Μόντσα: Η ιστορική άνοδος, ο Μοντεστό, η τελευταία επιθυμία του Μπερλουσκόνι και η πρόθεση αγοράς από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Μόντσα: Η ιστορική άνοδος, ο Μοντεστό, η τελευταία επιθυμία του Μπερλουσκόνι και η πρόθεση αγοράς από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Ελένη Ανδρικοπούλου 15:50 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:58 - 13.06.2023

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere dello sport o Σίλβιο Μπερλουσκόνι πριν τον θάνατό του είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη την πώληση της Μόντσα.

«Αφήστε τη Μόντσα σε ένα άτομο με μεγάλες φιλοδοξίες, αυτή ήταν η τελευταία κίνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η ομάδα της Μπριάντσα θα πωληθεί στον Έλληνα μεγιστάνα. Η διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει δημοσίευμα της Corriere dello sport. Σύμφωνα με το ιταλικό Μέσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι μία ανάσα από την αγορά του ιταλικού συλλόγου. 

Η Μόντσα ιδρύθηκε το 1912. Με την ίδρυσή της, η Μόντσα Φουτ Μπολ Κλαμπ ανέβηκε τις κατηγορίες και ως ομάδα Γ’ εθνικής κατάφερε να φτάσει μέχρι και στα προημιτελικά του κυπέλλου Ιταλίας. Τη δεκαετία του 1950, ο σύλλογος ανέβηκε μέχρι και στη Serie B. 

Είναι μια από τις ομάδες με τις περισσότερες παρουσίες στη Β’ εθνική της Ιταλίας. Μετρά πάνω από 40. Έμεινε για 15 σερί σεζόν στη Serie B, μέχρι που υποβιβάστηκε στη δεκαετία του 1960 και επανήλθε αμέσως. Τη δεκαετία του 1970  η Μόντσα άγγιξε το όνειρο περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Το 1977 τερμάτισε στην πέμπτη θέση κι έχασε την τελευταία στιγμή, μόλις για έναν βαθμό, την είσοδο στα μπαράζ, καθώς υπήρξε τριπλή ισοβαθμία στη δεύτερη θέση.

Την επόμενη σεζόν τερμάτισε τέταρτη κι έχασε ξανά για δύο βαθμούς την άνοδο. Το 1979 το φινάλε της σεζόν την βρήκε στην τρίτη θέση με την Πεσκάρα. Έπαιξε μπαράζ κι έχασε. Τρεις σεζόν, τρεις πίκρες.

Αυτή η κατάσταση επικρατεί περίπου για 20 χρόνια, με τον ιδιοκτήτη να θεωρείται άνθρωπος του Γκαλιάνι, τον κόσμο να ενοχλείται λίγο και που η Μόντσα είναι ομάδα δορυφόρος της Μίλαν.

Ο Βαλεντίνο Τζαμπέλι αποχωρεί μετά από 19 χρόνια στην προεδρία του συλλόγου κι η Μόντσα αρχίζει την παρακμή. Χρεοκοπεί δύο φορές τα επόμενα χρόνια, αλλάζει ονόματα, αλλάζει ιδιοκτήτες και παραπαίει στις χαμηλές κατηγορίες.

Ο Μπερλουσκόνι στο τιμόνι κι η άνοδος στη Serie B 

Είχε έρθει η στιγμή κάποιος να τη... σώσει από αυτή την... κατάρα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και άλλοτε ιδιοκτήτης της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέλαβε τη Μόντσα τον Σεπτέμβριο του 2018, αποκτώντας τον σύλλογο ενώ βρισκόταν στη Serie C.

Το 2020 η ιταλική ομοσπονδία, εκτός από την λύση των πλέι οφ και των πλέι άουτ σε περίπτωση προσωρινής διακοπής της Serie A, ανακοίνωσε και το οριστικό «λουκέτο» της Serie C, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Μετά από αυτή την απόφαση, επιβεβαιώθηκε και η άνοδος στην Serie B (δεύτερη κατηγορία) των ομάδων που οδηγούσαν την κούρσα στους τρεις ομίλους της τρίτης κατηγορίας: Η Μόντσα, η Βιτσέντσα και η Ρετζίνα.

Η Μόντσα, με προπονητή τον άλλοτε μέσο των Ίντερ και Μίλαν, Κρίστιαν Μπρόκι. ήταν πρώτη στον όμιλό της με 16 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Καραρέζε. Κάπως έτσι γιορτάζει την άνοδό της στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος ύστερα από 19 χρόνια!

Στα «σαλόνια» της Serie A 

Στις 29 Μαΐου 2022 η Μόντσα πέτυχε αυτό που δεν είχε καταφέρει ποτέ στην 110ετή ιστορία της. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανέβηκε στη Serie A

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έπλεε σε πελάγη ευτυχίας, είχε ενθουσιαστεί σε απίστευτο βαθμό, ώστε να δηλώνει πως έχει χαρεί περισσότερο και από τα τρόπαια που έπαιρνε με την Μίλαν.

