Σαν σήμερα η πρώτη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα: Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε στο Φάληρο την Μίλαν (vid)

Σαν σήμερα η πρώτη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα: Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε στο Φάληρο την Μίλαν (vid)

Ελένη Ανδρικοπούλου 09:09 - 13.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:00 - 13.09.2023

Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (13/9) από την πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα ποδοσφαίρου.

Το ημερολόγιο δείχνει 13 Σεπτεμβρίου. Μία ημερομηνία ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σαν σήμερα το 1959 ο Ολυμπιακός θα καταγράψει την πρώτη εμφάνιση στην Ευρώπη και παράλληλα θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει στα ευρωπαϊκά Κύπελλα ποδοσφαίρου. 

Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχθηκαν στις 4.30 το μεσημέρι την Μίλαν των Τσέζαρε Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Ζοζέ Αλταφίνι και Ερνέστο Γκρίλο στο πλαίσιο της τέταρτης σεζόν του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, προγόνου του σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ. Ο λόγος που το ματς διεξήχθη μέρα μεσημέρι είναι γιατί το «Καραϊσκάκης» δεν διέθετε προβολείς. 

Ο αγώνας αυτός προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού, όχι μόνο στους οπαδούς των Πειραιωτών, αλλά στους Έλληνες φιλάθλους γενικότερα. Χαρακτηριστικό ότι αντιπροσωπεία των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού επισκέφθηκε το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή του Ολυμπιακού για να προσφέρει μια ανθοδέσμη και να ευχηθεί καλή επιτυχία.

Τα εισιτήρια που τυπώθηκαν είχαν εξαντληθεί από μέρες. Οι θύρες του γηπέδου Καραϊσκάκη άνοιξαν από τις 12, ο κόσμος πλημμύρισε γρήγορα τις εξέδρες κι η ατμόσφαιρα ήταν άκρως γιορτινή. Τα 20.482 εισιτήρια απέφεραν το εκπληκτικό ρεκόρ των 1.268.000 δρχ, ποσό απίστευτο για την εποχή!

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει σημειώσει μια μεγάλη για τα χρονικά επιτυχία, υποχρεώνοντας σε ισοπαλία 2-2 τους πρωταθλητές Ιταλίας.

Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2: Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο Καραϊσκάκη: 20.482 θεατές 

Διαιτητής: Φριτς Σάϊπελ (Χαμπερφέλντερ, Σάϊτεν) Αυστρία 

Ολυμπιακός: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος. 

Μίλαν: Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρε Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν.