Το παιδί «θαύμα» του Champions League, Μίλε Σβιλάρ επανεμφανίζεται έξι χρόνια μετά!
i

© X/AS Roma English

Το παιδί «θαύμα» του Champions League, Μίλε Σβιλάρ επανεμφανίζεται έξι χρόνια μετά!

Γιάννης Λιβανός 10:23 - 23.02.2024 / Ανανεώθηκε: 10:30 - 23.02.2024

Ο νεότερος τερματοφύλακας που έχει αποκρούσει ποτέ πέναλτι στο Champions League, Μίλε Σβιλάρ χάρισε την πρόκριση στη Ρόμα με τις δύο καίριες επεμβάσεις του στη «ρωσική ρουλέτα» του Ολίμπικο απέναντι στη Φέγενορντ.

Με τον Μίλε Σβιλάρ να αποκρούει δύο πέναλτι, η Ρόμα «λύγισε» την Φέγενορντ από την άσπρη βούλα το βράδυ της Πέμπτης (21/02) και έγινε η ομάδα που συμπλήρωσε την 16άδα του Europa League.

Ρόμα και Φέγενορντ κοντραρίστηκαν για μία θέση στους «16» του Europa League, με το παιχνίδι στο «Ολίμπικο» να λήγει 1-1 και να οδηγείται στο «εκτελεστικό απόσπασμα» του ποδοσφαίρου, την ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, ο Λουκάκου είδε τον Βέλενροίτερ να του αποκρούει το δικό του πέναλτι. Ο Σβίλαρ όμως ήταν αποφασισμένος και στη συνέχεια απέκρουσε τις εκτελέσεις των Ντάβιντ Χάντσκο και Αλιρέζα Γιάχανμπακς, δίνοντας εν τέλει την πρόκριση στην ιταλική ομάδα. Το εντυπωσιακό με τον Σβιλάρ είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που τραβάει επάνω του τα βλέμματα σε παιχνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης...

Από το σκοτάδι της Λισσαβόνας στο φως της Ρώμης

Η Ρόμα ξεκίνησε μια εξαιρετική πρωτοβουλία πριν από τέσσερα χρόνια, προώθησε την αναζήτηση ποδοσφαιριστών που είχαν «χαθεί» από τον χάρτη του ποδοσφαίρου. Μία τέτοια ήταν και η περίπτωση του Μίλε Σβιλάρ, που δείχνει να «παίρνει ξανά τα πάνω του» ύστερα από αρκετά χρόνια. Ο Σβιλάρ έκανε αισθητή την παρουσία του στο παιχνίδι των playoffs για τους «16» του Europa Leagueο βράδυ της Πέμπτης (22/02) εναντίον της Φέγενορντ.

Ο Σέρβος τερματοφύλακας είχε γίνει γνωστός με τη φανέλα της Μπενφίκα, όταν στις 28 Αυγούστου 2017 έκανε το ντεμπούτο του στο Champions League σε ηλικία 18 ετών και 52 ημερών, ξεπερνώντας έτσι τον Ίκερ Κασίγιας (18 ετών και 118 ημερών). Μπορεί αυτό το ρεκόρ να έσπασε σύντομα από τον Μάαρτεν Φαντεφόουρντ της Γκενκ, που αγωνίστηκε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σε ηλικία 17 ετών και 287 ημερών, το 2019, ωστόσο όπως λένε ο «δολοφόνος» γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος!

Σε ευρωπαϊκή διοργάνωση έκανε την αρχή ο Σβιλάρ, σημειώνοντας παράλληλα ένα αξιοσημείωτο στατιστικό το 2017 και επανήλθε (και πάλι στη δημοσιότητα) με τα κατορθώματα του, ξανά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αυτή του Europa League το βράδυ της Πέμπτης (22/02).

Και ποια ήταν τα κατορθώματα του Σβιλάρ; Μα φυσικά ότι απέκρουσε δύο εκτελέσεις από τα 11 βήματα στη «ρωσική ρουλέτα» των πέναλτι απέναντι στη Φέγενορντ, δίνοντας στη Ρόμα το εισιτήριο για τη φάση των «16» του Europa League.

Ο Σβιλάρ ωστόσο κατέχει μία άλλη εντυπωσιακή πρωτιά! Είναι ακόμη ο νεότερος (18 ετών και 65 ημερών) που έχει αποκρούσει πέναλτι στο Champions League. Συγκεκριμένα ο Σέρβος πορτιέρο απέκρουσε το πέναλτι του Άντονι Μαρσιάλ στο παιχνίδι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα (2-0, 31/10/2017), για τη φάση των ομίλων. Εκείνη την ημέρα, παραδόξως, ο νεαρός τότε τερματοφύλακας είχε σημειώσει και αυτογκόλ.

