Ο Λιβάι σκέφτεται πλέον σαν φορ, γι αυτό και μπορεί να βγει πρώτος σκόρερ
i

Λιβάι Γκαρσία/©intime

Ο Λιβάι σκέφτεται πλέον σαν φορ, γι αυτό και μπορεί να βγει πρώτος σκόρερ

Κώστας Τσίλης 08:00 - 25.12.2022 / Ανανεώθηκε: 08:01 - 25.12.2022

Ο Γκαρσία δείχνει πλέον και στον Αλμέιδα και στην ΑΕΚ, πως στο μυαλό του έχει πρώτα απ' όλα να βρει δίχτυα, μ' ότι αυτό συνεπάγεται. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Στο ματς της ΑΕΚ με την Λαμία, ο Βαν Βέερτ πήρε πάνω του όλα τα φώτα και όλη την δόξα. Δικαίως. Αυτός ήταν που πήρε ουσιαστικά το ματς. Βλέπετε, μπορεί με τα «αν» να μην γράφετε η ιστορία στο ποδόσφαιρο. Αλλά χωρίς αυτά που έκανε ο Ολλανδός και κυρίως χωρίς εκείνο το πρώτο γκολ που συνιστούσε γενικό ξεκλείδωμα, μπορεί τελικά η ΑΕΚ να μην είχε καλά ξεμπερδέματα.

Παρόλα αυτά στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν σκόραρε μόνο ο Φαν Βέερτ. Ανάμεσα στα δυο γκολ του Ολλανδού, είχε βρει δίχτυα και ο Γκαρσία. Προφανώς και το γκολ του Λιβάι είχε και αυτό την σημασία του. Γιατί αν ο Φαν Βέερτ ξεκλείδωσε με το πρώτο τέρμα την αντίπαλη άμυνα, ο Γκαρσία με το δεύτερο «κλείδωσε» τη νίκη. Αλλά θαρρώ πως για τον Αλμέιδα ειδικώς και την ΑΕΚ γενικώς, ήταν κάτι άλλο που είχε ίσως μεγαλύτερη σημασία.

Ο Λιβάι σκόραρε στο ματς με την Λαμία, όταν δεν έπαιζε πλέον στην κορυφή της επίθεσης. Είχε μετακινηθεί στα άκρα, όταν μπήκε στο γήπεδο ο Φαν Βέερτ. Όπως και μια εβδομάδα πριν, ο Γκαρσία είχε σκοράρει ξανά, πάλι παίζοντας ως δεξιός ακραίος. Προφανώς και δεν είναι είδηση πως ο Λιβάι έβαλε γκολ σ’ αυτά τα δυο ματς. Οκτώ έχει φτάσει στο πρωτάθλημα και έχει προσθέσει και ακόμα ένα στο κύπελλο. Αυτό όμως που μετράει, είναι πως πλέον ο Γκαρσία έχει συνεχώς στο μυαλό του το σκοράρισμα.

Σκέφτεται μονίμως πλέον σαν φορ, ακόμα και όταν δεν παίζει φορ. Και αν κάποιος για το γκολ που έβαλε στο κύπελλο με την Κηφισιά, μπορεί να υποστηρίξει πως ίσως ο Λιβάι πήγαινε για σέντρα και του βγήκε τελικά σουτ, με την Λαμία το σκοράρισμα ήταν σεντερφορίσιο. Παρόλο που την συγκεκριμένη χρονική στιγμή του παιχνιδιού, δεν έπαιζε καν ως φορ, αλλά ως ακραίος.

Για τον Ματίας Αλμέιδα από την πρώτη στιγμή που έπιασε στα χέρια του το υλικό της ΑΕΚ και ξεκίνησε να σχεδιάζει την ομάδα, στο μυαλό του ο Γκαρσία ήταν φορ. Ως φορ θα τον διαχειριζόταν, θα τον δούλευε, θα τον χρησιμοποιούσε. Και πάνω στο δεδομένο πως ο Λιβάι θα ήταν ο βασικός φορ, έγινε και ολόκληρος ο αγωνιστικός σχεδιασμός της φετινής ΑΕΚ. Έτσι το σκέφτηκε, έτσι το συνεννοήθηκε με τον ίδιο τον Γκαρσία, έτσι το προχώρησε και έτσι θα το πάει μέχρι και το τέλος της σεζόν.

