Φαν Βέερτ ή... σκοράροντας με ξύλινα παπούτσια!
i

Ο Τομ Φαν Βέερτ / © Intime

Φαν Βέερτ ή... σκοράροντας με ξύλινα παπούτσια!

Στέφανος Αβραμίδης 16:10 - 22.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:10 - 22.12.2022

Ο Στέφανος Αβραμίδης γράφει για το πόσο πολύ αλλάζει τις... γιορτές αλλά και το παιχνίδι της ΑΕΚ ο Τομ Φαν Βέερτ.

Χριστούγεννα, μέρα, ή καλύτερα μέρες, με το πέρασμα των ετών η αστερόσκονη της γιορτής...απλώθηκε λίγο πριν και λίγο μετά, χαράς, αλληλεγγύης, οικογενειακής θαλπωρής, μέρες φωτεινές και γελαστές! Προφανώς, δυστυχώς, όχι για όλους! Υπάρχουν και εκείνοι που, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν μπορούν να χαρούν, η ζωή τους δοκιμάζει, τους ταλαιπωρεί έως και τους... κατατρέχει, όχι ακριβώς σε αυτή την κατηγορία, ας μην είμαστε υπερβολικοί, αλλά, ποδοσφαιρικά μιλώντας, κάπου εκεί κοντά ήταν δεκατέσσερα χρόνια τώρα και η ΑΕΚ! Τελευταία φορά που είχε πανηγυρίσει, πριν από το παιχνίδι κόντρα στη Λαμία, αντίστοιχη περίοδο η Ένωση ήταν το μακρινό 2008...και ύστερα, με μεγάλη καθυστέρηση η αλήθεια είναι, ήρθε ο Φαν Βέερτ!

Φαν Βέερτ που μπαίνοντας ως αλλαγή στο 62' αντικαθιστώντας τον Νταμιάν Σιμάνσκι δε χρειάστηκε πάρα ένα πεντάλεπτο για να βρει δίχτυα ξεκλειδώνοντας το ματς για την ομάδα του! Το λες και...για να γεμίσει τα παπούτσια όχι μόνον ενός αλλά πολλών απόντων, μην μπερδεύεστε, όχι κατά το...κοινώς και ποδοσφαιρικώς λεγόμενο, δεν παίζει ο Ολλανδός τη θέση και το ρόλο ούτε του Ελίασον, ούτε του Γκατσίνοβιτς ούτε των Άμραμπατ και Τσούμπερ! Με καθαρά χριστουγεννιάτικους όρους όμως, κατά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας του 32χρονου σέντερ φορ, στην Ολλανδία κρεμάνε όχι κάλτσες αλλά ξύλινα παπούτσια, μια χαρά τα γέμισε με γκολ και τρεις βαθμούς ο πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν στη Superleague!

Γεμίζοντας παράλληλα και...τις καρδιές των φίλων της ομάδας του, κοντά μία και...μισή δεκαετία χωρίς νίκη τέτοιες μέρες δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο, νίκη που στη συγκεκριμένη περίπτωση συνδυάστηκε μάλιστα με "πράσινες" απώλειες που μείωσαν την απόσταση από την κορυφή στους έξι! 

Με τον Φαν Βέερτ να δίνει όχι μόνο λύση αλλά, κυρίως, προοπτική, με τόσα από τα βαριά χαρτιά, στο δημιουργικό-παραγωγικό κομμάτι του παιχνιδιού, εκτός κάθε εναλλακτική, περί αυτού αλλά όχι μόνο πρόκειται, προφανώς και δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη!

Ευπρόσδεκτη όσο και ο Sinterclaas, ευθέως αντίστοιχο του Άγιου μας Βασίλη, για όλα τα παιδιά στις Κάτω Χώρες, το πιο σημαντικό με τον Φαν Βέερτ είναι ότι παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά, κυρίως τελειώματα, η Ένωση δεν είχε! Πορεύεται, ή πορεύτηκε, μένει να φανεί, με ό,τι πλησιέστερο σε σέντερ φορ διαθέτει, βλ. Αραούχο, να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την περιοχή! Πορεύεται ή πορεύτηκε με έναν κατεξοχήν, μέχρι και την αμέσως προηγούμενη σεζόν, ακραίο να "κάνει", με μεγάλη επιτυχία η αλήθεια είναι, το εννιάρι, κλασικό τέτοιο, ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν είχε, τόσον καιρό, παρουσιάσει!

Όχι πως δεν τον ξέραμε και δεν τον περιμέναμε, ήταν οι τραυματισμοί που καθυστέρησαν την ένταξη του Τομ Φαν Βέερτ στο rotation αρχικά, για ενδεκάδα θα φανεί, είναι η απλότητα, η κυνικότητα και, κυρίως, η αποτελεσματικότητά του στα τελειώματα που προσθέτουν ένα διαφορετικό, έως και κόντρα στη νοοτροπία της και το DNA της επί Αλμέιδα, τρόπο για την ΑΕΚ να απειλήσει! Δεν το λες και μικρό πράγμα για την πιο επιθετική, με απτά στοιχεία, ομάδα στη φετινή Σούπερ Λιγκ, πέρα από τα περισσότερα γκολ στο φετινό πρωτάθλημα, 26 με τα τρία τελευταία, έχει και την καλύτερη επίδοση στα περιβόητα Xgoals με 2.17 μ.ο. ανά παιχνίδι!

Έχει πλέον, και με τη βούλα, πέρα από το επιθετικό πρέσινγκ, την άμεση ανάκτηση της κατοχής και την ακαριαία εκδήλωση επίθεσης αλλά και τις αυτοματοποιημένες συνεργασίες, σε τρίγωνα συνήθως, σε πτέρυγες και άξονα και έναν ακόμη δρόμο! Τον λες και οδό διαφυγής, με σύγχρονους όρους plan B, όταν έχει(ς) δοκιμάσει τα πάντα και δε γίνεται τίποτα...Φαν Βέερτ έβαλες; Βάλε Φαν Βέερτ και θα...κάνεις και Χριστούγεννα! Χρόνια πολλά και καλές γιορτές!