογραφές. Πρώτη στη λίστα, χωρίς αμφιβολία, είναι η Νάπολι. Στο στόχο τους να ανατρέψουν την κατάσταση (στην 9η θέση στη Serie A), οι «παρτενοπέι» έχουν επενδύσει 21 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις παίκτες: Σιρίλ Νγκονζέ, Πασκουάλε Ματζόκι, Χαμέντ Τραορέ και Λεάντερ Ντεντόνκερ.

«Πρωταθλήτρια» και πάλι η Παρί

Η Γαλλία έδειξε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν έχει χρήματα να ξοδέψει και γι' αυτό αύξησε την επένδυσή της από 132 σε 173 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα. Το πρωτάθλημα που έχει ξοδέψει τα περισσότερα σε αυτή την αγορά φέτος. Όπως συνήθως, η ομάδα με επικεφαλής τον Λουίς Ενρίκε υπέγραψε δύο «ταλέντα» από τη Βραζιλία. Τον Γκαμπριέλ Μοσκάρντο και τον Λούκας Μπεράλντο. Επιπλέον, η Λυών και η Μαρσέιγ ήταν οι άλλες δύο ομάδες που κινήθηκαν περισσότερο σε αυτό το μεταγραφικό παζάρι. Αμφότερες απέκτησαν πέντε παίκτες και ξόδεψαν 38 και 22 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.

Μπάγερν, Λειψία και Άιντραχτ οι πιο δραστήριες

Με την Μπάγερν Μονάχου, τη Λειψία και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η Bundesliga έδειξε για άλλη μια φορά ισχύ στη φετινή χειμερινή αγορά. Μεταξύ των τριών τους έχουν εκταμιεύσει το 86% από τα 79 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί για το γερμανικό πρωτάθλημα. Οι Βαυαροί απέκτησαν τον Σασά Μποέ (δεύτερη ακριβότερη απόκτηση), ενώ οι οι «ταύροι» επέλεξαν τον Ελίφ Ελμάς για να αντικαταστήσει τον Έμιλ Φόρσμπεργκ.

Τέλος, η La Liga ήταν αυτή η οποία ξόδεψε τα λιγότερα χρήματα στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο, μιας και το ποσό που δαπανήθηκε δεν ξεπέρασε τα 65 εκατομμύρια ευρώ.