Μπορεί να χρειάστηκε να πάει ο Γκαρσία στα άκρα σ’ αυτά τα δυο τελευταία ματς και μπορεί να ξαναχρειαστεί και σε κάποια επόμενα. Ακόμα και στο αμέσως επόμενο με τον Βόλο. Μπορεί ο Φαν Βέερτ να έδειξε πως είναι ένα φορ περιοχής, ένας κλασικός fox on the box που λένε και τα αγγλάκια με τρομερή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Ωστόσο το βασικό αγωνιστικό πλάνο με το οποίο θα συνεχίζει να πορεύεται η ΑΕΚ, είναι με τον Λιβάι ως βασικό φορ.

Έχει λοιπόν τεράστια σημασία το γεγονός, πως στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος και ούτε καν ακόμα στα μισά της σεζόν, ο Γκαρσία δείχνει πως πλέον μόνιμα σκέφτεται ως φορ. Ακόμα και όταν δεν αγωνίζεται στην συγκεκριμένη θέση. Και η αλήθεια είναι πως είχε αρχίσει να το κάνει πολύ πριν από την διακοπή. Υπήρχαν στιγμές και φάσεις μέσα σε παιχνίδια, που ο Λιβάι είχε την επιλογή της πάσας. Μιας καλής πάσας. Ο περυσινός Γκαρσία θα την έψαχνε. Ο φετινός προτίμησε να εκτελέσει ο ίδιος.

Φυσικά δεν είναι ακόμα τόσο αποτελεσματικός όπως έχουν συνηθίσει τους κλασικούς φορ «φονιάδες». Έχει χάσει γκολ που ο Μπλάνκο, για παράδειγμα δεν θα τα έχανε ούτε με τα δυο χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Και δεν πάω καν σε Δημητριάδη ή Ντέμη ή Θωμά. Σίγουρα έχει δουλειά ακόμα μπροστά του Γκαρσία για να μπορεί να «σκοτώνει» ως ένας κλασικός φορ. Αλλά σκεφτείτε πως είναι μόλις έξι οι μήνες σ’ αυτόν τον ρόλο. Και σ’ αυτό το διάστημα έχει κάνει μια τεράστια, μια αλματώδη πρόοδο. Τόσο αγωνιστικά όσο και σ’ αριθμούς.

Αγωνιστικά, ο Γκαρσία έχει αρχίσει να λειτουργεί, να σκέφτεται ως φορ. Να έχει πάντα στο μυαλό του, πως η κίνηση που θα κάνει, το ξεμαρκάρισμα του, το σπρίντ του, θα οδηγήσει σε εκτέλεση για να βρει δίχτυα. Όπως έγινε στο ματς με την Λαμία. Όσο για τους αριθμούς, στα οκτώ γκολ έχει φτάσει ήδη. Πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ είναι και δεύτερος σ’ ολόκληρο το πρωτάθλημα, μόλις μ’ ένα τέρμα διαφορά από τον Καρέλη.

Ο Αλμέιδα βλέπει αυτό που κάνει και αυτό στο οποίο μετατρέπεται ο Γκαρσία. Και ο ίδιος ο Λιβάι αρχίζει όλο και περισσότερο να αισθάνεται αυτοπεποίθηση ως φορ. Να νιώθει όλο και περισσότερο φορ, παρά εξτρέμ. Απ’ όποια θέση και αν παίζει. Και με τον τρόπο που παίζει η ΑΕΚ και το τάισμα που μπορούν να του κάνουν οι ποιοτικοί συμπαίκτες του, εύκολα μπορεί να βγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Μ' ότι αυτό μπορεί να φέρει στο αγωνιστικό αλλά και στο οικονομικό ταμείο της ΑΕΚ, στο τέλος της σεζόν.