Οταν είχε διαρρεύσει το αστρονομικό συμβόλαιο του Νεϊμάρ στη Μπαρτσελόνα και είχε σοκάρει τους πάντες

Νεϊμάρ & Λιονέλ Μέσι

i

©Photo by Jean Catuffe/Getty Images/Ideal Images

Οταν είχε διαρρεύσει το αστρονομικό συμβόλαιο του Νεϊμάρ στη Μπαρτσελόνα και είχε σοκάρει τους πάντες

Κώστας Τόπας 08:45 - 01.02.2024

Κάποτε διέρρευσε ένα από τα συμβόλαια με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς αποκαλύφθηκε στο κοινό μια ολόκληρη ανάλυση του μισθού, των μπόνους και των ρητρών του Νεϊμάρ στη Μπαρτσελόνα.

Ο Νεϊμάρ είχε πέσει θύμα των «Football Leaks», οι οποίοι διέρρευσαν τα στοιχεία πολλών παικτών υψηλού προφίλ όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Λουίς Σουάρες και Νταβίντ Ντε Χέα. Η διαρροή αποκαλύφθηκε το 2016 όταν ο «Νέϊ» βρισκόταν αναμφισβήτητα στο απόγειο της καριέρας του, αγωνιζόμενος για τη Μπαρτσελόνα τη σεζόν του 2015 που κέρδισε το τρεμπλ.

Η ρήτρα αποδέσμευσης του Βραζιλιάνου συμπεριλήφθηκε επίσης στην έκθεση, με το ποσό εκείνη την εποχή να ήταν στα 190 εκατομμύρια ευρώ, σε μια προσπάθεια να προειδοποιήσει τους πιθανούς αγοραστές. Αυτός ο αριθμός επηρέασε άμεσα το επόμενο συμβόλαιο του Βραζιλιάνου, το οποίο περιείχε τη ρήτρα εξαγοράς των 220 εκατομμυρίων ευρώ που ενεργοποιήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν το 2017, αλλάζοντας για πάντα το οικονομικό τοπίο του ποδοσφαίρου.

Σε σύγκριση με την πλειονότητα των εμβληματικών αστέρων του ποδοσφαίρου, η διαρροή αποκάλυψε ότι ο Νεϊμάρ λάμβανε έναν μάλλον μέτριο μισθό πέντε εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ωστόσο, η έκταση των μπόνους που κέρδισε ο Βραζιλιάνος μπορεί να προβληματίσει. Το έγγραφο περιέγραφε ότι ο σημερινός αστέρας της Αλ Χιλάλ θα λάμβανε επιπλέον 1.062.000 ευρώ εάν συμμετείχε σε τουλάχιστον 60% των αγώνων, παίζοντας τουλάχιστον 45 λεπτά σε καθέναν.

Η πρόκριση για το Champions League του απέφερε 637.000 ευρώ, ενώ η πρόκριση στα νοκ άουτ έφερε επιπλέον 425.000 ευρώ στην τσέπη του. Επιπλέον, θα κέρδιζε επιπλέον 100.000 ευρώ ανά σεζόν, ανεξάρτητα από το αν θα πάρει το γήπεδο σε αυτούς τους αγώνες. Αν κέρδιζε τη Χρυσή Μπάλα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Μπάρτσα, θα έπαιρνε επιπλέον 425.000 ευρώ.

Επιπλέον, κέρδισε 637.000 ευρώ για κάθε τίτλο της La Liga που κατέκτησε με την ομάδα του και το εντυπωσιακό ποσό των 850.000 ευρώ αν η Μπαρτσελόνα κέρδιζε το Champions League. Τα μπόνους ίσχυαν επίσης για συνδυασμούς σημαντικών τροπαίων, με τον Νεϊμάρ να κερδίζει 1.700.000 ευρώ για την κατάκτηση του τρεμπλ το 2015.