Ομάδα βγαλμένη από παραμύθι: Πώς η Ρέξαμ του Χόλιγουντ επέστρεψε στη League 2 μετά από 15 χρόνια! (vids)

Ρέξαμ

i

©B/R Football

Ομάδα βγαλμένη από παραμύθι: Πώς η Ρέξαμ του Χόλιγουντ επέστρεψε στη League 2 μετά από 15 χρόνια! (vids)

Κώστας Τόπας 11:19 - 23.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:19 - 23.04.2023

Η Ρέξαμ επέστρεψε στην τέταρτη κατηγορία της Αγγλίας έπειτα από 15 χρόνια, υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών σταρ, Ράιαν Ρέινολντς και Ρομπ ΜακΕλχένεϊ κι έγραψε ιστορία.

Η Ρέξαμ των δύο αστέρων του Χόλιγουντ, Ράιν Ρέινολντς και του Ρομπ ΜάκΕλχενι επικράτησε της Μπόρχαμ Γουντ με 3-1 και με αυτόν τον τρόπο κατέκτησε τον τίτλο της National League αλλά κι εξασφάλισε την επιστροφή της στην τέταρτη κατηγορία της Αγγλίας έπειτα από 15 χρόνια.

Όπως είναι λογικό, οι δύο ιδιοκτήτες του κλαμπ δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα συναισθήματά τους, με τον τηλεοπτικό φακό να «συλλαμβάνει» τον ΜάκΕλχενι να ξεσπά σε δάκρυα, δείχνοντας το πόσο σημαντικό ήταν για εκείνον αυτή η διάκριση της ομάδας του.

Από τότε που ο δύο αστέρες ανέλαβαν την ομάδα από την βόρεια Ουαλία, ήταν αναπόφευκτο ότι ο σύλλογος θα κέρδιζε κάποτε την άνοδο, λόγω της γενναιόδωρης επένδυσης τους. Και μετά την απογοήτευση της περασμένης σεζόν, φέτος είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται.

Για να πετύχει μια ομάδα τους στόχους της, χρειάζεται κορυφαία ταλέντα, έναν έξυπνο προπονητή και υποστήριξη από τους φιλάθλους. Η Ρέξαμ είχε όλα αυτά και άλλα πολλά στη διάθεσή της αυτή τη σεζόν...

Οταν η Ρέξαμ πέρασε στο... Χούλιγουντ

Το 2021 ο Ράιαν Ρέινολντς και Ρομπ ΜάκΕλχενι πήραν στα χέρια τους τις τύχες της Ρέξαμ, της ομάδας που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της Βόρειας Ουαλίας. Όλα βέβαια ξεκίνησαν σαν ένα αστείο, όταν εξαιτίας της καραντίνας στα μέσα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι δύο Αμερικανοί επιδίωκαν να βρουν τρόπους να σπάσουν την μονοτονία της απομόνωσης, καθώς κάθε γύρισμα είχε ματαιωθεί. Ετσι λοιπόν το τραπέζι έπεσε και η ιδέα της αγοράς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, με την Ρέξαμ να είναι τελική η «τυχερή».

Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το κλαμπ το διαχειρίζονταν οι οπαδοί της ομάδας, στην προσπάθειά τους να την διατηρήσουν «ζωντανή». Από την πλευρά τους οι Ράιαν Ρέινολντς και Ρομπ ΜάκΕλχενι, σχεδίαζαν μεθοδικά τις κινήσεις τους και χωρίς αρχικά να αποκαλύψουν ποιοι είναι, αποφάσισαν να κάνουν το «μπαμ». Η αρχική επένδυση άγγιξε τα 2,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει, πριν την αγωνιστική ανάκαμψη, μια διαδικασία αναμόρφωσης στο οργανόγραμμα του συλλόγου, το γήπεδο, αλλά και συνολικά στις εγκαταστάσεις.

Οι λόγοι που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ρέξαμ, ήταν λόγω του γεγονότος ότι ο σύλλογος είναι ο τρίτος παλαιότερος στον κόσμο, με ιστορία από το 1864. Οπως επίσης ότι οι ντόπιοι στηρίζουν παθιασμένα την ομάδα της πόλης τους, έχοντας δημιουργήσει έναν μεγάλο πυρήνα οπαδών που την ακολουθεί σε κάθε ματς. Αλλά και εξαιτίας της αυτοδιαχείρισής της, δεν χρειαζόταν να σπαταλήσουν χρήματα στη διοίκηση της ομάδας για την εξαγορά, με αποτέλεσμα όλοι οι πόροι να επενδυθούν προκειμένου ο σύλλογος να ανέβει επίπεδο.

Μέσα σε λίγα χρόνια, οι δύο αστέρες του Χόλιγουντ γύρισαν ντοκιμαντέρ την ιστορία του συλλόγου, προβάλλοντας το στο Netflix (Welcome to Wrexham), με αποτέλεσμα η δημοτικότητα του κλαμπ να αυξηθεί στα ύψη. Εκτόξευσαν τα social media της ομάδας,, υπέγραψαν χορηγίες με TikTok, Expedia κ.λπ. και τριπλασίασαν τις αγορές εισιτήριων διαρκείας.

