Ποιος ήταν ο άνθρωπος που είχε προβλέψει τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στον τελικό του Youth League από τον Φεβρουάριο

Ολυμπιακός Κ19

i

©Intime

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που είχε προβλέψει τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στον τελικό του Youth League από τον Φεβρουάριο

Sportal newsroom 13:00 - 23.04.2024

Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ και νυν Media Consultant της UEFA, Ανδρέας Δημάτος, αποκάλυψε ότι ο Νίκος Γαβαλάς είχε προβλέψει τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στον τελικό του Youth League από τον Φεβρουάριο.

Σε... θρύλος της Ευρώπης βαφτίστηκε ο Ολυμπιακός Κ19, ο οποίος «πάτησε» τη Μίλαν στον τελικό του Youth League με σκορ 3-0 χάρη στα γκολ των Μουζακίτη (60'), Παπακανέλλο (61') και Μπακούλα (66'). Οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν μία ονειρική σεζόν με τον καλύτερο τρόπο, κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο.

Στην εντυπωσιακή πορεία των «ερυθρόλευκων» στο Youth League, στάθηκε με ποστάρισμά του στο Facebook ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ και νυν Media Consultant της UEFA, Ανδρέας Δημάτος, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Νίκος Γαβαλάς είχε προβλέψει τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στον τελικό της διοργάνωσης από τον Φεβρουάριο

Ηταν 9 Φεβρουαρίου, όταν υποδεχόμουν τον Nikos Gavalas εδώ στη Νιόν για την κλήρωση της νοκ άουτ φάσης του εφετινού Youth League, μίας διοργάνωσης που ξεκίνησε πειραματικά, πριν από δέκα χρόνια, αλλά που πλέον αποτελεί διοργάνωση με ξεχωριστή σημασία για την UEFA!

Πρώτα η Λανς, μετά η Μπάγερν στο Μόναχο, η κλήρωση των ημιτελικών, όλο το μονοπάτι της διοργάνωσης. «Να δεις που τον Απρίλιο θα τα ξαναπούμε εδώ στη Νιόν» μου είπε και έδειχνε να το πιστεύει πολύ. Εγώ όχι και τόσο ειδικά εξαιτίας των πληροφοριών για τη δυναμικότητα της Λανς, της καλύτερης ομάδας στην πρώτη φάση της εφετινής διοργάνωσης

Μία εβδομάδα μετά γνώρισα εδώ στη Νιόν και τον προπονητή αυτής της ομάδας, τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο. Απόλυτη ηρεμία, αλλά και απόλυτη αυτοπεποίθηση για την ομάδα του ενόψει της συνέχειας του τουρνουά. Μου είχε προξενήσει μεγάλη εντύπωση η σιγουριά τους!

Συναντηθήκαμε εκ νέου την περασμένη Τετάρτη στο αθλητικό κέντρο του «Κολοβρέ», απέναντι από τα γραφεία της UEFA. Ηταν η πρώτη ομάδα, που προπονήθηκε στις εγκαταστάσεις, που φιλοξένησαν το τουρνουά. Λίγες ώρες μετά έφτασε στη Νιόν και η ομάδα της Ναντ.

Πολύ εύκολο να διακρίνεις ότι αυτό το γκρουπ είχε κάτι... Ενα σημαντικό κάτι! Ενα πολύ δεμένο γκρουπ από τον φροντιστή, τον φυσιοθεραπευτή, τον αναλυτή μέχρι τους ποδοσφαιριστές, την τεχνική ηγεσία, τους επικεφαλής της ομάδας. Μία κανονική επαγγελματική ομάδα με το χαμόγελο, αλλά και με συγκεκριμένες αρχές που δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε από τους ανθρώπους της UEFA. Δεν υπήρχε μόνο η χαρά της συμμετοχής, η τεράστια ικανοποίηση της παρουσίας εδώ, αλλά και η αποφασιστικότητα της διάκρισης.

