Όταν η Super League ανήκε στα top-10 πρωταθλήματα και ο Σωτήρης Νίνης ήταν το νέο wonderkid...

Όταν η Super League ανήκε στα top-10 πρωταθλήματα και ο Σωτήρης Νίνης ήταν το νέο wonderkid...

Τζιοβάνι Ζάκαρη 22:57 - 23.09.2023

Περίπου 12 χρόνια πριν, το Bleacher Report είχε δημοσιεύσει τη λίστα με τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Σε αυτά βρισκόταν η Super League, η οποία καταλάμβανε θέση στην πρώτη δεκάδα, έχοντας για wonderkid τον Σωτήρη Νίνη.

«Μακάρι το ποδόσφαιρο να ήταν όπως παλιά». Μία φράση που σίγουρα έχεις ακούσει πάνω από μία φορά σε κάποιο τραπέζι με θείους, παππούδες, μπαμπάδες κ.ο.κ. Μία φράση που τείνει να γίνει πιο γραφική και από το πανέμορφο νησί της Σαντορίνης. Ωστόσο στην περίπτωση της Super League ενδέχεται να έχουν και ένα δίκιο. 

Διότι κάποτε το πρωτάθλημα της χώρας μας συγκαταλέγονταν σε ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης. Δεν μας πιστεύετε; Υπάρχουν και αποδείξεις! Πιο αναλυτικά, στις 2 Αυγούστου του 2011, το «Bleacher Report» είχε φτιάξει ένα εκτενές αφιέρωμα, για το ποιες είναι οι τοπ λίγκες στη Γηραιά Ήπειρο. Την 10η θέση, καταλάμβανε, η Super League, πίσω από την Eredivisie (Ολλανδία) και μπροστά από τη Super Lig (Τουρκία).  

«Αναρωτιέμαι το πως η οικονομική κρίση που ξέσπασε θα επηρεάσει τη Super League», ήταν το ερώτημα του συντάκτη, Άλαν Γιανγκ, σε πρώτο χρόνο, με τον ίδιο να συνεχίζει λέγοντας πως: «Ανά τα έτη, η Ελλάδα είχε αποκτήσει μία άδικη φήμη πως το ποδόσφαιρό της είναι βαρετό, πως είναι κακό ποιοτικά και πως οι παίκτες και οι ομάδες ακολουθούν τη φιλοσοφία του πρώην προπονητή της Εθνικής, Ότο Ρεχάγκελ. Χάρη σε αυτόν, βέβαια,  η Εθνική πραγματοποίησε έναν από τους κορυφαίους θριάμβους της πρόσφατης ιστορίας.

Τι εννοώ με τον όρο άδικη; Παρακολούθησα την ΑΕΚ για ένα μικρό διάστημα εξαιτίας των Ριβάλντο και Λυμπερόπουλου, οι οποίοι δημιουργούσαν πολύ όμορφες επιθέσεις. Σκέφτηκα "ωχ, έκρινα ως μη ελκυστικό το ποδόσφαιρο της χώρας εξαιτίας του Ρεχάγκελ". Έκανα λάθος και κάνετε και εσείς λάθος αν πιστεύετε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι βαρετό». Αναφορά έγινε φυσικά και στο wonderkid εκείνης της εποχής, ο οποίος άκουγε στο όνομα «Σωτήρης Νίνης»

«Ο 21χρονος επιθετικός του Παναθηναϊκού, Σωτήρης Νίνης, αξίζει τη ματιά σας. Το συμβόλαιό του λήγει τον επόμενο χρόνο και θα ήμουν έκπληκτος αν υπέγραφε την επέκτασή του. Ο Νίνης έκανε το κομμάτι του στη Super League και κάποιος με το ταλέντο του θα πρέπει να αγωνίζεται σε μεγαλύτερο επίπεδο. Οπότε με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να πουληθεί αυτή τη μεταγραφική περίοδο, αλλά δεν έχω ακούσει για μεταγραφικές φήμες που να σχετίζονται με αυτόν», ανέφερε το αφιέρωμα για τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στην Κηφισιά