Ο Μουρίνιο ξανά σε τελικό: Τα τρόπαια και η ένατη απόπειρα του «Special One» για την στέψη (vids)

Ζοσέ Μουρίνιο

Ο Μουρίνιο ξανά σε τελικό: Τα τρόπαια και η ένατη απόπειρα του «Special One» για την στέψη (vids)

Κώστας Τόπας 09:25 - 19.05.2023 / Ανανεώθηκε: 09:25 - 19.05.2023

Ο Ζοσέ Μουρίνιο οδήγησε την Ρόμα στον τελικό του Europa League, αναζητώντας το δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τρόπαιο έπειτα από το περυσινό Europa Conference League.

Η Ρόμα μπορεί να μην σκόραρε στη ρεβάνς, ωστόσο με το 0-0 κόντρα στην μαχόμενη Λεβερκούζεν, κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Europa League. Οπως είναι λογικό, ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν πανευτυχής με το αποτέλεσμα  και την στιγμή που ο διαιτητής σφύριξε το τέλος, κατευθύνθηκε προς τους οπαδούς των «τζιαλορόσι» στις εξέδρες, σφίγγοντας τη γροθιά του. Στη συνέχεια, ο Πορτογάλος άρπαξε το προστατευτικό δίχτυ στη γωνία του γηπέδου και ξεκίνησε να το ταρακουνάει, δεχόμενος την αποθέωση από τους φιλάθλους της ιταλικής ομάδας.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Μουρίνιο τόνισε πως δεν ήρθε για να αφήσει αυτός εποχή στον πάγκο της Ρόμα, αλλά για να κάνει περήφανους τους οπαδούς των «τζιαλορόσι», εξήρε τα αποτελέσματα της δουλειάς των παικτών του και θεωρεί σημαντική επιτυχία για το ιταλικό ποδόσφαιρο πως τρεις ομάδες της γειτονικής χώρας βρίσκονται στους ισάριθμους φετινούς ευρωπαϊκούς τελικούς.

«Η ανησυχία μου δεν είναι να αφήσω το σημάδι μου στα βιβλία ιστορίας της Ρόμα. Είναι να βοηθήσω αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν, να επιτύχουν σημαντικά πράγματα. Είναι, επίσης, να βοηθήσω τους οπαδούς της Ρόμα, που μου έχουν δώσει τόσα πολλά από την πρώτη μέρα. Είναι μια απέραντη χαρά να φτάνω σε άλλον έναν τελικό. Τα παιδιά δίνουν τα πάντα, αυτός ο αγώνας είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, της εμπειρίας μας, της τακτικής φιλοσοφίας μας και της ικανότητάς μας μέσα στους αγώνες. 

Είναι μια απίστευτη ομάδα. Εάν μπορώ να ζητήσω κάτι παραπάνω από τους οπαδούς της Ρόμα, είναι ότι αυτοί οι παίκτες αξίζουν κάτι ξεχωριστό τη Δευτέρα στην προπόνηση... Τρεις φιναλίστ στους τελικούς είναι καλό για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Η Σεβίλλη και η Γιουβέντους είναι δύο πολύ δυνατές ομάδες, αλλά η ανησυχία μου δεν ήταν ποια από τις δύο ομάδες θα αντιμετωπίσουμε στον τελικό, αλλά να φτάσουμε πρώτα εκεί. Θα είναι πολύ δύσκολο ματς για εμάς κόντρα στη Σεβίλλη».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Μουρίνιο έφτασε με... στιλ σε δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τελικό, μιας και το 2022 κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στη στέψη του Conference League, επικρατώντας της Φέγενορντ στον τελικό των Τιράνων. Αδιαμφισβήτητα ο «Special One», με τα σκαμπανεβάσματα του, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, συχνά ικανός να φτάσει στους τελικούς διαφόρων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, από το Champions League μέχρι το Europa League και το Super Cup για την κατάκτηση ενός από τα δύο προαναφερθέντα.

Και αν για τον Μουρίνιο ο τελικός του Conference League ήταν ο όγδοος της θρυλικής καριέρας του, που κέρδισε για άλλη μια φορά, σήμερα έφτασε τους εννέα τελικούς μετά την πρόκριση της Ρόμα επί της Λεβερκούζεν. Ο 59χρονος από το Σετούμπαλ έχει κερδίσει πέντε τελικούς και άρα πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια. Παρακάτω είναι οι τελικοί στους οποίους έχει παρευρεθεί ο Ζοσέ Μουρίνιο.

  • Europa League 2003 με την Πόρτο
  • Champions League 2004 με την Πόρτο
  • Champions League 2010 με την Ίντερ
  • Europa League  2017 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Conference League 2022 με τη Ρόμα
  • Europa League 2023 με τη Ρόμα

Βέβαια, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν έχει καταφέρει να κερδίζει πάντα όταν φτάνει σε τελικό. Στην πρώτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Super Cup το 2003 γνώρισε την ήττα, όντας τεχνικός της Πόρτο, όπως και δέκα χρόνια μετά ως προπονητής της Τσέλσι. Το 2017 βρέθηκε σε ακόμη έναν τελικό του Super Cup, αλλά και τότε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της, είχε ηττηθεί από την Ρεάλ Μαδρίτης.

  • Ηττήθηκε στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2003 με την Πόρτο (τρόπαιο στη Μίλαν)
  • Ηττήθηκε στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2013 με την Τσέλσι (τρόπαιο στη Μπάγερν)
  • Ηττήθηκε στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ 2017 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (τρόπαιο στη Ρεάλ Μαδρίτης)

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις εγχώριες διοργανώσεις, επομένως το Κύπελλο Ιταλίας, το Λιγκ Καπ Αγγλίας και το Σούπερ Καπ Ιταλίας, ο Μουρίνιο κέρδισε δώδεκα τελικούς μεταξύ Αγγλίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, καθοδηγώντας τις Τσέλσι, Πόρτο, Ίντερ και Ρεάλ Μαδρίτης κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας καριέρας. Ως εκ τούτου, ο αριθμός αυξάνεται σε 17 τελικούς τους οποίους κέρδισε. Αντίθετα, υπάρχουν δώδεκα χαμένοι τελικοί συνολικά, τρεις εκ των οποίων είναι ευρωπαϊκοί και οι υπόλοιποι σε εθνικό επίπεδο.