Η «χασούρα» από το κλείσιμο του ΟΑΚΑ - Τα εκατομμύρια που «χάνει» ο Παναθηναϊκός

Η «χασούρα» από το κλείσιμο του ΟΑΚΑ - Τα εκατομμύρια που «χάνει» ο Παναθηναϊκός

Μπάμπης Τσιμπίδας 16:25 - 01.10.2023 / Ανανεώθηκε: 16:28 - 01.10.2023

Απώλεια εσόδων από τη μετακόμιση σε μικρότερο γήπεδο, χαμένα λεφτά για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα και κόστος εργασιών για την αναβάθμιση του «Απόστολος Νικολαΐδης». Το Sportal υπολογίζει τη ζημιά που θα υποστεί ο Παναθηναϊκός…

Ασφαλώς, το μείζον σε μία υπόθεση δημοσίου συμφέροντος, είναι η προστασία των πολιτών. Όσο ελλοχεύει έστω και μικρός κίνδυνος για την ασφάλεια των θεατών στο «Σπύρος Λούης», ορθώς η Κυβέρνηση δεν επιτρέπει τη λειτουργία του. Έως ότου συντηρηθεί επαρκώς η στέγη Καλατράβα και η εγκατάσταση μπορεί να ανοίξει ασφαλής για όλους, το ΟΑΚΑ επιβάλλεται να μείνει κλειστό.

Φυσικά, η σωστή αντίδραση δεν αναιρεί τις ευθύνες της Πολιτείας, που άφησε τον πιο εμβληματικό αθλητικό χώρο της Ελλάδας να περιέλθει σε τέλμα. Πρωτίστως της τωρινής Κυβέρνησης, που έχει την εξουσία από το 2019, αλλά και των προηγούμενων που δεν έπραξαν τα δέοντα.

Επιπροσθέτως, το κλείσιμο του ΟΑΚΑ έχει δημιουργήσει ένα ηθικό και νομικό ζήτημα: την αποζημίωση που δικαιούται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο σε αυτό το τάιμινγκ, είναι καθόλα υπαρκτό.

Η ΠΑΕ συμφώνησε με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για τη χρήση του «Σπύρος Λούης». Με βάση την υπογεγραμμένη συμφωνία, οι ιθύνοντες του Τριφυλλιού ξόδεψαν πολλά χρήματα για το… σουλούπωμα του Σταδίου.

Μόνο η αντικατάσταση του χλοοτάπητα, κόστισε περίπου 500.000 ευρώ. Κοινώς, ένα σημαντικό συμβόλαιο ποδοσφαιριστή. Επίσης, περίπου 200-250.000 ευρώ δαπανήθηκαν για άλλες αναγκαίες εργασίες στο «Σπύρος Λούης».

Μετά το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός είναι αναγκασμένος να επιστρέψει στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Εφόσον λάβει την άδεια της UEFA, γιατί το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές για παιχνίδια ομίλων του Europa League.

H μετακόμιση από μία έδρα 65.000 θέσεων σε μία άλλη 16.000 θέσεων, προκαλεί απώλεια εσόδων. Η οποία δεν οφείλεται σε επιλογή της ΠΑΕ, ούτε αποτελεί συνέπεια της δικής της ενέργειας.

Αντίστοιχα, για να συμμορφωθεί το «Απόστολος Νικολαΐδης» με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθούν εργασίες. Οι οποίες κοστίζουν και τις οποίες θα πληρώσει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Δεν αμφισβητείται πως ο λογαριασμός θα ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Συνυπολογίζοντας όσα πλήρωσαν οι «πράσινοι», όσα χρήματα θα ξοδέψουν και τα διαφεύγοντα κέρδη…