Ο περίφημος τελικός στην Αθήνα και η ιταλική κυριαρχία το 1994 (vids)

Μίλαν

i

©Intime

Ο περίφημος τελικός στην Αθήνα και η ιταλική κυριαρχία το 1994 (vids)

Κώστας Τόπας 12:32 - 19.05.2023 / Ανανεώθηκε: 12:33 - 19.05.2023

Τι έγινε την τελευταία φορά που τρεις ιταλικές ομάδες συμμετείχαν σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η Ιταλία επιστρέφει με δυναμικό τρόπο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καταφέρνοντας να έχει τρεις από τους συλλόγους της σε ισάριθμους ευρωπαϊκούς τελικούς αυτή τη σεζόν. Η Ίντερ θα παίξει σε αυτόν του Champions League με τη Μάντσεστερ Σίτι, η Ρόμα στον τελικό του Europa League με τη Σεβίλλη και η Φιορεντίνα στο Conference League με την Γουέστ Χαμ. Επιπλέον, δύο από τις ομάδες της Serie A μπορεί να μην εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους σε τελικό, ωστόσο Μίλαν και Γιουβέντους έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά.

Τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν το 1994. Η Μίλαν έπαιξε σε τελικό Champions League, η Πάρμα σε αυτόν του Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και η Ίντερ σε εκείνον του Κυπέλλου UEFA .

Ο τελικός στο ΟΑΚΑ

Στο πρώτο, η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο έγραψε το τελευταίο κεφάλαιο της μυθικής «Dream Team» με αρχηγό τον Γιόχαν Κρόιφ αφού επικύρωσε μια απρόσμενη νίκη (4-0) επί της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα, πραγματοποιώντας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία των τελικών των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Οι Καταλανοί, έχοντας στις τάξεις τους παίκτες όπως οι Ρομάριο, Γκουαρντιόλα, Κούμαν και Στόιτσκοφ, ήταν το απόλυτο φαβορί, αλλά οι Ιταλοί στην αγαπημένη τους πόλη, όπου μετράνε δύο τρόπαια, είχαν διαφορετική άποψη. Ο Μασάρο σκόραρε δύο φορές, ενώ δίχτυα βρήκαν και οι Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί, με αποτέλεσμα ο τελικός να μετατραπεί στον απόλυτο θρίαμβο, με το γκολ του Σαβίσεβιτς φυσικά να μένει στην ιστορία.

Στο Κύπελλο Κυπελλούχων, η Πάρμα του Νέβιο Σκάλα έχασε 1-0 από την Άρσεναλ του Τζορτζ Γκράχαμ στο «Πάρκεν Στάδιο» της Κοπεγχάγης στις 4 Μαΐου με το γκολ του Άλαν Σμιθ. Ο Τζανφράνκο Ζόλα ή ο Φαουστίνο Ασπρίγια ήταν μερικά από τα κορυφαία της ιταλικής ομάδας.

Τέλος, η Ίντερ ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια του Κυπέλλου UEFA σε διπλό τελικό εκείνη την εποχή, κόντρα στην Καζίνο Σάλτσμπουργκ. Οι τελικοί Διεξήχθησαν στις 26 Απριλίου και στις 11 Μαΐου. Στον πρώτο αγώνα, που έγινε στο Ernst Happel της Βιέννης, οι Ιταλοί κέρδισαν 1-0 με γκολ του Νικόλα Μπέρτι. Με το ίδιο σκορ οι «νερατζούρι» επικράτησαν και στο «Τζουσέπε Μεάτσα» με γκολ του Βιμ Γιονκ. Παίκτες όπως ο Βάλτερ Τζένγκα, ο Ντένις Μπέργκαμπ και Ρούμπεν Σόσα ήταν μερικά από τα αστέρια της Ίντερ εκείνης της χρονιάς.