Η παράδοση του Ολυμπιακού σε οκτώ αναμετρήσεις με ομάδες από το Ισραήλ
i

© Intime

Η παράδοση του Ολυμπιακού σε οκτώ αναμετρήσεις με ομάδες από το Ισραήλ

Γιάννης Λιβανός 16:33 - 23.02.2024 / Ανανεώθηκε: 16:35 - 23.02.2024

Το μεσημέρι της Παρασκευής (23/02) ο Ολυμπιακός έμαθε πως ο αντίπαλος του για τη φάση των «16» του Europa Conference League, είναι η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν «προηγούμενα» με τη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία δεν φέρνει καλές αναμνήσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Οι Πειραιώτες δε γενικά έχουν... κακό ιστορικό απέναντι σε ομάδες από το Ισραήλ.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει να θυμάται καλά πράγματα από τις αναμετρήσεις με ομάδες από το Ισραήλ, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν (καλοκαίρι 2022) ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι Χάιφα έφερε κλυδωνισμούς σε σύσσωμο τον σύλλογο του Πειραιά και αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Μαρτίνς στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός έχει παίξει οκτώ φορές με ομάδες από το Ισραήλ για ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με την προϊστορία σαφώς να μην είναι με το μέρος του. Ενδεικτικά σε οκτώ αγώνες, οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν μόλις μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

Η αρχή του «κακού» απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα το 2002

Ο Ολυμπιακός είχε αναμετρηθεί την περίοδο 2002-03, στη φάση των ομίλων του Champions League με τη Μακάμπι Χάιφα, με τους «ερυθρόλευκους» να γνωρίζουν βαριά ήττα με 3-0 στο εκτός έδρας παιχνίδι, που είχε γίνει στην Κύπρο (αμέσως μετά μάλιστα το θριαμβευτικό 6-2 επί της Λεβερκούζεν) και να παραχωρούν ισοπαλία 3-3 στη Ριζούπολη.

Τα αποτελέσματα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα στους Ισραηλινούς να πάρουν την 3η θέση και να συνεχίσουν στο Κύπελλο UEFA (πρώην Europa League), αφήνοντας τέταρτους τους Πειραιώτες.


Συνέχεια στα κακά αποτελέσματα το καλοκαίρι του 2010 και πρώτος αποκλεισμός

Το καλοκαίρι του 2010 και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να έχει αναλάβει τη διοίκηση της ΠΑΕ, ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League της σεζόν 2010-2011.

Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-1 στον Πειραιά με γκολ των Ζαϊρί και Ρόμενταλ, ακολούθησε όμως η ήττα-αποκλεισμός με 1-0 εκτός έδρας. Τότε ακόμη, θυμίζουμε ίσχυε ο κανονισμός του «αβαντάζ» του εκτός έδρας γκολ! Ο αποκλεισμός αυτός έφερε, μάλιστα και την απόλυση του προπονητή Έβαλντ Λίνεν, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να τον διαδέχεται στην τεχνική ηγεσία.

Δεύτερος αποκλεισμός από ισραηλινή ομάδα το 2016

Ο Ολυμπιακός συναντήθηκε στα προκριματικά του Champions League της περιόδου 2016-2017 με τη Χαποέλ Μπερ Σεβά. Το πρώτο ματς στο Φάληρο έληξε 0-0 και στη ρεβάνς οι Πειραιώτες ηττήθηκαν 1-0 στο Ισραήλ με τη διοίκηση ν’ απομακρύνει από τον πάγκο τον Ισπανό Βίκτορ και να φέρνει τον Μπέντο, για να «συμμαζέψει» κάπως την κατάσταση.

«Συντριβή», πανωλεθρία, αποκλεισμός και αποχώρηση Μαρτίνς το καλοκαίρι του 2022

Πιο πρόσφατη αναμέτρηση με ισραηλινή ομάδα για τον Ολυμπιακό ήταν αυτή απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα, την οποία πολλοί φίλαθλοι θέλουν να ξεχάσουν, αλλά δεν μπορούν. Και πώς να μπορέσουν εξάλλου;

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δώσει τον πρώτο αγώνα στο Ισραήλ, με το ματς να ολοκληρώνεται ισόπαλο 1-1 και να αφήνει ανοιχτούς... λογαριασμούς για μία εβδομάδα μετά.

Ωστόσο οι Πειραιώτες στο εφιαλτικό όπως εξελίχθηκε βράδυ της 27ης Ιουλίου 2022 γνώρισαν ταπεινωτική ήττα και συνετρίβησαν στο Καραϊσκάκη με 4-0 από την καταπληκτική Μακάμπι Χάιφα.

Ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος σε εκείνο το παιχνίδι οι «ερυθρόλευκοι» που συνέχισαν μετέπειτα στο Europa League, παίζοντας κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας.