Πήρε το... θρίλερ με τη Μαγιόρκα στα πέναλτι και κατέκτησε το Κύπελλο η Μπιλμπάο μετά από 40 χρόνια!
i

Photo by Ion Alcoba Beitia/Getty Images

Πήρε το... θρίλερ με τη Μαγιόρκα στα πέναλτι και κατέκτησε το Κύπελλο η Μπιλμπάο μετά από 40 χρόνια!

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 01:50 - 07.04.2024 / Ανανεώθηκε: 02:07 - 07.04.2024

Μετά από έναν τελικό... θρίλερ, που σε κανονική διάρκεια και παράταση το σκορ έμεινε στο 1-1, η Αθλέτικ Μπιλμπάο επικράτησε της Μαγιόρκα με 4-2 στα πέναλτι και κατέκτησε το Κύπελο Ισπανίας έπειτα από 40 χρόνια.

Το ήθελε, το άξιζε, το δικαιούταν και το πήρε! Μετά από 40 χρόνια και έξι (!) χαμένους τελικούς, η Αθλέτικ Μπιλμπάο έβαλε τέλος στην... κατάρα και κατέκτησε το 24ο Κύπελλο της ιστορίας της. Δεν ήταν εύκολο, αφού απέναντι της είχε την αξιόμαχη Μαγιόρκα, που δεν «λύγιζε» με τίποτα. Και αφού σε 120 λεπτά δεν μπόρεσαν να λύσουν τις διαφορές τους (1-1), η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε επικράτησε με 4-2 και σήκωσε την κούπα.

Όπως συνηθίζεται σε έναν τελικό, καμία από τις δύο ομάδες δεν μπήκε πολύ φουριόζα. Αμφότερες ήταν προσεκτικές, με αποτέλεσμα ο ρυθμός να είναι χαμηλός. Ωστόσο, οι Βάσκοι ήταν αυτοί που είχαν περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους και την κυκλοφορούσαν, ενώ στο 16ο λεπτό είχαν και την πρώτη τους καλή στιγμή με ένα σουτ στην κίνηση του Γκαλαρέτα, το οποίο απέκρουσε ο Γκριφ.

Άγρια επεισόδια στη Σεβίλλη: Φωτοβολίδες, καρέκλες και πολύ ξύλο μεταξύ οπαδών Μπιλμπάο και Μαγιόρκα πριν τον τελικό του Copa del Rey (vids)
REST OF THE WORLD

19:39 - 06.04.2024

Άγρια επεισόδια στη Σεβίλλη: Φωτοβολίδες, καρέκλες και πολύ ξύλο μεταξύ οπαδών Μπιλμπάο και Μαγιόρκα πριν τον τελικό του Copa del Rey (vids)

Χαμός στη Σεβίλλη πριν τον τελικό του Copa del Rey ανάμεσα στους οπαδούς της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Μαγιόρκα, οι οποίοι ενώθηκαν με αυτούς της Μπέτις.

Οι τυπικά φιλοξενούμενοι απάντησαν μετά από τρία λεπτά με ένα σουτ του Μουρίτσι έξω από την περιοχή και στο 21' στην πρώτη τους πραγμάτικα μεγάλη ευκαιρία ευτύχισαν να προηγηθούν. Σε μία φάση διαρκείας, στην οποία τα σουτ των Γκονζάλεθ και Νταρντέ κόντραραν, ο Ράιλο έστρωσε στον Ροντρίγκεθ κι εκείνος με ένα υπέροχο φαλτσαριστό σουτ έκανε το 0-1.

Από 'κει και έπειτα, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως δυσκολευόταν πολύ να «τρυπήσει» την καλοστημένη αντίπαλη άμυνα. Το έκανε στο 39' που βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα με τον Νίκο Γουίλιαμς, όμως το γκολ του δεν μέτρησε ποτέ, καθώς ήταν σε θέση οφσάιντ, ενώ στις καθυστερήσεις είχαν και δύο τεράστιες ευκαιρίες. Αρχικά ο Νίκο Γουίλιαμς βγήκε τετ α τετ και αστόχησε και στη συνέχεια ο Γκουρουθέτα με ένα δυνατό διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα λίγο δίπλα από το δοκάρι.

Με την έναρξη της επανάληψης οι νησιώτες είχαν μία τεράστια ευκαιρία να πάρουν προβάδισμα δύο τερμάτων, όταν ο Μουρίτσι με μία κάθετη πάσα έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Λάριν, που κέρδισε την μπάλα από τον Βιβιάν, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει και τον Αγκιρεθαμπάλα. Και επειδή το ποδόσφαιρο είναι στιγμές, το γκολ που δεν έβαλε Μαγιόρκα για να «κλειδώσει» τη νίκη, το έβαλε η Μπιλμπάο μετά από τέσσερα λεπτά. Ο Νίκο Γουίλιαμς έκλεψε την μπάλα έβγαλε φοβερή κάθετη στον Σανθέτ κι εκείνος με υπέροχο πλασέ έγραψε το 1-1.

Από τη στιγμή που δέχτηκαν το γκολ και μετά οι τυπικά φιλοξενούμενοι φάνηκε πως είχαν ως στόχο την παράταση και όχι να κυνηγήσουν τη νίκη στην κανονική διάρκεια. Αντίθετα, οι Βάσκοι πιο πολύ φαινόταν να θέλουν να την αποφύγουν, καθώς ήταν αυτοί που πίεζαν και είχαν τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να φτάσουν καν σε κάποια αξιοσημείωτη τελική προσπάθεια, με το 1-1 να παραμένει μέχρι και το τελικό σφύριγμα και το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση.

Εκεί ήταν ένας μονόλογος της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε, καθώς η Μαγιόρκα το μόνο που έκανε ήταν να αμύνεται. Από μία καλή στιγμή είχαν οι δύο ομάδες στον έξτρα χρόνο. Αρχικά η Μπιλμπάο στο 111', όταν ο Ντε Μάρκος βρήκε εξαιρετικά τον Νίκο Γουίλιαμς με ένα γύρισμα μέσα στην περιοχή, εκείνος έκανε το πλασέ, αλλά ο Μαφέο τον σταμάτησε με τρομερη παρέμβαση. Σε αυτή τη φάση απάντησαν οι νησιώτες με μία κεφαλιά του Μουρίτσι, που απέκρουσε εντυπωσιακά ο Αγκιρεθαμπάλα. Έτσι, η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι.

Στη... ρώσικη ρουλέτα Μορλάνες και Ράντονιτς αποδείχθηκαν μοιραίοι για τη Μαγιόρκα, καθώς δεν κατάφεραν να σκοράρουν από την άσπρη βούλα, ενώ η Μπιλμπάο ήταν απόλυτη και με 4-2 σκορ αναδείχθηκε νικήτρια της διαδικασίας και Κυπελλούχος Ισπανίας για 24η φορά στην ιστορία της.