Εκτόξευση σε όλα τα μέτωπα

Μάλιστα το ντοκιμαντέρ έλαβε βαθμολογία κοινού 97% και πήρε αμέσως πράσινο φως για τη δεύτερη σεζόν. Ο σύλλογος κέρδισε καλά χρήματα από τη συμφωνία μιας και γέμισε τα ταμεία του με σχεδόν 3,4 εκατομμύρια ευρώ από τις προβολές. Οσον αφορά τα social media, η Ρέξαμ είδε τους ακόλουθους της στο Twitter να εκτοξεύονται στους 209 χιλιάδες από 45 χιλιάδες, και στους 208 χιλιάδες από τους 27 χιλιάδες followers που είχε στο Instagram. Στο TikTok ο σύλλογος της Ουαλίας πήγε από το μηδέν στο εκατό, την πρώτη χρονιά που ανέλαβαν την τύχη της Ρέξαμ οι Ράιαν Ρέινολντς και ΜακΈλχενι.

Οι συμφωνίες που έκανε με διάφορες εταιρείες γέμισε τις τσέπες της Ρέξαμ, ενώ παράλληλα αύξησε και τον αριθμό των διαρκείας. Το 2019 ο σύλλογος είχε πουλήσει 2.609 διαρκείας, την επόμενη σεζόν 5.892 και πέρυσι 6.820 «τυχερά χαρτάκια». Αυτή η στρατηγική έχει επίσης προσφέρει στον σύλλογο παγκόσμια εμβέλεια—κάτι που η Ρέξαμδεν θα είχε πετύχει ποτέ χωρίς τους δύο αστέρες του Χόλιγουντ. Για παράδειγμα, ο περυσινός προκριματικός του Κυπέλλου Αγγλίας της Ρέξαμ εναντίον των Μπλίθ Σπάρτανς μεταδόθηκε στα ESPN2 & ESPN+. Αυτό σημαίνει ότι έπαιξε σε 100 εκατομμύρια νοικοκυριά...

Υποστήριξη από όλο τον κόσμο

Πλέον οι «Red Dragons» δεν υποστηρίζονται μόνο από τους ντόπιους οπαδούς τους. Η κυκλοφορία των ντοκιμαντέρ έχει μετατρέψει τη λέσχη σε ένα παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο και δεν υπάρχει σχεδόν καμία γωνιά του κόσμου που να μην έχει μολυνθεί από τον πυρετό του Ρέξαμ τους τελευταίους μήνες. Αυτό αποδεικνύεται από την απίστευτη αύξηση των ακολούθων τους στα social media. Σε ολόκληρο το Twitter, το TikTok και το Instagram, η Ρέξαμ έχει πλέον συνολικά δύο εκατομμύρια ακολούθους και κλαμπ υποστηρικτών έχουν επίσης εμφανιστεί σε διάφορες χώρες. Αυτό το άνευ προηγουμένου επίπεδο υποστήριξης για μια ομάδα πέμπτης κατηγορίας βοήθησε στη δημιουργία του ασταμάτητου κύματος ορμής που ο σύλλογος έχει επιστρέψει στη League Two.

Η άφιξη του Μπεν Φόστερ

Ακόμη και όταν έκλεισε η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, η αναζήτηση της Ρέξαμ για την τέλεια ομάδα που θα της κέρδιζε την άνοδο δεν σταμάτησε. Τον Μάρτιο, οι συνιδιοκτήτες έγιναν πρωτοσέλιδο όταν ένταξαν στο δυναμικό της ομάδας τους τον Μπεν Φόστερ, ο οποίος λίγους πριν μήνες είχε κρεμάσει τα γάντια του. Η μεταγραφή συνόψισε εύστοχα τη Ρέξαμ. Όχι μόνο ο Φόστερ ήταν σαφώς πολύ καλός κάτω από τα γκολπόστ, αλλά προσέφερε και εμπορικά οφέλη λόγω της δημοτικότητας του με τα βιντεάκια που δημιουργεί για το Youtube. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ένα κυνικό τέχνασμα μάρκετινγκ. Η άφιξη του Φόστερ έπαιξε τεράστιο ρόλο στην άνοδο της ομάδας του αυτή τη σεζόν, με τον πρώην παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Γουότφορντ και της Γουέστ Μπρομ να δίνει πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του. Σήμερα, ο 40χρονος Φόστερ έχει μπει στον πειρασμό να μείνει για μια ακόμη σεζόν τώρα.

Διευθυντικός νους

Η Ρέξαμ έχει τα χρήματα για να πάρει σχεδόν όποιον προπονητή χαμηλότερης κατηγορίας επιθυμεί. Και ποιος δεν θα ήθελε να είναι μέρος αυτού του έργου; Ωστόσο, σε αντίθεση με μερικούς από τους ξένους ιδιοκτήτες με μεγάλα χρήματα που βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα, οι Ράιαν Ρέινολντς και ΜακΈλχενι διατήρησαν την πίστη τους στον Φιλ Πάρκινσον, παρά την αποτυχία του συλλόγου να πάρει την άνοδο την περασμένη σεζόν. Η γενεαλογία του Πάρκινσον είναι ξεκάθαρη - κάποτε κέρδισε την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο στο Κύπελλο Αγγλίας και έφτασε στον τελικό του Λιγκ Καπ κατά την περίοδο που ήταν προπονητής της Μπράντφορντ Σίτι - και αυτό έχει λάμψει σε σημαντικές στιγμές κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Η ικανότητά του να διαχειρίζεται την ομάδα σε δύσκολες στιγμές ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Μπορεί να χρειάστηκε μία σεζόν περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί, αλλά ο έμπειρος μάνατζερ της Ρέξαμ πέτυχε φέτος τον στόχο του κι έγραψε ιστορία