Ο Καμερουνέζος παίκτης που κατηγορήθηκε ότι άλλαξε την ταυτότητά του αφέθηκε ελεύθερος

Ουίλφριντ Νέιθαν Ντουάλα

Ο Καμερουνέζος παίκτης που κατηγορήθηκε ότι άλλαξε την ταυτότητά του αφέθηκε ελεύθερος

Κώστας Τόπας 10:55 - 20.03.2024

Ο Νέιθαν Ντουάλα, ο μέσος της Βικτόρια Γιουνάιτεντ, επιβεβαιώθηκε ότι είναι 17 ετών και δεν θα τιμωρηθεί από την Ομοσπονδία του, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε.

Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά το σκάνδαλο που συγκλόνισε το ποδόσφαιρο του Καμερούν, με 62 παίκτες να αποκλείονται από την Ομοσπονδία (Fecafoot) που κατηγορούνται για χρήση διπλής ταυτότητας και ψέματα για την ηλικία τους, κυκλοφόρησε μια από τις πιο ηχηρές υποθέσεις: Αυτή του Νέιθαν Ντουάλα.

Γεννημένος στις 15 Μαΐου 2006, εντάχθηκε στην ομάδα του Ριγκομπέρτ Σονγκ και έπαιξε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, που διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Εκεί ξέσπασε η διαμάχη, αφού από εμφάνιση δεν φαινόταν πως τώρα διανύει το 17ο έτος της ηλικίας του.

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια στην πρώτη κατηγορία του ποδοσφαίρου του Καμερούν δεν είχε προηγούμενο: 62 παίκτες κηρύχθηκαν μη επιλέξιμοι από την Ομοσπονδία (Fecafoot) για τα playoffs της τοπικής διοργάνωσης. Ο λόγος; Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι χρησιμοποίησαν διπλή ταυτότητα και είπαν ψέματα για την ηλικία τους, μια παρατυπία που αναφέρεται συχνά στην αφρικανική ήπειρο.

Τώρα, όσον αφορά την περίπτωση του Νέιθαν Ντουάλα, ο μέσος της Βικτόρια Γιουνάιτεντ, μια εβδομάδα αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος από την ομοσπονδία του Καμερούν και διαπιστώθηκε ότι είναι πραγματικά 17 ετών.

Ο σύλλογός του έδειξε ότι επρόκειτο για λάθος εκ μέρους του κυβερνώντος οργάνου. Με την επιστροφή του στις λίστες των παικτών που μπορούν να αγωνιστούν στα playoffs ο Νέιθαν Ντουάλα θα παρουσιαστεί βεβαιώνοντας ότι δεν είναι ο υποτιθέμενος Αλεχάντρ Μπαρντέλι και 23 ετών, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο αδερφός του σύμφωνα με τον προπονητή, Βαλεντίν Νκουέι.

Κατά συνέπεια, η αποκατάστασή του θέτει ένα τέλος στο θέμα των ΜΜΕ για τη διπλή ταυτότητα που τον στοιχειώνει . Επιπλέον, του επετράπη να παίξει με την εθνική ομάδα του Καμερούν στους επερχόμενους διεθνείς αγώνες.

Από τις 19 ομάδες της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος Καμερούν, μόνο τέσσερις δεν έχουν εντοπιστεί πιθανοί... παραβάτες. Οι σύλλογοι έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να ασκήσουν έφεση κατά της τιμωρίας εντός 72 ωρών. Η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος Καμερούν έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους με βάση την απόδοσή τους. Οκτώ ομάδες θα αναμετρηθούν για το πρωτάθλημα, ενώ οι άλλες έντεκα θα παλέψουν για την «επιβίωση» και την παραμονή τους στην κατηγορία.