Και πως να μείνει ο Μαρτίνεθ;

Ντιέγκο Μαρτίνεθ

i

Ντιέγκο Μαρτίνεθ/©Intime

Και πως να μείνει ο Μαρτίνεθ;

Διονύσης Βερβελές 09:24 - 01.12.2023 / Ανανεώθηκε: 09:36 - 01.12.2023

Ο Ισπανός δεν μπορεί να το γυρίσει αυτό! Τι άλλο να γίνει; Να αποκλειστεί από την Μπάτσκα Τόπολα ή να φάει και έξι γκολ; Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal.

Βραδιές δύσκολες στην Ευρώπη έχουν υπάρξει… Βραδιές συνδυαστικές, όμως, με 2-4 από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και 5-0 από την Φράιμπουργκ στη Γερμανία, όχι με συγχωρείτε, αλλά δεν… Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Και πλέον, νομίζω πως αυτός που έβλεπα η αλήθεια είναι για κανονικό προπονητή, δεν μπορεί να το αντέξει. Δεν γίνεται, δεν νομίζω πως μπορεί να ανατρέψει αυτό το σκηνικό. Εδώ βέβαια, έχουν συμβεί και πράγματα, στα οποία αμέτοχοι δεν είναι οι παίκτες.

Μετά τη νίκη επί της Γουέστ Χαμ, το 2-1, είναι σαν να υπάρξει μια κατάρρευση. Και θα αφήσω εκτός το ματς με τον Παναθηναϊκό που δεδομένα τα όσα έγιναν και όσα ακολούθησαν, χάλασαν το μυαλό πολλών. Εκεί, όμως, ο ικανός προπονητής, οφείλει να το διαχειριστεί. Ο Μαρτίνεθ, πίστευε και το δήλωνε, πως η ομάδα έβγαλε αντίδραση γιατί έχασε 1-0 στην Αγγλία από την Γουέστ Χαμ και νίκησε 2-0 τον Αστέρα στην Τρίπολη. Φυσικά και από το πρώτο, δεν κέρδισε τίποτα. Απλά δεν έζησε τη βραδιά Βατερλό, όπως χθες στη Γερμανία. Θα μπορούσε να πάρει και πόντο με το δοκάρι του Καμαρά, αλλά δεν… Στην Τρίπολη, αν δεν είχε μπει ο Φορτούνης νομίζω πως θα βλέπαμε ένα «Χ».

Τι ακολούθησε; Ο Μαρτίνεθ είδε τους διεθνείς του να φεύγουν στη διακοπή. Και έκρινε πως οι υπόλοιποι έπρεπε να πάρουν ένα τριήμερο για να ηρεμήσουν ψυχολογικά. Από την… τρελή πίεση. Πήγαν τα παιδιά ταξίδια, ξέσκασαν, βλέπαμε στα social media πόσο όμορφα περνούσαν. Για την επιστροφή; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Κάκιστη εμφάνιση με τον Παναιτωλικό και νίκη 3-1, επειδή αντίπαλος ήταν ο τελευταίος της βαθμολογίας. Γιατί πολύ φοβάμαι πως αν ήταν άλλος, θα είχαμε… δράματα.

Ο Μαρτίνεθ στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, έβγαλε… στυλ. Μίλησε με αυτοπεποίθηση για την ομάδα του, πόσο πολύ έχει βελτιωθεί και πόσο έχει ωριμάσει, από το πρώτο ματς του Σεπτέμβρη, εκείνο το 2-3 στο τέλος. Ε, νομίζω πως αν του έλεγαν ξαναχάσε έτσι, ευχαριστημένος θα φαινόταν. Ο 42χρονος τεχνικός, μπορεί να ήρθε με πολλές καλές συστάσεις και πρώτη και καλύτερη την… υπογραφή του Αντόνιο Κορδόν, αλλά στο δικό μου μυαλό, είναι ξεκάθαρο πως αυτό το πρότζεκτ, αυτό το σύλλογο, αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί να τη διαχειριστεί. Δεν έχει την εμπειρία. Δεν έχει την προσωπικότητα ενδεχομένως, παρότι με το «καλημέρα» στην προετοιμασία έδειχνε λάτρης της πειθαρχίας. Μόνο που αυτά πολλές φορές αλλάζουν όταν έρχονται τα αποτελέσματα.

Η αρχή, έδειχνε ιδανική. Βατά ματς, γιατί κανένα δεν είναι εύκολο, τα περισσότερα στο Καραϊσκάκη. Καλή μπάλα, πολλές φάσεις, μια εικόνα που παρέπεμπε σε κάτι καλό που θα δούμε. Τα έχω καλά με τον εαυτό μου τουλάχιστον, γιατί επισήμαινα τότε πως καλό θα ήταν να έχουμε κι ένα δείγμα των μεγάλων ματς, αυτών που «καίνε». Τι είδαμε σε αυτά;

-Μια ισοπαλία με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την ομάδα να παίζει ένα εικοσάλεπτο και να «σβήνει» στο δεύτερο ημίχρονο.

-Μια ισοπαλία ως το 49’ με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, με κάκιστο πρώτο ημίχρονο, ισοφάριση νωρίς στο δεύτερο με τον Καμαρά και μετά διακοπή.

-Μία ντροπιαστική εμφάνιση και βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, σε μια νύχτα που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν. Τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου που κάποιοι όταν έλεγα πως θα τον ήθελα στον Ολυμπιακό, ειρωνεύονταν και μου έκαναν και… σχολιάκια. Τον είδαμε και χθες βράδυ τι μπορεί να κάνει…

Τα παραπάνω, στην Ελλάδα… Και στο επόμενο διάστημα, έχουμε τον Ολυμπιακό να παίζει με την ΑΕΚ στο «καλημέρα» του 2024 και μέσα σε μία εβδομάδα, δύο φορές με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Ελλάδας. Στην Ευρώπη, η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός ως χθες βράδυ, ήταν ανταγωνιστικός και δεδομένα άξιζε κάτι περισσότερο.

-Έχασε στις λεπτομέρειες από την Φράιμπουργκ στο Καραϊσκάκη. «Αυτοκτόνησε» με την Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία. Ευχάριστο διάλλειμα αποτέλεσε η νίκη επί της Γουέστ Χαμ, υποφερτό γιατί έχασε δύσκολα στην Αγγλία και φτάσαμε στο χθεσινό Βατερλό στη Γερμανία.

Το δείγμα πλέον είναι μεγάλο και ο Ολυμπιακός του Μαρτίνεθ σε αυτό, είναι με πολύ χαμηλό βαθμό. Δεν βλέπω έτσι, πως μπορεί να αλλάξει την κατάσταση ο Ισπανός προπονητής, με το κλίμα να έχει βαρύνει για τα καλά. Και στο πρόσωπό του, αλλά και σε όλων.

Φυσικά και δεν είναι αμέτοχοι οι παίκτες και τους αναλογεί μεγάλη ευθύνη. Νομίζω πως κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει που παίζουν. Σωστή η κίνηση να πάνε στο πέταλο να… απολογηθούν, αλλά κάποιοι την… έκαναν για τα αποδυτήρια. Είδα ορισμένους να πηγαίνουν και από εμένα μαγκιά τους. Ο κόσμος τους αποδοκίμασε, γιατί υπέφερε, γιατί πονούσε, γιατί ήταν στεναχωρημένος. Και όταν ο άλλος έχει ταξιδέψει, έχει πληρώσει, «βράζει». Μπορεί να πει και δύο… κουβέντες παραπάνω. Κάποιοι πήγαν, κάποιοι… έτρεξαν. Από εκεί, καταλαβαίνεις και αρκετά πράγματα, για τα περί ομάδας, οικογένειας. Γιατί εγώ ξέρω πως σε αυτά, πάνε όλοι ΜΑΖΙ. Ως ΟΜΑΔΑ. Όπως κερδίζουν και τους τραγουδάει το πέταλο «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό…», έτσι και τώρα, έπρεπε να είναι εκεί.

Είναι ξεκάθαρο πως ευθύνες υπάρχουν πολλές και στο θέμα του Κορδόν. Πολλές από τις επιλογές του δεν βγήκαν και είχαν αντίκρισμα στην ομάδα, στην εικόνα της. Κι εδώ, θέλω να αναφερθώ σε κάτι που πολλοί θα περιμένουν. Για τη στάση της διοίκησης. Θυμάμαι πέρσι μηνύματα, σχόλια, για την ευθύνη της διοίκησης που έκανε μόνη της μεταγραφές, τύπου Μαρσέλο, Χάμες. Τι ήθελαν όλοι; Έναν αθλητικό-τεχνικό διευθυντή να το πάρει πάνω του.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε ραντεβού και στην Αγγλία, για να πείσει τον Κορδόν να πει το «ναι». Ο Ισπανός ανέλαβε δράση με το «καλημέρα». Επέλεξε τον Μαρτίνεθ για προπονητή, μαζί έβαλαν κάτω το πρότζεκτ και γι’ αυτό είχαν αναφερθεί αναλυτικά. Ήθελαν πιο νεανικό σχήμα, αλλά η ομάδα άρχισε με μεταγραφές των Ιμπόρα και Κίνι. Κι άντε, σύμμαχος δεν ήταν ο χρόνος, έπρεπε να τρέξεις. Τα άκουσαν χθες βράδυ ο Ρέτσος με τον Ντόη, αλλά το πλάνο έλεγε πως θα παίζεις με Φρέιρε και Πορόζο στο μυαλό Κορδόν και Μαρτίνεθ. Άγνωστο αν θα τους ξαναδούμε και πότε… Και όταν η κοιυβέντα γίνεται για την απόκτηση δύο στόπερ τον Ιανουάριο, προφανώς και κάτι δεν πήγε καλά.

Δεν θα κάνω αυτή τη στιγμή την ανάλυση του ρόστερ, των μεταγραφών, αλλά χθες στην ενδεκάδα υπήρχαν παίκτες που την ξέρουν την ομάδα, που την έχουν ζήσει. Δεν ήταν μόνο νέοι, κάθε άλλο.

Το blog αυτό, το έγραφα την ώρα της επιστροφής από τη Γερμανία, τις πρώτες πρωινές ώρες. Προφανώς και απογοητεύθηκα με αυτή την εικόνα απάθειας που αντίκρισα στο παγωμένο Φράιμπουργκ. Προφανώς και απογοητεύθηκα με τον κόουτς, την ελλειπή πνευματική προετοιμασία της ομάδας. Απορώ πως μπορεί να μείνει, όταν ο Ολυμπιακός έχει φάει τέσσερα στην Ελλάδα από τον ΠΑΟΚ και πέντε στην Ευρώπη από την Φράιμπουργκ. Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή; Να χάσει από την Μπάτσκα Τόπολα και να αποκλειστεί και από το Conference League ή να φάει… έξι πουθενά αλλού;

Καλό μήνα σε όλους με υγεία. Να αγαπάτε τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας και μακάρι όλοι να πονούσαν την ομάδα, όσο ο κόσμος της…