Μυθικά λεφτά από την UEFA: Πόσα εκατομμύρια μοιράστηκαν στις 4 πρώτες ομάδες του Nations League

Ισπανία

i

Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

Μυθικά λεφτά από την UEFA: Πόσα εκατομμύρια μοιράστηκαν στις 4 πρώτες ομάδες του Nations League

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 11:27 - 19.06.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 19.06.2023

Μπορεί μόνο η Ισπανία που σήκωσε την κούπα να εξασφάλισε την παρουσία της στην τελική φάση του Euro μέσω του Nations League, όμως και οι 4 πρώτες ομάδες πήραν... χρυσάφι από την πορεία τους στη διοργάνωση.

«Περισσότεροι αγώνες, αλλά κυρίως αγώνες με περισσότερο ενδιαφέρον». Αυτό ήταν το μότο της UEFA για το Nations League, όταν πρωτομπήκε στη ζωή μας και μια μεγάλη μερίδα του κόσμου... ξένισε. Ουσιαστικά, το Nations League ήρθε για να συμπληρώσει τη διαδικασία των προκριματικών πρόκρισης στο Euro και να καταργήσει (όχι τελείως, αλλά σε μεγάλο βαθμό) τα αδιάφορα φιλικά.

Από αυτή τη νέα διοργάνωση της UEFA έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν εθνικές ομάδες που δεν ανήκουν στην... ελίτ. Ομάδες που έχουν την ανάγκη από μια δεύτερη ευκαιρία. Και έχουμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Εθνικής Ελλάδας, η οποία αν δεν καταφέρει να υπερκεράσει ένα από τα εμπόδια της Γαλλίας ή της Ολλανδίας στον Β' όμιλο των προκριματικών του Euro, τότε θα έχει και την εναλλακτική λύση του Nations League, όπου θα κοντραριστεί στα ημιτελικά με την Τουρκία και αν προκριθεί στον τελικό, θα αγωνιστεί με τη νικήτρια του Γεωργία - Καζακστάν για μία θέση στην τελική φάση του Euro.

Ωστόσο, πέραν του ενδιαφέροντος, που αναζωπυρώνεται γύρω από τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων, σημαντικότερο ίσως ρόλο έχει και το οικονομικό περίβλημα του Nations League, με τις ομοσπονδίες να... τρίβουν τα χέρια τους. Η νέα διοργάνωση της UEFA δεν μοιράζει μόνο δεύτερες ευκαιρίες, αλλά και σημαντικά χρηματικά ποσά. Κάτι το οποίο μπορούμε να το δούμε από το Final Four του Nations League 2023, που παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Η Ισπανία, που έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου, νικώντας την Κροατία στη διαδικασία των πέναλτι με 5-4, έβαλε στα ταμεία της το ποσό των 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ηττημένη του τελικού εξασφάλισε 9 εκατ. ευρώ. Από 'κει και πέρα, μεγάλα ποσά πήραν και οι δύο ομάδες του μικρού τελικού. Η νικήτρια Ιταλία κέρδισε 8 εκατ. ευρώ και η Ολλανδία έλαβε 7 εκατ. ευρώ.