Ντε Ρόσι: Ο στρατιώτης της Ρόμα επέστρεψε για να την «αναστήσει»

Ντανιέλε Ντε Ρόσι

i

© PrtScr

Ντε Ρόσι: Ο στρατιώτης της Ρόμα επέστρεψε για να την «αναστήσει»

Πάνος Κορομηλάς 17:33 - 18.01.2024

Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι διαδέχεται τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της Ρόμα, επιστρέφοντας «σπίτι» 4,5 χρόνια μετά την αποχώρηση του.

Αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης ιστορίας της Ρόμα. Ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι, μαζί φυσικά με τον Φραντσέσκο Τότι, είναι ίσως οι δύο πρώτοι παίκτες που μας έρχονται στο μυαλό όταν συζητάμε για τους «τζιαλορόσι».

«Προϊόν» των ακαδημιών του συλλόγου, ένας παίκτης που έγραψε τη δική του ιστορία στα 17 χρόνια που αγωνίστηκε με τη φανέλα του. Επιστροφή στο σπίτι λοιπόν, από ένα διαφορετικό πόστο, με στόχο να βελτιώσει την εικόνα της αγαπημένης του ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν. 

Μια «ολόκληρη ζωή» στη Ρώμη

Η σχέση του Ντε Ρόσι με τη Ρόμα, θα μπορούσε εύκολα να περιγραφεί με τρεις λέξεις: αγάπη, πάθος και αφοσίωση. Από όταν άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, ο Ιταλός ήταν αποφασισμένος να ριζώσει στην αιώνια πόλη.

Σε ηλικία 18 ετών, πήρε τα πρώτα του αγωνιστικά λεπτά με την πρώτη ομάδα και έκτοτε δε σκέφτηκε ποτέ να αποχωρήσει. Παρέμεινε στην ομάδα έως το 2019, κλείνοντας τα αυτιά στο ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων που τον έβαζαν στον στόχο ανά διαστήματα. 

Ο απολογισμός του όλα αυτά τα χρόνια είναι εντυπωσιακός. Συμμετοχή σε 616 παιχνίδια, μαζί με 63 γκολ και 60 ασίστ. Η παρουσία του όμως, δε μεταφράζεται σε αριθμούς. Το πάθος και η ηγετική του φυσιογνωμία στο χώρο του κέντρου, λειτουργούσαν πάντα ευεργετικά για τον σύλλογο. Ο ορισμός της αυτοθυσίας, ο άνθρωπος που έκανε όλη την «βρώμικη» δουλειά, που τόσο πολλή ανάγκη έχει κάθε ομάδα.

«Είναι αδερφός μου. Έχουμε περάσει τόσες όμορφες στιγμές μαζί, με τα χρώματα αυτής της ομάδας. Κάθε φορά που έβαζα γκολ, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ερχόταν να πανηγυρίσουμε μαζί. Ζήσαμε χαρούμενες και δυσάρεστες εμπειρίες στη Ρόμα, όμως το σημαντικό ήταν πως είχαμε πάντα ιδιαίτερη σχέση και εκτός γηπέδου. Τα παιδιά μας μεγάλωσαν μαζί και ελπίζω να στο μέλλον να είναι τόσο δεμένα, όσο είμαστε και εμείς» είχε πει για αυτόν ο αρχηγός, Φραντσέσκο Τότι, τονίζοντας τον ιδιαίτερο δεσμό τους.

Ο Ντε Ρόσι πανηγύρισε δύο κύπελλα Ιταλίας και ένα ιταλικό Super Cup ως παίκτης. Είναι δεύτερος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου , ενώ ήταν και ένας εκ των υπαρχηγών της ομάδας όσο έπαιζε ο Τότι. Μετά την απόσυρσή του «καπιτάνο», πήρε το περιβραχιόνιο για δύο χρόνια από το 2017 έως το 2019, πριν αποχωρήσει για νέες περιπέτειες στα γήπεδα της Αργεντινής με την Μπόκα Τζούνιορς.

Το πέρασμα του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν σύντομο, καθώς έξι μήνες μετά κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. 

Πρόκληση στην προπονητική του καριέρα

Η προπονητική του καριέρα, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Για δύο χρόνια, ήταν μέλος του τεχνικού team του Ρομπέρτο Μαντσίνι στην εθνική ομάδα της Ιταλίας, ενώ από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, διετέλεσε πρώτος προπονητής στη ΣΠΑΛ, ομάδα δεύτερης κατηγορίας, στον πάγκο της οποίας παρέμεινε για 17 ματς.

Η Ρόμα αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη πρόκληση της προπονητικής του καριέρας. Στόχος του, να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας, που δεν διανύει και την καλύτερη αγωνιστική περίοδο τον τελευταίο καιρό. Οι Ρωμαίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ένατη θέση της Serie A, ενώ συνεχίζουν την πορεία τους και στο Europa League.

Η συμφωνία των δύο πλευρών έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το ερχόμενο καλοκαίρι. Παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσει να φέρει άμεσα αποτελέσματα, όμως η είδηση της πρόσληψής του σίγουρα ενθουσίασε τους φίλους της ομάδας.

Ένας άνθρωπος που «μάτωνε» τη φανέλα ως παίκτης, πέρασε μια «ολόκληρη ζωή» στο Ολίμπικο και έχει ταυτιστεί με το σύλλογο όσο ελάχιστοι. Η αποστολή του έχει πολλές απαιτήσεις, όμως η ηγετική του παρουσία από τον πάγκο μοιάζει ικανή να αναγεννήσει τη Ρόμα και να την ξαναφέρει στην επιφάνεια του ιταλικού ποδοσφαίρου.