Ολυμπιακός: Η θεωρία των άκρων και ο ρόλος που μπορεί να αλλάξει το στάτους στα χαφ

Ελ Αραμπί, Καρβάλιο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Βρουσάι και Μπιελ

i

© Intime

Ολυμπιακός: Η θεωρία των άκρων και ο ρόλος που μπορεί να αλλάξει το στάτους στα χαφ

Γιώργος Περπερίδης 17:10 - 09.07.2023 / Ανανεώθηκε: 17:16 - 09.07.2023

Η διαφορά ανάπτυξης του Ολυμπιακού στα δύο άκρα και τι μπορεί να σημαίνει μεταγραφικά, οι απαιτήσεις στον ρόλο του holding μέσου και μια εικόνα που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Ήρεμα κύλησε η 4η μέρα της προετοιμασίας του Ολυμπιακού στην Αυστρία. Όσοι αγωνίστηκαν στα περισσότερα λεπτά του φιλικού με την Σλοβάτσκο ακολούθησαν πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ αυτοί που καταπονήθηκαν λιγότερο έκαναν ατομικό με σκοπό την βελτίωση, αλλά και τα ίδια επίπεδα φόρτωσης με τους υπόλοιπους. Το απόγευμα της Κυριακής είναι ελεύθερο για τους ποδοσφαιριστές, που θα έχουν την ευκαιρία για λίγες ώρες χαλάρωσης.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και οι συνεργάτες του διακρίνονται για την σχολαστικότητα τους. Οι ασκήσεις τόσο στο ζέσταμα όσο και στην τακτική έχουν συγκεκριμένη στόχευση, ενώ η ποικιλία του προγράμματος καθημερινά βοηθά στο να διατηρείται το ενδιαφέρον των παικτών σε υψηλό επίπεδο.

Στην Αυστρία υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν εξασφαλισμένη μια θέση στο ρόστερ της νέας σεζόν και άλλοι που παλεύουν για την παραμονή τους. Το κίνητρο για τον καθένα είναι ξεχωριστό. Άπαντες προσπαθούν να προσαρμοστούν απόλυτα στα «θέλω» του προπονητή. Άλλοι χρειάζονται ακόμη δουλειά, άλλοι δείχνουν να είναι πιο μπροστά.

Με τον κάθε ποδοσφαιριστή να παλεύει για το καλύτερο, ξεκαθαρίζει σιγά σιγά και η εικόνα για τον Μαρτίνεθ. Που μέσα από τις προπονήσεις και τα φιλικά επιχειρεί να βρει «δίδυμα» και χημεία ανάμεσα στους παίκτες και τις δικές του απαιτήσεις.

Ένα παράδειγμα, είναι ο τρόπος που λειτούργησαν στο φιλικό με τη Σλοβάτσκο οι Ροντινέι - Μπιέλ από δεξιά και οι Ρέαμπτσιουκ - Βρουσάι από αριστερά. Ο Βραζιλιάνος με τον Ισπανό έπαιξαν ακριβώς όπως θέλει ο προπονητής τους. Ο Ροντινέι είχε ανεβάσματα πολύ χαμηλά στην αντίπαλη περιοχή και έδινε όλο το επιθετικό πλάτος, επιτρέποντας στον Μπιελ να παίρνει μέτρα προς τον άξονα και την περιοχή, δημιουργώντας υπεραριθμία. Επί της ουσίας όλη η δημιουργική απειλή του πρώτου μέρους ήρθε από την δεξιά πλευρά των «ερυθρολεύκων».

Απέναντι, η εικόνα ήταν λίγο διαφορετική. Ο Βρουσάι ήταν αυτός που έδινε το πλάτος και ο Ρέαμπτσιουκ είχε μάλλον έναν πιο υποστηρικτικό ρόλο. Δεν κατάφεραν να συγχρονιστούν το ίδιο καλά με την δεξιά πλευρά, κυρίως λόγω της έλλειψης επιθετικού ενστίκτου από τον Μολδαβό. 

Που ακόμη και τις φορές που γίνεται απειλητικός είναι περισσότερο ελέω της εκρηκτικότητας του, που σε συνδυασμό με την ταχυδύναμη του επιτρέπει να καλύπτει γρήγορα μέτρα. Το γεγονός όμως πως δεν διαθέτει ιδιαίτερη ικανότητα με τη μπάλα, αλλά και την απαιτούμενη αντίληψη για τον τρόπο και τον χρόνο που πρέπει να κινηθεί στην επίθεση, τον καθιστά ασυνεπή στη δημιουργία.

Είτε ελέω αυτής της ανάγνωσης, είτε λόγω επιλογής του Μαρτίνεθ, ο Ολυμπιακός είχε μια διαφορετική λογική ανάπτυξης στα δύο του άκρα. Που έδινε ωστόσο την δυνατότητα στον Βρουσάι να βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή και με κίνηση στο δεύτερο δοκάρι να περιμένει ένα γύρισμα από δεξιά. 

Φάση που βγήκε 3-4 φορές στο πρώτο ημίχρονο, έστω κι αν ο Βρουσάι δεν βρήκε την ευκαιρία να εκτελέσει. Είναι πάντως ένα θέμα για τον Ολυμπιακό η θέση του αριστερού μπακ, ειδικά από τη στιγμή που ο Μαρτίνεθ αναζητά το πλάτος στην επίθεση με τη συνδρομή των ακραίων αμυντικών.

Ιδιαίτερη για τον Ολυμπιακό αλλά και τον Ισπανό τεχνικό είναι η περίπτωση του Ανδρέα Μπουχαλάκη, που επέστρεψε μετά τον περσινό του εξάμηνο δανεισμό στην Τουρκία. Ο Κρητικός χαφ απέσπασε τα εύσημα του προπονητή του σε ουκ ολίγες περιπτώσεις στο φιλικό με τη Σλοβάτσκο, έστω κι αν σε μια φάση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του προπονητή του για ένα αχρείαστο φάουλ. 

Έκανε ωστόσο σε μεγάλο βαθμό όλα όσα απαιτεί η θέση στο σύστημα και τη φιλοσοφία του Μαρτίνεθ. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό ενόψει της συνέχειας δεν μπορεί να απαντηθεί επί του παρόντος. Όμως ένα holding ρόλος, σε λίγα μέτρα και περισσότερο οργανωτικός είναι από αυτούς που μπορεί να υποστηρίξει ο Μπουχαλάκης, έστω κι αν πιθανή παραμονή του στο ρόστερ δεν σημαίνει πως θα είχε και φανέλα βασικού.

Μαρτίνεθ και παίκτες θα επιστρέψουν στις προπονήσεις την Δευτέρα (10/07) ανεβάζοντας και πάλι την ένταση, με φόντο το δυνατό τεστ της Παρασκευής (14/09) απέναντι στη Νόρτζελαντ. Παιχνίδι στο οποίο είναι πιθανό να εμφανιστούν νέα πρόσωπα, καθώς όπως διαβάσετε νωρίτερα στο Sportal οι «ερυθρόλευκοι» προχωράνε με τις περιπτώσεις των Ιμπόρα, Κίνι και Μάρκος Αντρέ, με τον Αντόνιο Κορδόν να βρίσκεται στην Ισπανία για τις διαπραγματεύσεις.