Εφυγε «κυνηγημένος» από την Άρσεναλ και τώρα ο Έμερι κάνει την Άστον Βίλα να ονειρεύεται για τίτλο! (vids)

Ουνάι Έμερι

i

PrtScr

Εφυγε «κυνηγημένος» από την Άρσεναλ και τώρα ο Έμερι κάνει την Άστον Βίλα να ονειρεύεται για τίτλο! (vids)

Κώστας Τόπας 10:22 - 10.12.2023 / Ανανεώθηκε: 10:33 - 10.12.2023

Στην Άρσεναλ δεν τον πίστεψαν. Ο Ουνάι Έμερι έφυγε «κυνηγημένος», για να επιστρέψει ως αντίπαλος και προπονητής της Άστον Βίλα και να πάρει σπουδαία νίκη με 1-0 επί της πρώην ομάδας του. Σήμερα ο Ισπανός τεχνικός έχει κάνει τους «Villans»... ανίκητους, έχει μετατρέψει το «Villa Park» απόρθητο φρούριο και οι «οιωνοί» δείχνουν πρωτάθλημα.

Η Άστον Βίλα συνεχίζει να... τρελαίνει κόσμο αφού μετά τη Μάντσεστερ Σίτι «ξέρανε» και την Άρσεναλ, της οποίας επικράτησε με 1-0 για τη 16η αγωνιστική της Premier League. Ο Ουνάι Έμερι απολαμβάνει τόση επιτυχία ως προπονητής των «Villains» που κάποιοι αρχίζουν να επαναξιολογούν την προηγούμενη περίοδο του στην Αγγλία στους «κανονιέρηδες», όπου του δόθηκε το δύσκολο έργο, αντικαθιστώντας τον Αρσέν Βενγκέρ.

Εφυγε «κυνηγημένος» από την Άρσεναλ

Το καλοκαίρι του 2018, ο Ισπανός προπονητής προσλήφθηκε για να αντικαταστήσει τον Βενγκέρ που αποχωρούσε, ο οποίος είχε γίνει θρύλος σε μια θητεία σχεδόν 22 ετών. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια μικτή θητεία για τον Έμερι, ο οποίος σήμερα έχει καταγράψει ως το τρίτο υψηλότερο ποσοστό νικών στην ιστορία των «κανονιέρηδων» (55%) και έφτασε στον τελικό του Europa League. Ο Έμερι εντυπωσίασε την ιεραρχία της Άρσεναλ στη συνέντευξή του για να διαδεχθεί τον Βενγκέρ με μια εις βάθος γνώση των παικτών της ακαδημίας του συλλόγου, χαράσσοντας συγκεκριμένα μονοπάτια προς την πρώτη ομάδα για συγκεκριμένα άτομα. Το επίπεδο λεπτομέρειας στην παρουσίασή του ήταν ένας βασικός παράγοντας για να πάρει τη δουλειά πριν από τον Αρτέτα.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2019 αποχώρησε από τα ηνία, με τη φήμη του κουρελιασμένη. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οποίοι τον κορόιδευαν για τα ατελή αγγλικά του και τον χλεύαζαν ως ασυμβίβαστο με τις απαιτήσεις της Premier League.

Ωστόσο, από τότε που διαδέχθηκε τον Στίβεν Τζέραρντ στο «Villa Park» τον περασμένο Οκτώβριο, ο Έμερι έχει μεταμορφώσει την Άστον Βίλα σε εντυπωσιακό βαθμό, αποκαθιστώντας τη φήμη του και ορίζοντας τον ως έναν από τους κορυφαίους προπονητές της κατηγορίας. Μόνο η Μάντσεστερ Σίτι (83) και η Άρσεναλ (77) έχουν πάρει περισσότερους πόντους από τους 75 της Βίλα το ημερολογιακό έτος του 2023. Κάποιες έξυπνες μεταγραφές σε συνδυασμό με ένα σαφές τακτικό σχέδιο και προκάλεσαν βελτίωση σε αρκετούς υπάρχοντες παίκτες. Προφανώς και ο επιθετικός Όλι Γουότκινς -- εκτόξευσε τη Βίλα στις θέσεις που οδηγούν στο Champions League τη νέα σεζόν.

