Ο εφιάλτης του Παναθηναϊκού ξαναχτυπά τη Μαρσέιγ

Ο εφιάλτης του Παναθηναϊκού ξαναχτυπά τη Μαρσέιγ

Μπάμπης Τσιμπίδας 14:46 - 09.04.2024 / Ανανεώθηκε: 15:18 - 09.04.2024

Η UEFA όρισε τον Άγγλο ρέφερι Μάικ Όλιβερ στον προημιτελικό του Europa League ανάμεσα στη Μπενφίκα και την Μαρσέιγ. Είναι ο διαιτητής που είχε σφυρίξει στην μεγάλη πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Βελοντρόμ τον προηγούμενο Αύγουστο.

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη φετινή ευρωπαϊκή επιτυχία του Παναθηναϊκού ήταν η πρόκριση επί της Μαρσέιγ στον Γ' Προκριματικό Γύρο του Champions League. Έστω και με την εύνοια της τύχης και με μέσω της διαδικασίας των πέναλτι, οι «πράσινοι» υπενθύμισαν σε όλους ότι διατηρούν αναλλοίωτη τη στόφα της Ευρώπης παρά την πολυετή απουσία.

Συγχρόνως, αυτός ο αποκλεισμός διέλυσε στην κυριολεξία τη σεζόν για τη Μαρσέιγ. Εκείνο το παιχνίδι στο Βελοντρόμ δεν αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων, όμως ήταν η αφετηρία εσωστρέφειας, γκρίνιας, επέμβασης των οργανωμένων οπαδών και μεταβολών στο ρόστερ και στην τεχνική ηγεσία.

Ο τότε προπονητής της Μαρσέιγ, Μαρθελίνο, παραιτήθηκε ένα μήνα αργότερα (στα τέλη Σεπτεμβρίου), ενώ ο Γκεντουζί που υπέπεσε στο πέναλτι με το χέρι στις καθυστερήσεις, αποχώρησε από τη Μασσαλία πριν το τέλος Αυγούστου. Τρία μέλη της διοίκησης επίσης παραιτήθηκαν, ενώ υπό παραίτηση βρέθηκε για λίγα 24ωρα και ο πρόεδρος, Πάμπλο Λονγκόρια.

Δεν είναι τυχαίο πως στις δηλώσεις τους, ο Λονγκόρια, ο Μαρθελίνο και παίκτες της Μαρσέιγ, μνημονεύουν συχνά τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό. Γιατί όλοι τους πιστεύουν ότι αν η ομάδα τους προκρινόταν στους ομίλους του Champions League, οι συμφορές θα είχαν αποφευχθεί και το κλίμα δεν θα ήταν εκρηκτικό από τον Αύγουστο.

Πάντως, η... κληρονομιά από τη ρεβάνς του Βελοντρόμ καταδιώκει τη Μαρσέιγ. Ο Μάικλ Όλιβερ, ο διαιτητής που είχε σφυρίξει τον δεύτερο αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ορίστηκε να διευθύνει την αναμέτρηση της Πέμπτης για τα προημιτελικά του Europa League.

Στην πραγματικότητα, ο Μάικλ Όλιβερ είχε διαιτητεύσει πολύ καλά. Ο Άγγλος ρέφερι υπέδειξε το καθαρό πέναλτι του Γκεντουζί μετά την παρέμβαση του VAR και δεν μέτρησε δύο γκολ της Μαρσέιγ, επειδή πάλι με το VAR διαπιστώθηκαν εκτεθειμένοι. Παρόλα αυτά, οι Μασσαλοί τον έχουν συνδέσει με την παταγώδη αποτυχία τους και θορυβήθηκαν μόλις έγινε γνωστό το όνομα του...