Ολυμπιακός πάει να πει Φλεβάρης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ολυμπιακός- Άρσεναλ

Ολυμπιακός πάει να πει Φλεβάρης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Γιάννης Λιβανός • 16:20 - 15.12.2023 / Ανανεώθηκε: 16:43 - 15.12.2023

Για άλλη μία χρονιά ο Ολυμπιακός συνεχίζει στην Ευρώπη και τον Φεβρουάριο, καταφέρνοντας έτσι κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη ελληνική ομάδα, αφού τα τελευταία 16 χρόνια έχει 13 προκρίσεις σε νοκ άουτ φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA.

Ο Ολυμπιακος τα τελευταία 16 χρόνια έχει 13 προκρίσεις από τη φάση των ομίλων, είτε του Champions είτε του Europa League. Με λίγα λόγια οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν, σχεδόν ανελλιπώς, ευρωπαϊκή μπάλα τον Φεβρουάριο! Με αφορμή την χθεσινή πρόκριση (14/12) με τη νίκη των Πειραιωτών με 5-2 απέναντι στην Μπάτσκα Τόπολα, το Sportal.gr σας παρουσιάζει τις άλλες 12 φορές που ο Ολυμπιακός έπαιξε... ευρώπη μήνα Φλεβάρη.

Αρχή το 2007-2008 με Τσέλσι για τη φάση των «16» Champions League

Σε όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Λάτσιο και Βέρντερ Βρέμης, πήρε μία επική πρόκριση τερματίζοντας 2ος με 11 βαθμούς. Αλησμόνητα παραμένουν μέχρι και σήμερα φυσικά τα πρώτα του «διπλά» σε Βρέμη και Ρώμη, που έγραψαν ιστορία. Στα νοκ-άουτ βρήκε μπροστά του την Τσέλσι και ως κ τούτου οι «ερυθρόλευκοι» ήξεραν πως είχαν να ανέβουν ένα βουνό. 

Το 0-0 στο Καραϊσκάκη δημιούργησε προσδοκίες για το κάτι παραπάνω, ωστόσο όλοι στην ομάδα ήταν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι έφτασε μέχρι εκεί και έφερε ισοπαλία στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με την μετέπειτα φιναλίστ του Champions League Στο Λονδίνο οι «μπλέ» απλά επιβεβαίωσαν τον κανόνα του ισχυρότερου και επικράτησαν εύκολα με 3-0 περνώντας στην επόμενη φάση των 8 καλύτερων ομάδων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

2008-09 με Σέντ Ετιεν για τη  φάση των «32» του Κυπέλλου UEFA

Εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε  δύο μεγαλειώδεις εντός έδρας νίκες κόντρα σε Μπενφίκα (5-1) και Χέρτα (4-0), οι οποίες αποδείχθηκαν αρκετές για να πάρει την πρόκριση στους «32» του Κυπέλλου UEFA και έτσι δεν πλήρωσε τις ήττες από Γαλατασαράι και Μέταλιστ με 1-0 εκτός έδρας. Στα νοκ-άουτ, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν μπροστά τους τη Σεντ Ετιέν και αποκλείστηκαν εύκολα με δύο ήττες (1-3, 2-1).

2009-10 με Μπορντώ για τη φάση των «16»  του Champions League

Αν κάτι έχει γραφτεί στα τεφτέρια της ερυθρόλευκης ιστορίας από εκείνη τη σεζόν, τότε αυτό είναι η παρουσία του Ολυμπιακού στις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League

Σε βατό όμιλο μαζί με Άρσεναλ, Σταντάρ Λιέγης και Άλκμααρ, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε ως δεύτερος στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης με 10 βαθμούς, με αποκορύφωμα φυσικά τη νίκη με 1-0 στο Καραϊσκάκη κόντρα στην Άρσεναλ. Στους «16» το έργο των Πειραιωτών ήταν πολύ δύσκολο κόντρα στην Μπορντό, όπου και αποκλείστηκαν με δύο ήττες (0-1, 2-1). 

Κάτι που σίγουρα θυμούνται όσοι παρακολούθησαν το δεύτερο ματς της Γαλλίας είναι το φανταστικό γκολ με δυνατό σούτ στην κίνηση του Μήτρογλου, με το οποίο οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν προσωρινά. 

2011-12 με Μέταλιστ για τη φάση των «16» του Europa League

 Η μεγαλύτερη ατυχία της ευρωπαϊκής ιστορίας του Ολυμπιακού συνέβη εκείνη την χρονιά. Πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώτες όμιλο με Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ, έφτασαν μέχρι τελευταία αγωνιστική να διεκδικούν τη 2η θέση και για να τα καταφέρουν ήθελαν νίκη δικιά τους με την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη και να μην επικρατήσει η Μαρσέιγ της Ντόρτμουντ στη Βεστφαλία. 

Ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά του με το 3-1 κόντρα στους Λονδρέζους, όπως την έκανε και η… Ντόρτμουντ, η οποία παρά το γεγονός ότι ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο, κατάφερε να ηττηθεί στο τέλος με 2-3. Να σημειωθεί ότι ακόμα και με ισοπαλία σε αυτό το ματς, ο Ολυμπιακός περνούσε στους 16 του Champions League.

Στο Europa League, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε απέκλεισε εύκολα με δύο νίκες τη Ρούμπιν Καζάν (αμφότερες με 1-0), με τις τρομερές εμφανίσεις του Ρόι Κάρολ σε εκείνα τα παιχνίδια να έχουν μείνει αξέχαστες. 

Με τη Μέταλιστ ωστόσο στη συνέχεια, για τους 16 του Europa League ο Ολυμπιακός... «αυτοκτόνησε». Οι πειραιώτες αν και νίκησαν στην Ουκρανία με το γκολ του συνήθους υπόπτου εκείνες τις χρονιές, Φουστέρ και προηγήθηκαν στον επαναληπτικό αγώνα στο  Φάληρο με τον Μαρκάνο, υπέπεσαν σε γκάφα ολκής, δεχόμενοι δύο τέρματα στο τέλος για να αποκλειστούν τελικά από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

2012-13 με Λεβάντε για τη φάση των «32» του Europa League

Σε όμιλο με Άρσεναλ, Σάλκε και Μονπελιέ συγκεντρώνει 9(!) βαθμούς, αλλά μένει εκτός συνέχειας Champions League. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την ευρωπαϊκή του πορεία στο Europa League τον Φεβρουάριο, όπου απογοητεύει κόντρα στη Λεβάντε δεχόμενος δύο ήττες (3-0, 0-1).

2013-14 με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη φάση των «16» Champions League

Ο Ολυμπιακός παίρνει μία επική πρόκριση σε όμιλο με Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα και Άντερλεχτ, μαζεύοντας συνολικά 10 βαθμούς! Στις 25 Φεβρουαρίου 2014 γράφει ιστορία στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» καθώς νικάει με 2-0 τη σπουδαία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με γκολ των Ντομίνγκεζ και Κάμπελ.   Στη ρεβάνς  του «Old Trafford»  παρολ' αυτά μία η ατυχία του, μία τα… περίεργα σφυρίγματα του Μπιόρν Κάιπερς, φέρνουν τον αποκλεισμό με 3-0.  Τότε η ομάδα του Ολυμπιακού με τον Μίτσελ στο τιμόνι της  πραγματικά είχε τεράστια ευκαιρία να γράψει ιστορία!

2014-15 με την Ντνίπρο για τη φάση των «32» Europa League

Εκέινη την χρονιά ο Ολυμπιακός έκανε την υπέρβαση στο γήπεδο του κόντρα σε μεγαθήρια αλλά πλήρωσε την «απροσεξία» του στη Σουηδία. Νίκησε την Ατλετικο Μαδριτης με 3-2 , τη Γιουβέντους με 1-0, ενώ και η εμφάνιση του στο Τορίνο ήταν άκρως εντυπωσιακή. Δεν καταφέρνει να πάρει την πρόκριση για τους «16» του Champions League ελέω της ήττας στη Σουηδία από τη Μάλμε (2-0).

Ωστόσο, η πρόκριση στους «32» Europa League και η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας τον Φεβρουάριο επετεύχθησαν, με τους «ερυθρόλευκους» να βρίσκουν μπροστά τους μία ακόμη φιναλίστ. Την Ντνίπρο, η οποία μετέπειτα ηττήθηκε στον τελικό της διοργάνωσης από τη Σεβίλλη με 3-2. Οι Ουκρανοί πέρασαν το εμπόδιο των «ερυθρόλευκων» με μία νίκη (2-0) και μία ισοπαλία (2-2).

2015-16 με Άντερλεχτ για τη φάση των «32» Europa League

Με τις δύο νίκες του κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την ιστορική βραδιά του Λονδίνου (2-3 την Άρσεναλ), παίρνει την πρόκριση για τους «32» του Europa League, ενώ προηγουμένως είχε χάσει μοναδική ευκαιρία να συνεχίσει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μιά και ηττήθηκε με 3-0 από την Άρσεναλ στο Φάληρο, παίζοντας μάλιστα για τρία αποτελέσατα (νίκη, ισοπαλία, ήττα μέχρι δύο γκολ διαφορά).

Στη φάση των «32» του Εuropa League βρίσκει μπροστά του την Άντερλεχτ. Στο πρώτο ματς οι «ερυθρόλευκοι» χάνουν με 1-0, στο Καραϊσκάκη ισοφαρίζουν το σκορ του πρώτου αγώνα και οδηγούν την αναμέτρηση στην παράταση, όπου όμως δέχονται δύο γκολ και αποκλείονται με ισάριθμες ήττες από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

2016-17 με Μπεσίκτας για τη φάση των «16» Europa League

Ο Ολυμπιακός πέρασε στους ομίλους του Europa League αποκλείοντας την Αρούκα, εκεί προκρίθηκε ως δεύτερος σε όμιλο με ΑΠΟΕΛ, Γιουνγκ Μπόις, Αστάνα και στους «32» έκαμψε την αντίσταση της Οσμάνλισπορ με το εκτός έδρας 3-0, για να βρεθεί στους «16» της διοργάνωσης.

 Εκεί δεν τα κατάφερε κόντρα στην Μπεσίκτας απέναντι στην οποία η ισοπαλία του πρώτου αγωνα με 1-1 (γκολ Καμπιάσο) «καλλιέργησε» προσδοκίες για περαιτέρω συνέχεα. Στην Τουρκία  ωστόσο και με τον Βουζα υπηρεσιακό προπονητή, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν εύκολα 4-1 λόγω και της άσχημης βραδιάς που βρέθηκε ο τερματοφύλακας τους, Νίκολα Λεάλι.

2018-19 με Ντιναμό Κιέβου για τη φάση των «32» Europa League

Με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο, ο Ολυμπιακός κάνει μία μεγάλη πορεία στο Europa League. Σε όμιλο με Μίλαν Μπέτις και Ντούντελανζ οι πειραιώτες καταφέρνουν την τελευταία αγωνιστική   στο… καυτό «Γ. Καραϊσκάκης» να πάρει μία επική πρόκριση. Χρειάζεται νίκη με δύο τέρματα διαφορά. Και νικάει με δύο γκολ διαφορά και μάλιστα τη Μίλαν με τα γκολ των Σισέ, Γκιγιέρμε, Φορτούνη και συνεχίζει στην Ευρώπη τον Φλεβάρη για πολλοστή φορά!

Στους «32» του Europa League βρίσκει μπροστά του τη Ντιναμό Κιέβου, αλλά αποκλείεται… «τσάμπα» με το 2-2 του «Γ. Καραϊσκάκης» και την ήττα με 1-0 στην Ουκρανία.

2019-20 με Γούλβς για τη φάση των «16» του Europa League

Εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός πετυχαίνει κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ ξανά άλλη ελληνική ομάδα. Να περάσει στους ομίλους του Champions League από το… δύσκολο μονοπάτι, εκείνο των μη πρωταθλητών. 

Στον 2ο όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης βρίσκει μπροστά του μεγαθήρια όπως η Μπάγερν Μονάχου και η περσινή φιναλίστ Τότεναμ, αλλά και τον Ερυθρό Αστέρα και ο αρχικός στόχος που μπαίνει είναι η πρόκριση στο Europa League. Και αυτό γίνεται πραγματικότητα, χάρη στα εντός έδρας αποτελέσματα με Τότεναμ (ισοπαλία με 2-2) και Ερυθρό Αστέρα (νίκη με 1-0). 

Στους «32» του Europa League ο Ολυμπιακός βρίσκεται αντιμέτωπος με την πολύ γνωστή του Άρσεναλ και καταφέρνει να «αλώσει» το Λονδίνο με θριαμβευτικό τρόπο με τα γκολ των Σισέ και ΕΛ Αραμπί. 

Ένα ιστορικό βράδυ, ένα έπος που είχε την υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς και πρωταγωνιστή τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Οι πειραιώτες περνούν έπειτα από αυτό το ιστορικό βράδυ στους 16 του Europa League, όπου αντιμετωπίζουν τη Γούλβς.  Κόντρα στους «λύκους » στα πρόθυρα του γενικού λουκέτου της χώρας λόγω covid-19, ο Ολυμπιακός φέρνει ισοπαλία δημιουργώντας την εντύπωση ότι με την επανέναρξη των αθλητικών υποχρεώσεων θα κάνει κι άλλο ευρωπαϊκό βήμα παραπέρα. 

Ωστόσο ο τραυματισμός του Σα αναγκάζει τον Μαρτίνς να παρατάξει την ομάδα με τον Μπόμπι Άλεν κάτω απ' τα γκολποστ, ο οποίος ήταν μοιραίος για τον Ολυμπιακό, αφού υπέπεσε σε παράβαση-έκανε πέναλτι στον πρώην ερυθρόλευκο Ποντένσε, πέναλτι που διαμόρφωσε το τελικό σκορ 1-0 υπέρ των Άγγλων.

2020-2021 με Άρσεναλ για τη φάση των 16 του Europa League

Σε όμιλο με Πόρτο, Μαρσέιγ και Μάντσεστερ Σίτι, ο Ολυμπιακός καταλαμβάνει την τρίτη θέση έχοντας ως συγκομιδή μόνο τρείς  πόντους από τη νίκη του κόντρα στη Μαρσέιγ, με το γκολ του Αχμέντ Χασάν στα «χασομέρια» του παιχνδιού. Η τρίτη θέση οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στους 32 του Europa League, εκεί όπου συνάντησαν την Αιντχόφεν. Το εμπόδιο της Ολλανδικής ομάδας ήταν ισχυρό , εντούτοις το πρώτο ματς με 4-2 έδινε τεράστιο αβαντάζ στους πειραιώτες ενόψει του επαναληπτικού, ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολος. 

Για του λόγου το αληθές στον δεύτερο αγώνα της Ολλανδίας, ο Ολυμπιακός «λαχταρισε» με τα δύο γκολ της Αιντχόφεν και χρειάστηκε να περάσουν 88 λεπτά για να βρεί απάντηση και πάλι με τον Χασάν. Ο Αιγύπτιος λύτρωσε τους «ερυθρόλευκους» και τους έδωσε το εισιτήριο για τους 16 του Europa League, εκεί όπου αντάμωσε ξανά με την αγαπημένη του Άρσεναλ.

Ο Ολυμπιακός αν και ήταν «Άγγλος» στο ραντεβού του με την Άρσεναλ δεν κατάφερε «να την ξαναστείλει» στο καναβάτσο, μιά και ηττήθηκε  στο Καραϊσκάκης με 3-1 από τους «κανονιέρηδες» και η νίκη με το  ένα τέρμα του Ελ Αραμπί στο Έμιρεϊτς δεν ήταν αρκετή.

Τι αποδόσεις δίνουν οι στοιχηματικές για την κατάκτηση του Conference League από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ
CONFERENCE LEAGUE

11:04 - 15.12.2023

Τι αποδόσεις δίνουν οι στοιχηματικές για την κατάκτηση του Conference League από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ συνεχίζουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι τη φετινή σεζόν. Ποιες ομάδες θεωρούν φαβορί οι στοιχηματικές εταιρείες για την κατάκτηση του Conference League και ποιες οι αποδόσεις που δίνουν στους Πειραιώτες και τους Θεσσαλονικείς.

2021-2022 με την Αταλάντα για τα νοκ άουτ play offs με φόντο τους 32 του Europa League

Ο Ολυμπιακός σε όμιλο με Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Αντβέρπ και Φενερμπαχτσέ εκείνη τη σεζόν μάζεψε 9 βαθμούς έπειτα τις δύο νίκες του κόντρα στους Τούρκους και τη νίκη με 2-1 απέναντι στη Βέλγικη ομάδα. Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν απέναντι τους την Αταλάντα παίζοντας δύο νοκ άουτ παιχνίδια με φόντο την πρόκριση στους 32 του Europa  League. Η ομάδα του Μαρτίνς ωστόσο δεν κατάφερε να υπερκέρασει το ιταλικο εμπόδιο, αφού έχασε με το βαρύ 3-0 εντός συνόρων και το «ήπιο» 2-1 στο Μπέργκαμο.