Από τον «μαέστρο» Ποντένσε στον διεθνή Ορτέγκα: Οι επιδόσεις των μεταγραφών του Ολυμπιακού

Οι παίκτες του Ολυμπιακού

i

© Intime

Από τον «μαέστρο» Ποντένσε στον διεθνή Ορτέγκα: Οι επιδόσεις των μεταγραφών του Ολυμπιακού

Τζιοβάνι Ζάκαρη 13:39 - 19.11.2023 / Ανανεώθηκε: 13:39 - 19.11.2023

Ολοκληρωτικά έχει αλλάξει ο Ολυμπιακός από την περασμένη σεζόν και μέχρι στιγμής αρκετές από τις μεταγραφές που έκανε, έχουν προσφέρει πράγματα.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε δυναμικά μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά και άφησε πίσω του το κακό του φεγγάρι. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η άφιξη του νέου προπονητή, Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος δούλεψε από την αρχή την ομάδα του και την έκανε ξανά ανταγωνιστική.

Φυσικά, αυτή την προσπάθεια δεν την χρεώνεται μόνο ο καινούργιος προπονητής, αφού κατά κύριο λόγο τη δουλειά την κάνουν οι παίκτες. Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι πως οι Πειραιώτες έφεραν πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σχεδόν άμεσα αποτέλεσαν «στυλοβάτες» στην προσπάθεια του συλλόγου να επιστρέψει δυναμικά. 

Αυτοί φρόντισαν να ξανακερδίσουν τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος φαίνεται να βάζει πλάτη στο εγχείρημα του συλλόγου. Βεβάιως, δεν έχουν προσφέρει όλοι το ίδιο στο κλαμπ, αφού από τις μεταγραφές του καλοκαιριού υπήρξαν εκείνοι που ξεχώρισαν περισσότερο και εκείνοι που ξεχώρισαν λιγότερο.

Κίνι

Η πρώτη του αρμοδιότητα ήταν να καλύψει το κενό του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ, παρόλο που δεν ήταν η φυσική του θέση. Αυτό φάνηκε να τον ζορίζει, όμως, αφού τόσο στο κομμάτι της επίθεσης όσο και στης άμυνας, ο Ισπανός δεν μπορούσε να πατήσει καλά στον αγωνιστικό χώρο. Πιο βελτιωμένη ήταν η εικόνα του όταν έπαιζε στη φυσική του θέση (δεξιός μπακ), όμως και εκεί υπήρχε η αδυναμία να μαρκάρει παίκτες με μεγάλη ταχύτητα. 

Ορτέγκα

Οι φίλοι του Ολυμπιακού χρειάστηκε να οπλιστούν με υπομονή μέχρι να δουν τι πραγματικά μπορεί να κάνει ο Ορτέγκα, όμως τελικά δικαιώθηκαν. Ένας αριστερός μπακ που όχι απλά κάλυψε το κενό που άφησε ο Μολδαβός, αλλά έδειξε πως μπορεί να αποτελέσει άτομο εμπιστοσύνης. Αρκετά ενεργός στο κομμάτι της επίθεσης, ο Αργεντίνος συμβάλλει τα μέγιστα στη γραμμή κρούσης της ομάδας του. Αυτό ενίοτε δημιουργεί κενούς χώρους στα μετόπισθεν, όμως αυτό αποτελεί ζήτημα τακτικής κατά κύριο λόγο. Η εξαιρετικές του εικόνες στο γρασίδι ήταν αυτές που του πρόσφεραν και θέση στην προεπιλογή της Εθνικής Αργεντινής, ένα σπουδαίο επίτευγμα για τον αμυντικό των Πειραιωτών. 

Φρέιρε

Ένας πολλά υποσχόμενος αμυντικός του Ολυμπιακού, ο οποίος για την ώρα δεν έχει φτάσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Σε αρκετά παιχνίδια η μαχητικότητα που βγάζει στην άμυνα ο Φρέιρε αποσόβησε αντίπαλες επιθέσεις, όμως δεν ήταν λίγες οι φορές που ένα του λάθος χρέωσε την ομάδα με γκολ. Δυστυχώς για τον ίδιο τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα με τον τραυματισμό του, ο οποίος τον έχει κρατήσει εκτός «μάχης» για μεγάλο διάστημα. 

Πορόζο 

Το κενό που άφησε ο Φρέιρε με τον τραυματισμό του ήρθε να καλύψει επάξια ο Τζάκσον Πορόζο. Ένας παίκτης που στην πρώτη του εμφάνιση - με τον ΠΑΣ Γιάννινα - έδειξε πως ίσως και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Όμως ο ίδιος τελικά απέδειξε πως μπορεί να σταθεί στα μετόπισθεν και να φορέσει τη φανέλα βασικού. Αυτό αποτυπώθηκε με τον πιο σωστό τρόπο στο παιχνίδι εναντίον της Γουέστ Χαμ - εντός έδρας - εκεί όπου ο Κολομβιανός... έδωσε ρεσιτάλ και «έσβησε» την επιθετική γραμμή των Άγγλων. 

Ιμπόρα

Αν ο Φρέιρε είναι άτυχος μία τότε ο Βιθέντε Ιμπόρα είναι δέκα. Κουβαλώντας μία εμπειρία - η οποία περιλαμβάνει τρόπαια στο Europa League - η άφιξη του Ισπανού προκάλεσε ντόρο. Όμως ο έμπειρος χαφ δεν στάθηκε τυχερός αφού οι τρεις «ανταγωνιστές» του (Καμαρά, Έσε, Αλεξανδρόπουλος) μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Σαν να μην έφτασε αυτό, ο ίδιος υπέστη κάταγμα κόπωσης και έτσι έμεινε για αρκετό καιρό εκτός, κάτι που του κόστισε πολύ σε αγωνιστικό ρυθμό. 

Αλεξανδρόπουλος

Μία μεταγραφή που προκάλεσε επίσης αίσθηση ήταν εκείνη του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός πως ο ίδιος αποτελούσε στο παρελθόν παίκτης του Παναθηναϊκού. Με το «καλημέρα» ο Έλληνας χαφ έδειξε πως αξίζει μία θέση στα πλάνα του Μαρτίνεθ, αφού ο ίδιος σκόραρε το νικηφόρο γκολ εναντίον της Γκενκ που έστειλε τους Πειραιώτες στα playoffs του Europa League. Πέραν τούτου, ο διεθνής με την Εθνική αποτελεί εξαίρετη λύση για παιχνίδια με εστίαση στην κάλυψη χώρων, αφού ο ίδιος κινείται σε κάθε μήκος της γραμμής του και προσπαθεί να μην αφήνει κενά. 

Έσε

Εν αντιθέσει με τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο, ο Σαντιάγκο Έσε έχει και αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται ο Ολυμπιακός στη μεσαία γραμμή. Ο Αργεντίνος αποτελεί ίσως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή των Πειραιωτών στην συγκεκριμένη θέση, για όσα παιχνίδια έχει αγωνιστεί. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το heatmap του παίκτη - μόνο για τη Super League μάλιστα - που τον αποτυπώνει να έχει διανύσει κάθε μήκος αλλά και κάθε πλάτος του γηπέδου. Συνυπολογίζοντας, δε, πως αποτελεί μία μεταγραφή που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βόμβα», η επιλογή του Έσε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο value for money.

© Sofascore

Ποντένσε

Ο «μαέστρος» στην επίθεση του Ολυμπιακού γύρισε για τα καλά και εκμεταλλευόμενος την «επιστροφή» του Κώστα Φορτούνη, αποτελεί ένα ηχηρό πλήγμα στην αντίπαλη άμυνα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η δεύτερη θητεία ενός παίκτη σε μία ομάδα δεν αποδίδει, όμως ο Ποντένσε αποτέλεσε την εξαίρεση στον συγκεκριμένο κανόνα. Εξαιρετικός στο να εναλλάσεται στις πλευρές και να ντριμπλάρει στο αντίθετο μισό, ο 28χρονος είναι ο μεγαλύτερος μπελάς για κάθε προπονητή. Άλλωστε, αυτό αποτυπώνεται και στα στατιστικά του με τον Πορτογάλο να είναι ο τρίτος σκόρερ της ομάδας φέτος (6 γκολ) και τέταρος στις ασίστ (3). 

Σολμπάκεν

Ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που ήρθε με πολλές υποσχέσεις ήταν ο Όλα Σολμπάκεν. Δυστυχώς όμως δεν έχει μπορέσει ακόμα να κάνει αυτά που έκανε στην Μπόντο Γκλιμτ. Σε κάθε του παιχνίδι που μπαίνει δεν δείχνει αδιάφορος, όμως φαίνεται η έλλειψη σύνδεσης με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Αν και εφόσον αποκτήσει την απαραίτητη ομοιογένεια στην ενδεκάδα, δεν αποκλείεται να προσφέρει πολλά περισσότερα. 

Γιόβετιτς

Μπορεί να μην έχει προκαλέσει ακόμα αίσθηση, όμως ο Στεβάν Γιόβετιτς έχει κάνει ήδη κάποια σημαντικά πράγματα με την φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Μαυροβούνιος, που μόνο μικρός δεν είναι σε ηλικία, κινείται αρκετά στην αντίπαλη άμυνα και δείχνει ένας παίκτης που μπορεί να βγει εκτός περιοχής για να πάρει ενέργειες. Έχοντας παίξει συνολικά σε 197 στο πρωτάθλημα, ο έμπειρος επιθετικός πρόλαβε και να σκοράρει δύο γκολ, αλλά και να προσφέρει δύο ασίστ. 

Ελ Κααμπί

Το μεγάλο «γιατί» στον κόσμο του Ολυμπιακού αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Ελ Κααμπί. Ενός ποδοσφαιριστή από την πατρίδα του Γιουσέφ Ελ Αρααμπί που έδειξε πως μπορεί επάξια να γίνει ο νέος αγαπημένος στράικερ των φιλάθλων. Μέχρι να φτάσουμε Οκτώβριο, ο έμπειρος επιθετικός είχε ήδη σκοράρει εννέα γκολ με τα «ερυθρόλευκα». Όμως, από το διάστημα της πρώτης διακοπής των εθνικών ομάδων και έπειτα, ο 30χρονος έχει χάσει την επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Αυτό αυτομάτως δεν σημαίνει πως ξέχασε το ποδόσφαιρο που ξέρει, μέσα σε έναν μήνα. Άλλωστε, όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν το κακό τους φεγγάρι και το πιθανότερο είναι πως μόλις ο Ελ Κααμπί το ξεπεράσει, θα επιστρέψει δυναμικά.