Βρούτσης: «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το ΟΑΚΑ, θα σταθούμε σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ» – «Το 2024 το ποδηλατοδρόμιο θ' αποκατασταθεί»

Γιάννης Βρούτσης

i

© intime

Βρούτσης: «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το ΟΑΚΑ, θα σταθούμε σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ» – «Το 2024 το ποδηλατοδρόμιο θ' αποκατασταθεί»

Γιώργος Σακελλαρίου 18:12 - 02.10.2023 / Ανανεώθηκε: 18:26 - 02.10.2023

Ο Υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στις κινήσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος στο ΟΑΚΑ, χωρίς αναφέρει πότε θα δοθεί λύση.

Ο Γιάννης Βρούτσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε με το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Η μελέτη στατικότητας οδήγησε στην απόφαση για το προσωρινό του κλείσιμο της Ολυμπιακής Εγκατάστασης και ο Βρούτσης τόνισε: «3,5 εκατ. πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ και τον προϋπολογισμό του. Η Πολιτεία θα βοηθήσει τα σωματεία που έκαναν προπονήσεις στους χώρους».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτση δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του προβλήματος στο στέγαστρο Καλατράβα και αναφέρθηκε με δηλώσεις του και στην ΕΡΤ και στο ποδηλατοδρόμιο. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα λειτουργήσει το ΟΑΚΑ, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του 2024! Αναλυτικά όσα είπε ο Βρούτσης: 

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το ΟΑΚΑ. Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το 2024 το ποδηλατοδρόμιο θα αποκατασταθεί. Διαχρονικά ακούμε εξαγγελίες, αλλά αυτή τη φορά είναι πραγματικές, ουσιαστικές και είναι συγκεκριμένες. 57 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ, κάτι το οποίο είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δεν ήταν “κενό γράμμα” η εξαγγελία. Είναι χρήματα και διαγωνισμοί που αυτή τη στιγμή τρέχουν. Η ενεργειακή αναβάθμιση, η αναβάθμιση όλου του χώρου του ΟΑΚΑ.

Δυστυχώς συνέβησαν οι δυο περιπτώσεις του στεγάστρου Καλατράβα για το μεγάλο αθλητικό κέντρο -το γήπεδο και το ποδηλατοδρόμιο- πράγμα που κανείς δεν περίμενε, αλλά δυστυχώς η μελέτη έδειξε πως υπάρχει στατική ανεπάρκεια. Ως όφειλα, πρώτα έρχεται η ασφάλεια αθλητών, φιλάθλων και αθλουμένων. Όπως γνωρίζετε έγινε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δυο αθλητικών χώρων.

Ο Παναθηναϊκός απευθύνθηκε στην UEFA για τη Λεωφόρο: Φουλ για «Απόστολος Νικολαΐδης» το ματς με τη Ρεν
EUROPA LEAGUE

23:57 - 01.10.2023

Ο Παναθηναϊκός απευθύνθηκε στην UEFA για τη Λεωφόρο: Φουλ για «Απόστολος Νικολαΐδης» το ματς με τη Ρεν

Ο Παναθηναϊκός συνομίλησε με τη UEFA για το γηπεδικό πρόβλημα, όπως αποκάλυψε ο Μπάμπης Τσιμπίδας στο Sportal Sunday live, ζητώντας από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία να του επιτρέψει να αγωνιστεί στη Λεωφόρο, μετά το ζήτημα στο ΟΑΚΑ.

Οι υπόλοιποι που μελετήθηκαν, λειτουργούν κανονικά. Δεν εντοπίστηκε πρόβλημα».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού τόνισε επίσης πως η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ΟΑΚΑ για τους αγώνες του Europa League στο ποδόσφαιρο και στην ΑΕΚ, που χρησιμοποιούσε το «Γ. Κασσιμάτης» για τα παιχνίδια χάντμπολ ανδρών:

«Αμέσως, με αίσθημα ευθύνης, από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ αναστείλαμε κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο. Πρώτιστο μέλημά μας, ήταν και παραμένει η ασφάλεια των αθλητών, αθλουμένων, φιλάθλων και εργαζομένων. Προχθές Σάββατο αποστάλθηκε στο ΤΕΕ η σχετική μελέτη, προκειμένου να συγκεντρωθεί τάχιστα ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της. Αλλά και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες.

Όπως καταλαβαίνετε και όπως ήδη ξέρουμε, η αναστολή λειτουργίας δημιουργεί σωρεία ζητημάτων στην απρόσκοπτη συνέχεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων των δεκάδων ομοσπονδιών, σωματείων, των εκατοντάδων αθλητριών και αθλητών που χρησιμοποιούσαν τις δύο εγκαταστάσεις. Επιπλέον, στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο υπάρχουν γραφεία ομοσπονδιών και φυσικά της διοίκησης και των υπηρεσιών του ΟΑΚΑ.

Έπρεπε να αναζητηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, οι βέλτιστες δυνατές λύσεις. Το Σαββατοκύριακο είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Γιώργο Μαυρωτά, με όλη την αθλητική κοινότητα. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, με επικεφαλής ομοσπονδιών και σωματείων, με τις διοικήσεις του ΟΑΚΑ, των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Δώσαμε λύσεις για τη μεταφορά προγραμματισμένων διοργανώσεων όπως: Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας που θα γινόταν σε αίθουσα του ποδηλατοδρομίου, θα γίνει σε αίθουσα του κλειστού του ΟΑΚΑ, σε συνεργασία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που την ευχαριστώ θερμά. Πρωταθλήματα τάε κβο ντο, θα γίνουν στο κλειστό του Ολυμπιακού Χωριού. Η προπονητική δραστηριότητα θα μεταφερθεί εντός Αττικής σε συνεννόηση με δημάρχους.

Ενισχύεται οικονομικά η ομοσπονδία ποδηλασίας με 150.000 ευρώ, για να πάει η εθνική ομάδα στη Βουλγαρία για προπονήσεις, καθώς δεν υπάρχει άλλο κλειστό ποδηλατοδρόμιο στην Ελλάδα. Εκκρεμεί το ζήτημα της έδρας της ΑΕΚ στο χάντμπολ, είναι ζήτημα ημερών να δοθεί λύση. Σε ό,τι αφορά στην ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού, έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αρωγή χρειαστεί στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Σε ό,τι αφορά στα γραφεία ομοσπονδιών, θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους εντός του ΟΑΚΑ. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την αθλητική κοινότητα, τους εργαζόμενους του ΟΑΚΑ και τις διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Με την έγκριση του πρωθυπουργού, επιταχύνεται η κατασκευή του νέου πολυδύναμου κλειστού γυμναστηρίου Σπύρου Λούη και Κύμης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης των εθνικών ομάδων ξιφασκίας, χάντμπολ και τσιρλίντιγνκ, και άλλων αθλημάτων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 7,5 εκατ. ευρώ, που μπαίνει σε αυτόν τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε σήμερα.

Αυξάνεται κατά 30% ο ετήσιος προϋπολογισμός της κατηγορίας μεταβιβάσεις του υφυπουργείου Αθλητισμού. δηλαδή αυξάνεται κατά 13,5 εκατ. ευρώ ετησίως. 10 εκατ. ευρώ διατίθεται για αναβάθμιση εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων και 3,5 εκατ. ευρώ πάνε αποκλειστικά στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ.

Διατίθεται 1 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία και άλλες βελτιώσεις στο Καυτανζόγλειο. Επιπλέον 150.000 ευρώ στο κλειστό προπονητήριο στίβου του ΟΑΚΑ, και επιπλέον 300.000 ευρώ για το Ολυμπιακό Κέντρο Αναρρίχησης. Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν. Για το ποδηλατοδρόμιο, στο δυσμενέστερο σενάριο, θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση μέσα στο 2024.

Πολύ πριν δημιουργηθεί το θέμα με τα στέγαστρα καλατράβα με ΚΥΑ, που υπογράψαμε στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά γυμναστήρια και ανοικτά γήπεδα άνω των 2.000 θεατών χωρίς πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας.

Η «χασούρα» από το κλείσιμο του ΟΑΚΑ - Τα εκατομμύρια που «χάνει» ο Παναθηναϊκός
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

16:25 - 01.10.2023

Η «χασούρα» από το κλείσιμο του ΟΑΚΑ - Τα εκατομμύρια που «χάνει» ο Παναθηναϊκός

Απώλεια εσόδων από τη μετακόμιση σε μικρότερο γήπεδο, χαμένα λεφτά για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα και κόστος εργασιών για την αναβάθμιση του «Απόστολος Νικολαΐδης». Το Sportal υπολογίζει τη ζημιά που θα υποστεί ο Παναθηναϊκός…

Με επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου προς τα 17 αθλητικά κέντρα που εποπτεύει το υπουργείο Αθλητισμού, ζήτησαν να ενημερώσουν για εκκρεμότητες και ανάγκες για τις ισχύουσες άδειες λειτουργίας, για παρατηρήσεις σε πρακτικά ελέγχου των εγκαταστάσεων, για τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας, για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και για την ανάγκη νέων μελετών. Για μελέτες στατικότητας, για την ανάγκη περαιτέρω έργων.

Η ανάπτυξη του αθλητισμού είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και συνδέεται με την προσήλωση για την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών στις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια όλων».