Με αρχιτέκτονα τον Κομπανί, η Μπέρνλι επέστρεψε στα σαλόνια της Premier League

Μπέρνλι

Με αρχιτέκτονα τον Κομπανί, η Μπέρνλι επέστρεψε στα σαλόνια της Premier League

Κώστας Τσιακλής 09:25 - 08.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:26 - 08.04.2023

Η Μπέρνλι επικράτησε της Μίντλεσμπρο με 2-1 και εξασφάλισε και μαθηματικά την άνοδο της στην Premier League. Ο Βενσάν Κομπανί άλλαξε ολοκληρωτικά την ομάδα και με το άκρως επιθετικό του στυλ σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του στην Championship.

Η Μπέρνλι πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Μίντλεσμπρο (1-2) και εξασφάλισε την άνοδο της την Premier League, μόλις ένα χρόνο μετά τον υποβιβασμό της. Την επιτυχία αυτή πιστώνεται ο Βενσάν Κομπανί, ο οποίος άλλαξε το DNA της ομάδας και διακαιώθηκε αφού με το άκρως επιθετικό του στυλ οδήγησε τους «κλάρετς» σε μια φανταστική πορεία στην Championship.

Στο παιχνίδι που έγινε στο «Riverside» η Μπέρνλι έδειξε από νωρίς τις προθέσεις της και προηγήθηκε στο 10΄ με τον Άσλεϊ Μπαρνς. Η Μίντλεσμπρο έβγαλε αντίδραση και ισοφάρισε στο 48΄ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του πρώην επιθετικού του ΠΑΟΚ, Τσούμπα Άκπομ. Στο 66΄ ο Κόνορ Ρόμπερτς έκανε το 2-1 για τους φιλοξενούμενους και έδωσε το σύνθημα για τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Αυτό το αποτέλεσμα ανέβασε τη Μπέρνλι στους 87 βαθμούς και στο +19 από τη Λόυτον που βρίσκεται στην 3η θέση. Αυτή η διαφορά δεν μπορεί πλέον και μαθηματικά να καλυφθεί σε μόλις έξι αγωνιστικές. Η τεράστια διαφορά των «κλάρετς» έναντι των αντιπάλων της φαίνεται και σε άλλους τομείς πέραν της συνολικής βαθμολογίας.

Η Μπέρνλι είναι η ομάδα με τις περισσότερες νίκες (25) ενώ έχει δεχθεί μόλις δύο ήττες τη φετινή σεζόν στην Championship, με την τελευταία να ήταν από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ τον περασμένο Νοέμβριο. Για να καταλάβει κάποιος τη χαοτική διαφορά σε αυτόν τον τομέα πρέπει να δει ότι η επόμενη ομάδα με τις λιγότερες ήττες είναι η Λούτον, η οποία έχει ηττηθεί 8 φορές από τους αντιπάλους της.

Πέραν αυτών, η Μπέρνλι διαθέτει τόσο την καλύτερη επίθεση, όσο και την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Βενσάν Κομπανί πέτυχε 76 γκολ σε 39 αναμετρήσεις (κάτι που αναλογεί σε σχεδόν δύο γκολ ανά ματς) και έχει δεχθεί μόλις τριάντα τέρματα (λιγότερο από 1 γκολ ανά παιχνίδι). Η Μπέρνλι άφησε πίσω της το παθητικό ποδόσφαιρο που έπαιζε με τον Σον Ντάις και επιστρέφει στην Premier League με ένα νέο στυλ παιχνιδιού που προφανώς αρέσει περισσότερο στον κόσμο της. Μάλιστα το έκανε αυτό ρίχνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο ηλικίας της.

Την περασμένη περίοδο η Μπέρνλι ήταν η πιο γερασμένη ομάδα στην Premier League με μέσο όρο ηλικίας τα 28.8 χρόνια ενώ φέτος ο αριθμός αυτός έχει οσπισθοχωρήσει στα 25.6 χρόνια. Μερικοί από τους παίκτες που ξεχώρισαν είναι ο 23χρονος Νέιθαν Τέλα (δανεικός από τη Σαουθάμπτον) που είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 17 γκολ στην Championship, ο 22χρονος Ανάς Ζαρούρι και ο 26χρονος Μάνουελ Μπένσον, οι οποίοι αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από Αντβέρπ και Σαρλερουά αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η Μπέρνλι κερδίσει όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της, τότε θα σπάσει το ρεκόρ βαθμών σε μια σεζόν στη Championship. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν το νεανικό ρόστερ και το επιθετικό στυλ του Βενσάν Κομπανί θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα σαλόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «κλάρετς» θα λάβουν ένα τεράστιο ποσό μετά την επιτυχία τους και θα επιδιώξουν με αυτό να προσθέσουν σημαντικές μονάδες για να πετύχουν το νέο τους στόχο.