Και όλα αυτά με την απόλυτη επιβολή της ηρεμίας του χαρακτήρα του προπονητή της, αλλά και του συνεργάτη του, Δημήτρη Μαυρογενίδη. Και με τον καθένα μέσα στο γκρουπ να κάνει μόνο τη δική του δουλειά, χωρίς να ασχολείται με τη δουλειά του διπλανού του.

Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε μία τόσο μεγάλη διάκριση μπορεί να αποτελεί προϊόν συγκυριών. Πρόκειται για μια συνολική εικόνα που δεν πέρασε απαρατήρητη από τα στελέχη της UEFA και δεν αναφέρομαι μόνο στην αγωνιστική εικόνα.

Μία μέρα μετά τον θρίαμβο στον τελικό το απόλυτα εντυπωσιακό στοιχείο μιλώντας με τους technical experts της UEFA, που παρακολούθησαν τον χθεσινό τελικό, είναι ότι ο καθένας είχε να σταθεί και σε έναν διαφορετικό ποδοσφαιριστή και σε ένα διαφορετικό στοιχείο αυτής της ομάδας. Αυτό που προσωπικά μου έμεινε εμένα από τον τελικό ήταν το μακρόσυρτο «οοοοοοοο» θαυμασμού γύρω στο 20ο λεπτό του τελικού, προερχόμενο από τους παρόντες παλαίμαχους άσους του παρελθόντος σε ένα καταπληκτικό κοντρόλ του Κωστούλα, λίγο κάτω από το κέντρο...

Τα ονόματα και τα νούμερα των παικτών που ακούγονταν και σχολιάζονταν και σήμερα στα γραφεία της UEFA ήταν πολλά και για διαφορετικούς λόγους και φυσικά δεν έχει καμία απολύτως αξία η παράθεσή τους. Ακουγες πάντως ονόματα ακόμα και έξω από τα πρώτα βιολιά αυτής της ομάδας!

Από πλευράς εικόνας της ομάδας; Η τακτική ωριμότητα, η εξυπνάδα στο παιχνίδι, η ηρεμία του προπονητή, τα ατομικά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και ο τρόπος δουλειάς και προετοιμασίας, γιατί προξένησε εντύπωση και το πόσο physical ήταν δουλεμένο το γκρουπ, από πλευράς δύναμης στις ατομικές μονομαχίες αλλά και στην ταχύτητα. Πολλοί ήταν αυτοί που ρωτούσαν για τον τρόπο δουλειάς και προετοιμασίας!

Τι μένει στο τέλος; Υπάρχει ένα μεγάλο τρόπαιο, μία σημαντική διάκριση, οι φωτό, τα συγχαρητήρια αλλά όλα αυτά γρήγορα θα ξεχαστούν και δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία όσο η επόμενη μέρα αυτών των παιδιών στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πόσο τα ίδια θα συνεχίζουν να δουλεύουν, πόση εμπιστοσύνη θα τους δείξει το club, αλλά και συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο με την κουλτούρα του άμεσου ανταγωνισμού που δεν ευνοεί...

Εδώ και δέκα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της UEFA, η ελληνική λίγκα αυξάνει το μέσο όρο ηλικίας των παικτών που αγωνίζονται και μειώνει το ποσοστό των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Σταθερά και αμείωτα... Στο βωμό του ανταγωνισμού και του αποτελέσματος το οποίο κρίνει τους πάντες και εκ του οποίου κρίνουμε όλοι, Τύπος και κόσμος!

Πολλά συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά και τον προπονητή τους, πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά που δεδομένα έχουν επενδύσει σε αυτή την προσπάθεια, αλλά το πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε το φύλλο αγώνα του χθεσινού τελικού και να τσεκάρουμε ένα προς ένα τα ονόματα αυτών των παικτών σε δύο με τρία χρόνια από τώρα!