Ποιος είναι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ που ετοιμάζεται να αναλάβει τον Ολυμπιακό (vid)

Ντιέγκο Μαρτίνεθ

i

© Eric Alonso/Getty Images

Ποιος είναι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ που ετοιμάζεται να αναλάβει τον Ολυμπιακό (vid)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 23:00 - 18.06.2023 / Ανανεώθηκε: 23:01 - 18.06.2023

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα είναι ο εκλεκτός που θα αναλάβει το «τιμόνι» του Ολυμπιακού, με στόχο την επιστροφή στα μονοπάτια του πρωταθλητισμού. Ποιος είναι ο τεχνικός ο οποίος περίμενε το νεύμα του Κορδόν;

Ο Ολυμπιακός έλυσε ένα ζήτημα το οποίο τον απασχολούσε για αρκετό καιρό, επιλέγοντας τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ για τη θέση του προπονητή. Όπως όλα δείχνουν, ο Ισπανός τεχνικός είναι ο εκλεκτός που θα προσπαθήσει να οδηγήσει τους Πειραιώτες πίσω στα μονοπάτια του πρωταθλητισμού, με την ομάδα να διαλέγει για μία ακόμα φορά προπονητή από την Ιβηρική χερσόνησο.

Πίσω από την πρόσληψη του κρύβεται φυσικά ο άνθρωπος που πήρε τα «κλειδιά» της ομάδας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον νέο αθλητικό διευθυντή της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Αντόνιο Κορδόν, να προτιμά τον 42χρονο για την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Η περασμένη σεζόν για τον πρώην κόουτς της Εσπανιόλ δεν ολοκληρώθηκε με ιδανικό τρόπο, αφού ο ίδιος αποχαιρέτησε την ομάδα μετά τα κακά αποτελέσματα της, που την οδήγησαν εν τέλει στον υποβιβασμό. Όμως, στη μακρά του θητεία ως προπονητής έχει κατορθώσει αρκετά πράγματα, με highlight την άνοδο της Γρανάδας στη La Liga. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο ίδιος συνυπήρξε, στον πάγκο της Σεβίλλης, με τους Μίτσελ και Βίκτορ Σάντσεθ, δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τι θα πει Ολυμπιακός.

Η άνοδος και το Europa League

Ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είναι το πέρασμα από τη Γρανάδα, το διάστημα 2018-2021, όπου και ο 42χρονος ανέλαβε τον σύλλογο της ομώνυμης πόλης για 146 αγώνες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στους «Ναζαριαίους» πέτυχε τον στόχο της ανόδου (2018-19) στην Primera Division και έναν χρόνο αργότερα τους οδήγησε στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στην πρώτη του σεζόν στον σύλλογο, ο Ισπανός έφτασε την ομάδα του στη δεύτερη θέση της Segunda Division και με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε μία θέση στη La Liga. Ομως ο ίδιος δεν επαναπαύθηκε σε αυτό, ψάχνοντας το κάτι παραπάνω. Την επόμενη ακριβώς περίοδο, ο σύλλογος του κατέλαβε την 7η θέση και με αυτόν τον τρόπο βρέθηκε στους ομίλους του UEFA Europa League της σεζόν 2020-21. 

Εκεί βρήκε στον δρόμο του τον ΠΑΟΚ, την Αϊντχόφεν και την Ομόνοια, όμως το… τρένο δεν έκανε στάσεις. Αφήνοντας τους Κύπριους και τον «Δικέφαλο του Βορρά» εκτός διοργάνωσης, η Γρανάδα υπό της οδηγίες του Ισπανού, έφτασε στα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Άμυνα και κόντρα επιθέσεις

Στο κομμάτι της τακτικής, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ προτιμάει κατά κύριο λόγο να... προσέχει. Ο ίδιος είναι λάτρης της αμυντικής προσέγγισης σε ένα παιχνίδι, διατηρώντας κοντά τις γραμμές στα μετόπισθεν και τους παίκτες του πίσω από την μπάλα.

Το σύστημα που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο είναι το 4-2-3-1, ωστόσο ενίοτε - και ανάλογα την περίσταση - μπορεί να προτιμήσει το 5-3-2 ή 4-4-2. Όσον αφορά την επίθεση, ο Ισπανός προτιμάει να περιμένει τον αντίπαλο του στο δικό του μισό και να «χτυπάει» στην κόντρα, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τα άκρα.