«Εξακολουθώ να είμαι ο πιο πολυνίκης ποδοσφαιρικός πρόεδρος στον κόσμο, χάρη στην Μίλαν. Όμως αυτή τη φορά, χάρη στον Αντριάνο Γκαλιάνι, που με έπεισε να αρχίσω αυτή την περιπέτεια τρία χρόνια πριν στην Serie C, κάναμε κάτι το εκπληκτικό.

Δώσαμε στην Μόντσα τη θέση που της αρμόζει στην Serie A. Η άνοδος της Μόντσα στην Serie A με συγκίνησε πιο πολύ και από τις επιτυχίες με την Μίλαν, με την οποία συνεχίζω να έχω έναν ισχυρό δεσμό». 

Η πορεία της στην Serie A 

Την πρώτη της χρονιά στη Serie A η Μόντσα είχε πολύ καλή απόδοση και η 11η θέση που κατέκτησε σε συνδυασμό με την πρόκριση στους 16 του Copa Italia αναμφίβολα την κάνει μια υπολογίσιμη ποδοσφαιρική δύναμη στην γειτονική χώρα. Πέτυχε σπουδαίες νίκες επί μεγάλων αντιπάλων όπως η Γιουβέντους (1-0και 2-0), η Σαμπντόρια (3-0), η Ίντερ (1-0) και η Νάπολι (2-0).

Στο Kύπελλο πέτυχε μια σπουδαία εκτός έδρας πρόκριση επί της Ουντινέζε με 3-2 και λύγισε στις λεπτομέρειες από τη Γιουβέντους με 2-1. Τα περισσότερα εισιτήρια (15.039) φέτος για τη Μόντσα κόπηκαν στον εντός έδρας αγώνα με την Λέτσε με τον κόσμο της ομάδα σαν δείχνει τη δυναμική του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόντσα έχασε για μόλις ένα βαθμό τη δέκατη θέση από την Τορίνο που είχε 53 βαθμούς και για μόλις δύο βαθμούς την ένατη θέση από τη Μπολόνια που μάζεψε 54 βαθμούς

«Με τη Μόντσα αγοράσαμε νέους παίκτες, διπλασιάσαμε το προπονητικό μας κέντρο, το Monzello, το οποίο είναι πλέον το μεγαλύτερο και πιο όμορφο στην Ιταλία. Τώρα βάλαμε σε εφαρμογή και το γήπεδο με μια μικρή δαπάνη 25 εκατ. ευρώ. Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει: όταν ήρθαμε, 300 άνθρωποι παρακολουθούσαν τη Μόντσα, τώρα 10.000. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αυτό που έχουμε γράψει στα αποδυτήρια ισχύει ιδιαίτερα τώρα, όσοι πιστεύουν σε αυτό παλεύουν όλα τα εμπόδια και όσοι πιστεύουν σε αυτό κερδίζουν», δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Μπερλουσκόνι μετά την εντυπωσιακή νίκη με 2-0 επί της Γιουβέντους για την ανάπτυξη του συλλόγου τα τελευταία χρόνια και τις βάσεις που έχουν τεθεί για το μέλλον. 

Ο «πράσινος» Έλληνας εκπρόσωπος

Μια αξιοσημείωτη περίπτωση ποδοσφαιριστή που ενώνει την Ελλάδα με την Μόντσα είναι ο ποδοσφαιριστής Αντώνης Σιατούνης. Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής από το Ίλιον ανδρώθηκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και το 2018 σε ηλικία μόλις 16 ετών μετακόμισε στη γειτονική Ιταλία για λογαριασμό της Σαμπντόρια. 

Το καλοκαίρι του 2021 και σε ηλικίας μόλις 19 ετών υπέγραψε με την Μόντσα που αγωνιζόταν τότε στη Serie B. Μάλιστα ο Σιατούνης έπαιξε σε αρκετά ανεπίσημα ματς ενώ είχε και δύο επίσημες συμμετοχές στο πρωτάθλημα και ξεχώρισε στη νίκη με 1-0 επί της Αλεσάντρια. Εν συνεχεία από τον περασμένο Ιανουάριο αγωνίζεται στην Βίρτους Εντέλα.

Ο «κόκκινος» συνδετικός κρίκος

Ένας ακόμα άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα ελληνικά δεδομένα είναι σίγουρα ο Φρανσουά Μοντεστό. Ο άλλοτε ποδοσφαιριστής και μετέπειτα τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού πλέον είναι στην ιταλική ομάδα. Η παρουσία του στο λιμάνι ήταν σίγουρα επιτυχημένη ενώ ο πήχης δυσκολίας ήταν ψηλός όταν μπήκε και η Νότιγχαμ στο παιχνίδι. Ο Μοντεστό είχε άριστες σχέσεις με τον CEO της Μόντσα Αντριάνο Γκαλιάνι που ήταν κατά κάποιο τρόπο στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι.