Η πεντάρα, τα λάθη και ο σεβασμός στον Ολυμπιακό

Ολυμπιακός

i

© Intime

Η πεντάρα, τα λάθη και ο σεβασμός στον Ολυμπιακό

Διονύσης Βερβελές 10:24 - 15.12.2023 / Ανανεώθηκε: 10:24 - 15.12.2023

Οι Πειραιώτες στην πρεμιέρα του Καρβαλιάλ στάθηκαν στο ύψος τους και συνεχίζουν. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal.

Ο στόχος του Ολυμπιακού όταν έγινε η κλήρωση των ομίλων του Europa League, ήταν να συνεχίζει και το 2024 στην Ευρώπη. Τα εμπόδια των Γουέστ Χαμ και Φράιμπουργκ δεν ήταν εύκολα, άλλο αν η πορεία του Ολυμπιακού είχε διάφορα… ευτράπελα. Ένα θα αναφέρω. Πρώτη στον όμιλο, βγήκε η Γουέστ Χαμ και οι «ερυθρόλευκοι» από αυτή δέχθηκαν μόλις δύο γκολ, ενώ πήραν μία νίκη! Τέσσερα γκολ δέχθηκαν από την Μπάτσκα Τόπολα και οχτώ από την Φράιμπουργκ. Όταν έχεις 14 γκολ παθητικό και με τα περισσότερα από αυτά «δώρα», δεν μπορείς να ελπίζεις σε πρόκριση στο Europa League. Βέβαια, όπως δοκιμάζεται φέτος ο Ολυμπιακός, νομίζω πως δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει απέναντι σε ομάδα που θα ερχόταν από το Champions League. Και στην τελική, όπως αποδεικνύεται περίτρανα, για το ελληνικό ποδόσφαιρο το Conference League δεν είναι και… υποτίμηση.

Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα, «ψήλωσε» εκεί κι έφτιαξε και το ranking του. Την ίδια ώρα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, παρότι μάζεψαν τέσσερις βαθμούς στις δύο πρώτες αγωνιστικές, κατάφεραν να… ζαλιστούν στην πορεία και να μείνουν εκτός Ευρώπης. Για τον Ολυμπιακό έτσι, που έχει μπει για τα καλά… απέναντι και στο κάδρο, δεν είναι αποτυχία η πρόκρισή του στο Conference League. Θα περιμένει την κλήρωση της Δευτέρας και θα ελπίζει να είναι καλύτερος στα ματς του Φεβρουαρίου, για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Θα ενισχυθεί, γιατί όχι λοιπόν;

Πάμε να δούμε λίγο το χθεσινοβραδυνό ματς. Ο Ολυμπιακός είχε δύσκολο έργο για δύο λόγους. Ερχόταν από μία δοκιμασία, δύσκολα αποτελέσματα και αλλαγή προπονητή. Μαζί και χωρίς ρυθμό λόγω της αναβολής της αγωνιστικής με αποχή των διαιτητών, αλλά και χωρίς τον κόσμο του, μετά την κυβερνητική απόφαση. Λες και ήθελαν να τον… στείλουν και να του αυξήσουν τα προβλήματα. Ο Καρβαλιάλ όπως έχουμε γράψει εδώ και ημέρες, θέλει την ομάδα του βελτιωμένη ανασταλτικά.

Να είναι πιο κοντά οι γραμμές, να μη δίνει δικαιώματα. Και η αλήθεια είναι πως αυτό το κομμάτι στο πρώτο ημίχρονο, πήγε καλά για τον Ολυμπιακό. Είχε υπομονή, κατάφερε να σκοράρει στην πρώτη του καλή ευκαιρία με τον Ελ Κααμπί. Όταν έχει και το ζευγάρι γκολ από τον Ποντένσε σε ένα δίλεπτο και πηγαίνει με 3-0 στα αποδυτήρια, σίγουρα είναι ένα ευχάριστο μήνυμα. Ήρθε και το 4-0 με το «καλημέρα» του δευτέρου ημιχρόνου και κάπου εκεί, ήρθε η χαλάρωση. Ο Ορτέγκα ήθελε ντρίμπλα στην περιοχή, ο Ποντένσε έψαχνε τακουνάκια και… θέαμα για τους τηλεθεατές και το 4-2 αποτελεί τεράστιο μάθημα για τον Ολυμπιακό. Όλοι ψηλά για στημένη φάση και στην κόντρα γκολ με κούρσα αντιπάλου για σαράντα μέτρα! Χωρίς να κόψει κανείς. Επειδή ο Καρβαλιάλ είναι προπονητής με προσωπικότητα, νομίζω πως στην ανάλυσή του, περισσότερο θα μείνει σε αυτά τα δύο γκολ και τον τρόπο που ήρθαν, παρά στα πέντε που πέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι».

Ο Πορτογάλος πάντως, πέρασε τα μηνύματά του για τα καλά. Δεν τρελαίνεται για παράλληλες πάσες μεταξύ των στόπερ, δεν θέλει να βλέπει την μπάλα πολύ πίσω στον τερματοφύλακα και προσπάθησε να εμπνεύσει ποδοσφαιριστές του. «Έφτιαξε» τον Ποντένσε που από τραυματίας, έπαιξε και για τον συμπατριώτη του προπονητή και είχε δύο γκολ, θα μπορούσε και χατ τρικ. «Ζέστανε» τον Ελ Αραμπί, που είδε άλλη αντιμετώπιση. Από αλλαγή στο 5-0 με την Φράιμπουργκ για δύο λεπτά, ενεργός για μισάωρο και με τι άλλο, γκολ από τον Μαροκινό φορ. Ο Μαρτίνεθ δεν τον σεβόταν τον Γιουσέφ, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Ναι, δεν είναι για ενενηντάλεπτα, αλλά με την μπάλα στην περιοχή, αυτός είναι ο κορυφαίος φορ ακόμη και σε αυτή την ηλικία. Όπως έδειξε άλλωστε και στο γκολ του, η τέχνη δεν ξεχνιέται… Μπιλιάρδο παίζει ο τύπος και του αξίζουν πολλά μπράβο, μην ξεχνάμε πως για να μη χάσει ρυθμό, πήγε να παίξει και δύο φορές με τον Ολυμπιακό Β’.

Ο Καρβαλιάλ, είπε να ενεργοποιήσει και τον Ρίτσαρντς. Ο πρώην αριστερός μπακ της Μπάγερν Μονάχου και της Νότιγχαμ Φόρεστ, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού και αν είναι καλά, σίγουρα θα τον χρησιμοποιήσει και περισσότερο. Ειδικά όσο ο Ορτέγκα είναι επιρρεπής στο λάθος.

Άποψή μου πάντως, είναι πως ο Ολυμπιακός δεν υποφέρει από στόπερ. Ανασταλτικά υποφέρει και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Κεντρικό αμυντικό άλλωστε, θα πάρει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Χθες στα γκολ του δεν φταίνε οι στόπερ. Το πρώτο είναι λάθος του Ορτέγκα, το δεύτερο, όμως, είναι για μεγάλο προβληματισμό. Ακόμη και ο τρόπος που έχει στηθεί η ομάδα, δείχνει θέμα. Έχει φάει πόσες φάσεις έτσι, από φάουλ υπέρ του, από κόρνερ και δεν μπορεί να είναι τυχαίο, απλά αυτή τη φορά δέχθηκε γκολ και φάνηκε περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός χθες με το 5-2 επί της Μπάτσκα Τόπολα, έδειξε πως αξίζει περισσότερο σεβασμό. Και από τους αντιπάλους του που έχουν βιαστεί να τον «τελειώσουν» μέσα τους, αλλά και από τους ίδιους του τους οπαδούς. Άλλαξε προπονητή, θα φέρει και άλλους παίκτες για να τον βελτιώσουν, για να τον παρουσιάσουν ακόμη καλύτερο. Το ζήτημα του Ολυμπιακού, όμως, θα είναι αλλού. Που θα βρει την ψυχραιμία να προχωρήσει, με όλα αυτά που γίνονται τριγύρω. Όταν π.χ. η κυβέρνηση σε κάνει να παίξεις χωρίς κόσμο και Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ με κόσμο. Όταν η ΚΕΔ κάνει τα δικά της και διατητές που αλλοιώνουν αποτελέσματα (όπως ο Γκορτσίλας στο VAR στο Βόλο), πριμοδοτούνται με ορισμούς. Όπως και ο VARίστας του ΠΑΟΚ-Βόλος και πολλοί άλλοι… 

Θα μπορέσει να αντέξει ο Ολυμπιακός σε όλη αυτή τη διαδικασία; Με την πρόκρισή του, κερδίζει τη στήριξη του κόσμου του που βλέπει όλα αυτά που συμβαίνουν και αντέχει… Ελπίζει ότι στις 15 Φλεβάρη στο Καραϊσκάκη, θα ανοίξουν τα γήπεδα. Ελπίζω η κυβέρνηση (που στήριξα και ψήφισα μάλιστα) να μην αποφασίσει να του κρατήσει κλειστό το γήπεδο, επειδή αποκλείστηκαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Αφήνω δε στην άκρη πως αν δεν περνούσε και ο ΠΑΟΚ (εξαιρετική η προσπάθειά του φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη) μέχρι και για Grexit θα διαβάζαμε. Ικανοί ήταν…

Βερβελές: «Πολλοί βιάστηκαν να υποτιμήσουν τον Ολυμπιακό, αλλά...»
EUROPA LEAGUE

01:28 - 15.12.2023

Βερβελές: «Πολλοί βιάστηκαν να υποτιμήσουν τον Ολυμπιακό, αλλά...»

Ο Διονύσης Βερβελές φιλοξενήθηκε στον αέρα της εκπομπής «Sportal Euroleague Show» και μίλησε για την εμφατική νίκη του Ολυμπιακού με 5-2 επί της Μπάτσκα Τόπολα και τις εντυπώσεις του από το πρώτο δείγμα του... νέου Ολυμπιακού, με τον Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο.

Για το τέλος, μία απορία. Αλήθεια, πως πέρασαν τα καπνογόνα στη Λεωφόρο οι Ισραηλινοί; Δεν τους έψαξε άνθρωπος κύριε υπουργέ μου;

🔴Sportal Euroleague Show: Σόου Σλούκα, «τάληρο» στο Φάληρο και αποκλεισμός - σοκ για Παναθηναϊκό

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!