Στην Άρσεναλ ήλπιζαν για τον «Βασιλιά του Europa League» 

Οσο ήταν στην Άρσεναλ, ο Έμερι έκανε τις συνεντεύξεις του στα Μέσα ενημέρωσης με έναν μεταφραστή που καθόταν δίπλα του, αλλά επέμενε να προσπαθεί να μιλάει αγγλικά και στους παίκτες του ανά πάσα στιγμή, συχνά σε μακροσκελείς συναντήσεις ανάλυσης βίντεο που ήταν σπάνιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της θητείας του Βενγκέρ. «Με την Άρσεναλ, έπρεπε πρώτα να γκρεμίσεις τα τείχη, κάτι που είναι σκληρή δουλειά, μετά να αρχίσεις να χτίζεις ξανά», είχε πει παλαιότερα ο ο Έμερι στο «The Athletic». Ειχε αναλάβει τα ηνία των «κανονιέρηδων» ως ο «Βασιλιάς του Europa League» αλλά έφυγε μετά την ήττα με 2-1 στους ομίλους από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Την επόμενη σεζόν, κέρδισε το Europa League για τέταρτη φορά, με τη Βιγιαρεάλ, πριν επιστρέψει στην Αγγλία ως καλύτερος προπονητής για τις εμπειρίες του.

Το Σάββατο (09/12) ο Έμερι αντιμετώπισε τον διάδοχό του στην Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα και κατάφερε να οδηγήσει την Άστον Βίλα στη νίκη με 1-0. Πλέον, είναι τρίτη με 35 πόντους μετά από 16 αγώνες σε μια γεμάτη κούρσα τίτλου, ενώ η Άρσεναλ, η οποία ξεπεράστηκε από τη Λίβερπουλ νωρίτερα το Σάββατο, είναι δεύτερη, με 36.

«Απαγορεύω τη λέξη T», είπε ένας γελώντας Τζον ΜακΓκίν στο Sky Sports, όταν ρωτήθηκε αν η Βίλα ήταν διεκδικήτρια του τίτλου. «Είναι η 16η αγωνιστική, οπότε υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας και σεβόμαστε όλους μπροστά μας που βρίσκονται σε αυτή τη θέση για χρόνια. Είμαστε αρχάριοι. Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι; Ελπίζουμε».

Η απίθανη επίδοση με τον Έμερι που δείχνει πρωτάθλημα

Ο Έμερι από την πλευρά του, προειδοποίησε επίσης ότι η σεζόν έχει ακόμα αρκετό δρόμο. 

«Θα μιλήσω όταν είμαστε στην 30η ή 32η αγωνιστική και αν είμαστε στην ίδια θέση τότε όπως είμαστε τώρα, μπορώ να μιλήσω για την κούρσα του τίτλου, είπε. Η ομάδα του Ουνάι Έμερι έφτασε τις 15 σερί νίκες στο Μπέρμιγχαμ για την Premier League (με τον ίδιο στο τιμόνι) κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου. Οι οκτώ εξ αυτών είναι τη φετινή σεζόν, ενώ επτά σερί νίκες εντός έδρας πανηγύρισε πέρυσι, σε ένα σερί που ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου 2023 και τη νίκη επί της Κρίσταλ Πάλας.

Επιπλέον, ο Έμερι έγινε ο πέμπτος προπονητής στο πρωτάθλημα που πετυχαίνει 15 σερί εντός έδρας νίκες. Οι προηγούμενοι τέσσερις ήταν οι Φέργκιουσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μαντσίνι (Μάντσεστερ Σίτι), Κλοπ (Λίβερπουλ) και Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι). Και οι τέσσερις όταν έχτισαν αυτό το σερί πήραν το πρωτάθλημα στο τέλος. Ο χρόνος θα δείξει αν ο Έμερι θα μπορέσει να κάνει το θαύμα του με την Άστον Βίλα.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά που κάνουν τους φίλους της Άστον Βίλα να πιστέψουν ότι η ομάδα τους είναι υποψήφια για την πρόκριση στο Champions League τη νέα σεζόν. Υπάρχει ποιοτικό βάθος ακριβώς σε όλη την ομάδα του Έμερι και ενώ μπορεί να μην είναι στο ίδιο επίπεδο όπως του Έρλινγκ Χάαλαντ και Μοχάμεντ Σαλάχ, τα γκολ ρέουν. Κι έτσι το όνειρο συνεχίζεται...

🔴Sportal Sunday Live: Ανικανότητα ή λύση; Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και τι θα γίνει με την Ευρώπη

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!