Ποια είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της ο Μπενζεμά

Καρίμ Μπενζεμά

Ποια είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της ο Μπενζεμά

Κώστας Τόπας 12:05 - 18.10.2023 / Ανανεώθηκε: 18:40 - 18.10.2023

Ποια είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, με την οποία ο Καρίμ Μπενζεμά φέρεται να έχει σχέσεις σύμφωνα με τον υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλδ Νταρμανέν.

Ο Ζεράλδ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε τον Καρίμ Μπενζεμά για δεσμούς με την ομάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία σε χώρες όπως η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία ή η Αίγυπτος θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

«Έχουμε κλείσει περισσότερα από 1.100 ισλαμιστικά κέντρα και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Καρίμ Μπενζεμά που έχει διαβόητους δεσμούς, όπως όλοι γνωρίζουμε, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Επιτιθέμεθα σε μια ομάδα που είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα που δημιουργεί μια τζιχαντιστική ατμόσφαιρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, στοχεύοντας τον επιθετικό της Αλ Ιτιχάντ και πρώην παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης.

Βέβαια, ο Ζεράλδ Νταρμανέν δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο ή επιχείρημα που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του για τον Μπενζεμά.

Ο Μπενζεμά έδειξε την υποστήριξή του στους κατοίκους της Γάζας και επέκρινε τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Πρόσφατα ο Μπενζεμά δημοσίευσε ένα μήνυμα στα κοινωνικά του δίκτυα στο οποίο επέκρινε το Ισραήλ και έδειξε την υποστήριξή του στους κατοίκους της Γάζας.

«Όλες μας οι προσευχές για τους κατοίκους της Γάζας που είναι για άλλη μια φορά είναι θύματα αυτών των άδικων βομβαρδισμών που δεν λυπούνται γυναίκες ή παιδιά», ανέφερε σε ανάρτηση του ο Γάλλος ποδοσφαιριστής.

Γιατί ο υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας έχει συνδέσει τον Μπενζεμά με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους;

Ο Ζεράλδ Νταρμανέν εξήγησε στο πρόγραμμα «El Larguero» ότι «η διαμάχη προέρχεται από τη γαλλική κοινωνία», συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που σχετίζονται με τη γαλλική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, οι οποίοι κατηγορούν τον Μπενζεμά (για το tweet του) ότι «δεν θα αναρτήσει μήνυμα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ή μετά τον θάνατο ενός δασκάλου στα χέρια ενός ριζοσπαστικοποιημένου ισλαμιστή».

Ο Τιμπότ Λεπλά, δημοσιογράφος του γαλλικού «RMC», εξήγησε στο «Cadena COPE» σχετικά με τις κατηγορίες του υπουργού εναντίον του Μπενζεμά ότι «στη Γαλλία είναι ένα πολύ λεπτό θέμα, γι' αυτό τα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ προσεκτικά. Γίνονται έρευνες και το ελέγχουμε».

«Το ότι ο Μπενζεμά ήθελε να παίξει στη Σαουδική Αραβία, σε μια μουσουλμανική ομάδα, κοντά στη Μέκκα δεν είναι έγκλημα», τόνισε ο Λεπλά στο «El Partidazo de COPE».

Ποιοι είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι με τους οποίους ο Γάλλος υπουργός συνδέει τον Μπενζεμά;

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα γεννήθηκε το 1928 στην Αίγυπτο, στην Ισμαηλία, βορειοανατολικά του Καΐρου, στις όχθες της διώρυγας του Σουέζ. Ιδρυθείσα από τον Σεΐχη Χασάν Αλ Μπάνα. H σουνιτική μεταρρυθμιστική οργάνωση έθεσε δύο συγκεκριμένους στόχους: να απελευθερώσει τη χώρα από τον βρετανικό ζυγό και να πάρει την εξουσία σε μια Αίγυπτο για άλλη μια φορά εμποτισμένη με τις αξίες του Ισλάμ.

Η Αδελφότητα έγινε δημοφιλής οργανώνοντας φιλανθρωπικές και κοινωνικές δραστηριότητες που απευθύνονταν τόσο στην εργατική όσο και στη μεσαία τάξη. Αυτό το πρόγραμμα έδωσε μια προνομιακή θέση στη θρησκεία, χάρη σε ένα λαϊκό εκπαιδευτικό κίνημα με στόχο να εγγυηθεί την αναγέννηση του Ισλάμ. Μια βασική επένδυση στα μάτια του Χασάν αλ-Μπάννα, ο οποίος ήταν Αιγύπτιος δάσκαλος και ιμάμης, ενώ υπήρξε και ο ιδρυτής της ισλαμιστικής οργάνωσης Κοινωνία των Μουσουλμάνων Αδελφών, γνωστότερη ως Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες ισλαμιστικές οργανώσεις στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, έχουν ένα εκτεταμένο δίκτυο υποστηρικτών και μελών που εκτείνεται από την Αίγυπτο σε άλλες χώρες.