Η καριέρα του Σβιλάρ δεν έφτασε ποτέ μέχρι στιγμής στο «πικ» της. Ο Σέρβος πραγματοποίησε όλες κι όλες 23 εμφανίσεις με την Μπενφίκα, δέχτηκε 20 γκολ και κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του σε οκτώ ματς. Το καλοκαίρι του 2022 μετακινήθηκε στη Ρόμα. Στην πρώτη του σεζόν στο «Ολίμπικο» δεν κατάφερε να «εκτοπίσει» τον Ρούι Πατρίσιο από τα γκολπόστ, έχοντας μόλις τέσσερις συμμετοχές. Η εξέλιξη φέτος για τον Σβιλάρ είναι εντελώς διαφορετική!

Η έλευση Ντε Ρόσι στη Ρόμα έδωσε στον Σβιλάρ την ευκαιρία να βγει ξανά στο προσκήνιο

Στη Ρόμα πλέον και έπειτα από την αποχώρηση του Ζοζέ Μουρίνιο και την άφιξη του Ντανιέλε ντε Ρόσι, η τύχη του Σβιλάρ έχει αλλάξει άρδην. Ο γεννημένος στο Βέλγιο, με ρίζες από τη Σερβία τερματοφύλακας, φαίνεται να ανταγωνίζεται στα ίσα τον Ρούι Πατρίσιο.

Μάλιστα ο Σβιλάρ ξεκίνησε στο Europa League εναντίον της Feyenoord (1-1) την περασμένη Πέμπτη (15/02), ενώ ήταν στην αρχική σύνθεση της Ρόμα και για τη Serie A εναντίον της Φροζινόνε (3-0) την προηγούμενη Κυριακή (18/02), για να έρθει να προστεθεί η εξαιρετική του παρουσία το βράδυ της Πέμπτης (22/02) κόντρα στη Φέγενορντ.

Ο Ντε Ρόσι δείχνει να πιστεύει το τελευταίο διάστημα στον Σβιλάρ, με τις δηλώσεις του εξάλλου να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο: «Έχουμε δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες. Στην αρχή εμπιστεύτηκα τον Ρούι Πατρίσιο, αλλά αυτή την στιγμή βλέπω τον Σβιλάρ σε καλή κατάσταση, οπότε θέλω να του δώσω λίγη αυτοπεποίθηση και σταθερότητα. Είναι νέος και έχει θάρρος. Τον εμπιστεύομαι. Θα συνεχίσει να παίζει ακόμα και αν έχει μια κάμψη στην απόδοση του».

Στο Κυριακάτικο (18/02) παιχνίδι της Ρόμα απέναντι στη Φροζινόνε, ο Σβιλάρ πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση. Έκανε επτά αποκρούσεις. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για εκείνη που έκανε απέναντι στον Ματίας Σούλε, στο 24ο λεπτό, με το ματς να βρίσκεται στο 0-0 εκείνη την στιγμή.

Στα αποδυτήρια της Ρόμα, εκτιμάται επίσης η δουλειά του Σβιλάρ με τα πόδια, αλλά και το θάρρος που επιδεικνύει κατά τη διάρκεια του αγώνα. «Ο Μίλε βρίσκεται σε κατάσταση χάριτος. Στο πρώτο ημίχρονο, όλοι εκτός από τον Σβιλάρ, ήμασταν κακοί και μας έσωσε. Θα πάρει τον χώρο που του αξίζει» , δήλωσε ο Ντε Ρόσι μετά το παιχνίδι της Κυριακής για τη Serie A (18/02).

Ο Σβίλαρ, από την πλευρά του, υπογραμμίζει την αλλαγή που υπέστη η Ρόμα με τον Ντε Ρόσι λέγοντας: «Κάθε προπονητής έχει τις ιδέες του. Τώρα χτίζουμε περισσότερο από πίσω και ο τερματοφύλακας παίζει λίγο ψηλότερα. Πρέπει να είναι λίγο πιο επιθετικός».

Η Ρόμα μετά από ματς θρίλερ νίκησε με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι τη Φέγενορντ και προκρίθηκε στους «16» του Europa League
EUROPA LEAGUE

00:52 - 23.02.2024

Η Ρόμα μετά από ματς θρίλερ νίκησε με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι τη Φέγενορντ και προκρίθηκε στους «16» του Europa League

Η Ρόμα μετά από ένα ματς θρίλερ επικράτησε με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι τη Φέγενορντ (1-1 κ.δ.) και πήρε το εισιτήριο για τη φάση των «16» του Europa League.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι εξωτερικές φιλοφρονήσεις για τον Σβιλάρ. «Έκανε σπουδαίες αποκρούσεις ως τερματοφύλακας», δήλωσε ο Ρομπέρτο Προύτσο, παλιός παίκτης της Ρόμα, για να έρθει να συμπληρώσει ο επίσης πρώην «τζιαλορόσι», Τζιαμπιέρο Μάινι: «Αν είχε παίξει από την αρχή, η Ρόμα θα είχε 6-7 βαθμούς περισσότερους».