Οι  μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ήττες του Ολυμπιακού

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ήττες του Ολυμπιακού

Γιάννης Λιβανός • 12:14 - 01.12.2023 / Ανανεώθηκε: 12:15 - 01.12.2023

Με αφορμή τη συντριβή του Ολυμπιακού στη Γερμανία από τη Φράιμπουργκ, το sportal θυμίζει τις εφτά πιο βαριές ήττες των ερυθρολεύκων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το βατερλώ του Ολυμπιακού στη Γερμανία αποτελεί την όγδοη χρονολογικά μεγαλύτερη ήττα των ερυθρολεύκων σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η χθεσινοβραδινή πανωλεθρία του Ολυμπιακού κόντρα στην Φράιμπουργκ αποτελεί μία από τις περιπτώσεις που οι Πειραιώτες υπέστησαν μεγάλη σε σκορ ήττα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ με πλούτο και φοβερές κατακτήσεις στην τροπαιοθήκη τους έχουν πέσει θύματα μεγάλων συντριβών, επομένως πώς ήταν δυνατόν να γλιτώσουν από κάτι τέτοιο και οι «ερυθρόλευκοι»; Θα ήταν δύσκολο να αποτελέσουν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα άλλωστε.  

Αρχή στις ήττες απέναντι στην Πολωνική Γκόρνικ

Οι μεγαλύτερες σε έκταση συντριβές του Ολυμπιακού στην Ευρώπη αρχίζουν από τη δεκαετία του 60. Πιο συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου 1969 για το τότε Εuropa League οι δευτεραθλητές της προηγούμενης χρονιάς ερυθρόλευκοι έπαιξαν με την Γκόρνικ στην Πολωνία, σε ένα ματς που ηττήθηκαν με το βαρύ 5-0.

Συντριβή από την Άντερλεχτ και παραλίγο θαύμα στο δεύτερο παιχνίδι.

Η συνέχεια στις μεγάλες ήττες δόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1974 κόντρα στη Βέλγικη Άντερλεχτ. Ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαθήρια της εποχής, τους πρωταθλητές Βελγίου για τον δεύτερο νοκ άουτ γύρο του Κυπέλλου πρωταθλητρίων. Στο εν λόγω ματς η Άντερλεχτ νίκησε με 5-1 μετατρέποντας ουσιαστικά τη ρεβάνς σε τυπική διαδικασία. Ωστόσο, στον επαναληπτικό που διεξήχθη στην Πάτρα και στο γήπεδο της Παναχαϊκής, ο Ολυμπιακός βίωσε μία από τις πιο σφαγιαστικές διαιτησίες ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, που του στέρησε την δυνατότητα να φτάσει σε μια επική ανατροπή.

Άλλη μία πεντάρα από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Επόμενη ντροπιαστική ήττα για τους πειραιώτες υπήρξε εκείνη από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ 3 χρόνια αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 1977. Τότε οι παίκτες του Βεσελίνοβιτς τελείωσαν το ματς δεχόμενοι 5 τέρματα, καταφέρνοντας στο 38'  να πετύχουν ένα τέρμα με τον Καραβίτη. 

Ολική καταστροφή στη Νορβηγία

Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να υποστούν μέγα κάζο ξανά οι ερυθρόλευκοι. Συγκεκριμένα την 1 Οκτωβρίου 1997 η Νορβηγική Ρόζενμποργκ νικάει 5-1 τον Ολυμπιακό για το Champions League

Πεντάρας συνέχεια στην Ισπανία

21 μέρες αργότερα η αρμάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έχασε και πάλι με το ίδιο σκορ 5-1 στη Μαδρίτη, απέναντι στη Ρεάλ των Ρομπέρτο Κάρλος, Ραούλ και Ιέρο. Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με κεφαλιά του Νταμπίζα, σοκάροντας τη βασίλισσα, εντούτοις ακολούθησε «βροχή'» τερμάτων από την πλευρά των Ισπανών.

Νύχτα ντροπής στο Ντέλε Άλπι απέναντι στη Γιουβέντους με το 7-0

Η πιο αποφράδα ημέρα της σύγχρονης άλλα και γενικώς ολόκληρης της ιστορίας του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού γράφτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2003 στο Ντέλε Άλπι, έδρα τότε της Γιουβέντους για παιχνίδι της φάσης των ομίλων του Champions League. Τίποτα δεν λειτούργησε καλά εκείνη την ντροπιαστική νύχτα, με τραγικότερη φιγούρα όλων τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, που μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του εφτά φορές. Δεν χρειάζεται να γράψουμε περισσότερα, το σκορ τα λέει όλα.

Η τεσσάρα της Μακάμπι Χάιφα στο Καραϊσκάκης

Η ήττα απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League κλόνισε το ερυθρόλευκο κοινό εκείνο το βράδυ της 27ης Ιουλίου 2022. Η αναπάντεχη τεσσάρα που φιλοδώρησαν οι Ισραηλινοί την ομάδα του Πειραιά αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Μαρτίνς στον πάγκο των ερυθρόλευκων σε μία χρονιά-παρωδία για τον Ολυμπιακό με  τρείς αλλαγές προπονητών.