Οι απειλές της βρετανικής Κυβέρνησης ωθούν την Premier League σε νέο οικονομικό πλάνο

Mάντσεστερ Σίτι

i

©ManchesterCity

Οι απειλές της βρετανικής Κυβέρνησης ωθούν την Premier League σε νέο οικονομικό πλάνο

Κώστας Τόπας 15:42 - 12.03.2024 / Ανανεώθηκε: 16:01 - 12.03.2024

Η αγγλική κυβέρνηση απείλησε να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο φορέα για τη ρύθμιση του πρωταθλήματος και γι' αυτό η Premier League επιβεβαίωσε ότι οι σύλλογοι συμφώνησαν να δώσουν προτεραιότητα στην ταχεία ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η Premier League επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι μετά τη συνάντηση των μετόχων της «οι σύλλογοι συμφώνησαν να δώσουν προτεραιότητα στην ταχεία ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου χρηματοοικονομικού συστήματος για ολόκληρο το πρωτάθλημα».

Μετά τις οικονομικές κυρώσεις σε διαφορετικούς αγγλικούς συλλόγους και τις διαφορετικές πιέσεις από την αγγλική κυβέρνηση, οι μέτοχοι της Premier League αποφάσισαν να δράσουν. Ο λόγος για τον οποίο εγκρίνεται ένα νέο οικονομικό σχέδιο θα είναι για να μπορέσει να προσαρμοστεί στους οικονομικούς κανονισμούς της UEFA, να ρυθμίσει τον συντελεστή κόστους προσωπικού και να περιορίσει μεταξύ άλλων τις επενδύσεις σε μεταγραφές και μισθούς. Δηλαδή, το νέο οικονομικό πλάνο θα εφαρμοστεί για να εγγυηθεί την τήρηση του «Fair Play» της UEFA και να εγγυηθεί την οικονομική βιωσιμότητα του πρωταθλήματος.

Απειλές από την κυβέρνηση

Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό η αγγλική κυβέρνηση έχει πιέσει την Premier League να εφαρμόσει μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω κυρώσεων στις ομάδες. Η κυβέρνηση πίεσε ότι, εάν ο Πρωθυπουργός δεν εφάρμοζε επείγοντα μέτρα, η ίδια η εκτελεστική εξουσία θα δημιουργούσε ένα ανεξάρτητο όργανο για τη ρύθμιση του αγγλικού ποδοσφαίρου, θα αυστηροποιούσαν πολύ περισσότερο τους οικονομικούς κανονισμούς και θα αύξαναν τις απαιτήσεις για επένδυση ή αγορά μιας οντότητας.

Την Δευτέρα (11/03) οι ομάδες συναντήθηκαν για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Αρχικά, δεν ήταν εγγυημένο ότι θα εγκριθεί, καθώς ορισμένες ομάδες δεν ήταν σίγουρες αν θα «έλεγαν ναι» στα νέα μέτρα. Παρά τις αμφιβολίες αυτές, το πρωτάθλημα επιβεβαίωσε τελικά ότι το νέο οικονομικό σχέδιο θα εγκριθεί.

Στη δήλωση, η Premier League εγγυάται ότι με αυτό το νέο σχέδιο, η ανταγωνιστικότητα της διοργάνωσης θα συνεχίσει να είναι εγγυημένη: «Στη συνάντηση των μετόχων της Premier League που πραγματοποιήθηκε σήμερα, οι σύλλογοι συμφώνησαν να δώσουν προτεραιότητα στην ταχεία ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου συστήματος «Αυτό θα παρέχει βεβαιότητα στους συλλόγους σε σχέση με τα μελλοντικά οικονομικά τους σχέδια και θα διασφαλίσει ότι η Premier League θα είναι σε θέση να διατηρήσει την τρέχουσα κορυφαία επένδυσή της στον κόσμο σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού».

Το πρωτάθλημα ήθελε να δώσει ένα καθησυχαστικό μήνυμα αφού ορισμένοι σύλλογοι έθεσαν σε κίνδυνο την ψηφοφορία λόγω των αμφιβολιών τους σχετικά με το εάν η διοργάνωση θα μπορούσε να χάσει την ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με άλλα πρωταθλήματα.