Για πρώτη φορά στην ιστορία οι Βάσκοι οπαδοί της Μπιλμπάο δεν αποδοκίμασαν τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας (vid)

Μπιλμπάο

i

PrtScr

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι Βάσκοι οπαδοί της Μπιλμπάο δεν αποδοκίμασαν τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας (vid)

Κώστας Τόπας 11:26 - 07.04.2024

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι οπαδοί της Μπιλμπάο δεν αποδοκιμάσαν τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας που ακούστηκε κατά την είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο κι επικεντρώθηκαν στην ενθάρρυνση των παικτών του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Η ανάκρουση του ισπανικού ύμνου όποτε εμπλέκονται καταλανικές ή βασκικές ομάδες (Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο, συνήθως), προκαλεί κάποια συζήτηση πριν και μετά τους αγώνες. Κατά την είσοδο των παικτών της Μπιλμπάο και της Μαγιόρκα στον αγωνιστικό χώρο για τον τελικό του Copa Del Rey δεν μπορεί να ειπωθεί ότι δεν υπήρχαν ελάχιστες αποδοκιμασίες αλλά τα συνθήματα ενθάρρυνσης προς τους παίκτες από την κερκίδα ήταν πολύ πιο εκκωφαντικά από τις ίδιες τις αποδοκιμασίες.

Οι Βάσκοι οπαδοί με τα κασκόλ και τα συνθήματά τους στο γήπεδο «Λα Καρτούχα», δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ισπανίας, χωρίς να θέλουν να προκαλέσουν το παραμικρό.

Και η ίδια η Αθλέτικ Μπιλμπάο, σε δήλωση που κυκλοφόρησε πριν τον μεγάλο τελικό, ζήτησε από τους φιλάθλους της να σεβαστούν τον ισπανικό ύμνο, ώστε η μεγάλη αυτή γιορτή του ποδοσφαίρου να μην αμαυρωθεί από μια κατάσταση που πάντα προκαλεί υποψίες και αντιπάθεια στην υπόλοιπη εθνική επικράτεια όταν βλέπουν ότι ένα από τα σύμβολα της χώρας αποδοκιμάζεται. Η δήλωση σίγουρα βοήθησε να αποτραπεί αυτή η συμπεριφορά και επίσης το γεγονός ότι ο αντίπαλος δεν έφερε την πολιτική σε αυτό τον τελικό.

Για την ιστορία, μετά από 40 χρόνια και έξι (!) χαμένους τελικούς, η Αθλέτικ Μπιλμπάο έβαλε τέλος στην... κατάρα και κατέκτησε το 24ο Κύπελλο της ιστορίας της. Δεν ήταν εύκολο, αφού απέναντι της είχε την αξιόμαχη Μαγιόρκα, που δεν «λύγιζε» με τίποτα. Και αφού σε 120 λεπτά δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους (1-1), η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε επικράτησε με 4-2 και σήκωσε την κούπα.