Οι κορυφαίες στιγμές του θρυλικού Σερ Μπόμπι Τσάρλτον (vids)

Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

i

©Photo by Phil Noble - PA Images/PA Images via Getty Images

Οι κορυφαίες στιγμές του θρυλικού Σερ Μπόμπι Τσάρλτον (vids)

Κώστας Τσιακλής 12:07 - 22.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:15 - 22.10.2023

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον δεν βρίσκεται πια μαζί μας ωστόσο η ιστορία που αφήνει πίσω του είναι μεγάλη. Από το αεροπορικό δυστύχημα του 1958 μέχρι την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και της Χρυσής Μπάλας...

Φτωχότερο είναι από χθες το αγγλικό ποδόσφαιρο αφού ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Το όνομα του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον ήταν συνυφασμένο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία αγωνίστηκε σε 758 αναμετρήσεις από το 1956 μέχρι το 1973! Σε αυτό το διάστημα είχε σημειώσει 249 τέρματα. Επιπλέον κατέκτησε μεταξύ άλλων ένα Champions League και τρία πρωταθλήματα. Πάμε να θυμηθούμε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές που είχε και στιγμάτισαν την καριέρα και τη ζωή του.

Το αεροπορικό δυστύχημα του 1958

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 ο χρόνος σταμάτησε στο Μάντσεστερ αφού το αεροπλάνο που μετέφερε τη Γιουνάιτεντ συγκρούστηκε, σκορπώντας το θάνατο σε 23 από τους 44 επιβαίνοντες. Μεταξύ αυτών ήταν και οκτώ ποδοσφαιριστές του συλλόγου. Ένας από αυτούς που γλίτωσαν ήταν ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον που φυσικά μίλησε για αυτό το τρομερά ατυχές και δυσάρεστο γεγονός, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:  

«Ήμουν απλά τυχερός επειδή καθόμουν στη σωστή θέση. Ήταν ένας εφιάλτης. Όσοι καταφέραμε να βγούμε σώοι, τρέξαμε προς ένα κοντινό σπίτι. Στο νοσοκομείο δεν είχα αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Μου έκαναν μια ένεση πίσω στην πλάτη και κατέρρευσα. Ήταν μια Γερμανίδα εκεί, κρατούσε ένα χαρτί και διάβαζε ονόματα. Αν κάποιος ήταν ζωντανός εκεί, έλεγε δυνατά 'ναι', αν ήταν νεκρός φώναζε ΄όχι'. Λίγο καιρό μετά σκεφτόμουν αν θα αναρρώσουμε ποτέ, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, από αυτό που μας συνέβη. Έπρεπε, όμως, να προσπαθήσουμε».

Το ονειρικό ντεμπούτο απέναντι στην συνονόματη Τσάρλτον 

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και αυτό το ρητό ισχύει και στην περίπτωση του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Ο σχεδόν 19χρονος τότε πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 6 Οκτωβρίου του 1956. Τότε οι «κόκκινοι διάβολοι» υποδέχθηκαν την Τσάρλτον και επικράτησαν με 4-2, με τον Σερ Μπόμπι να πετυχαίνει τα δύο πρώτα του γκολ με τον σύλλογο.-

Το πρώτο τρόπαιο μετά την τραγωδία του 1958

Το 1963 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε στην κατάκτηση του FA Cup. Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος του συλλόγου μετά την τραγωδία του 1958. Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάσει από αυτό το γεγονός. Στον τελικό η Γιουνάιτεντ είχε επικρατήσει με 3-1 της Λέστερ. Η πιο καθοριστική αναμέτρηση του Σερ Μπόμπι ήταν στα προημιτελικά με την Κόβεντρι, όταν και είχε πετύχει δύο γκολ (1-3 τελικό αποτέλεσμα).

Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Αγγλία

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον ήταν μέλος και της κορυφαίας στιγμής της Εθνικής Αγγλίας, η οποία το 1966 κατέκτησε το μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της. Ο θρυλικός μεσοεπιθετικός σκόραρε το πρώτο γκολ της ομάδας του στη διοργάνωση κόντρα στο Μεξικό ενώ σημείωσε και τα δύο τέρματα στον ημιτελικό με την Πορτογαλία (2-1). Στον τελικό η Αγγλία είχε επικρατήσει με 4-2 της Γερμανίας στην παράταση.

Ένας από τους τέσσερις Άγγλους που κατέκτησαν τη Χρυσή Μπάλα

Οι επιδόσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο και όχι μόνο τον ανέδειξαν ως τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη το 1966. Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα και είναι ο ένας από τους τέσσερις Άγγλους που κατάφεραν κάτι τέτοιο. Οι υπόλοιποι είναι οι Στάνλεϊ Μάθιους, Κέβιν Κίγκαν και Μάικλ Όουεν.

Μέλος της πρώτης αγγλικής ομάδας που σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών

Το 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγραψε ιστορία αφού έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον ήταν βασικός και αναντικατάστατος και μαζί με τον Τζόρτζ Μπεστ και τους υπόλοιπους παικταράδες συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία αυτή. Μάλιστα ο Σερ Μπόμπι ήταν ο αρχηγός και αυτός που σημείωσε δύο γκολ στον τελικό με τη Μπενφίκα που κρίθηκε στην παράταση (4-1). 

Η κερκίδα που θα έχει για πάντα το όνομα του

Το 2016 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλησε ουσιαστικά να τον ευχαριστήσει για την προσφορά του και να τον συγχαρεί για τα επιτεύγματα που πέτυχε με τον σύλλογο, δίνοντας το όνομα του στη νότια κερκίδα του Όλντ Τράφορντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σερ Μπόμπι είναι και ένας από τα τρία αγάλματα που υπάρχουν έξω από το στάδιο (Τζόρτζ Μπεστ και Ντένις Λο οι άλλοι). Δείτε το βίντεο από τη γιορτή που στήθηκε: