Αναδιπλούμενη οροφή, τοίχοι LED και πάνω στην κορυφή ενός βράχου: Το πιο φουτουριστικό γήπεδο του κόσμου το ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία για το Παγκόσμιο Κύπελλο (vid)

Αναδιπλούμενη οροφή, τοίχοι LED και πάνω στην κορυφή ενός βράχου: Το πιο φουτουριστικό γήπεδο του κόσμου το ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία για το Παγκόσμιο Κύπελλο (vid)

Κώστας Τόπας 11:02 - 16.01.2024 / Ανανεώθηκε: 11:02 - 16.01.2024

Η Σαουδική Αραβία αποκάλυψε τα σχέδια για την κατασκευή ενός «φουτουριστικού» γηπέδου στην κορυφή ενός γκρεμού, για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2034.

Η Σαουδική Αραβία φαίνεται έτοιμη να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2034, καθώς καμία άλλη χώρα δεν πρόκειται να υποβάλει προσφορά για δικαιώματα φιλοξενίας. Η FIFA θα επιβεβαιώσει την επιλογή αργότερα φέτος με ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχουν περισσότερες από 200 εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου. 

Ο δρόμος για την Σαουδική Αραβία να υποβάλει προσφορά για τη διοργάνωση χωρίς αντίπαλο, άνοιξε όταν η FIFA ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα μοιραστεί μεταξύ Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μαρόκου, Ουρουγουάης, Αργεντινής και Παραγουάης. Οι κανόνες της FIFA υπαγορεύουν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μπορεί να επιστρέψει σε μια ήπειρο για δύο κύκλους διοργανώσεων, που θα κυβερνούν την Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η Βόρεια Αμερική δεν μπορεί να υποβάλει προσφορά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και ο Καναδάς φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει εκατομμύρια στο ποδόσφαιρο τους τελευταίους 12 μήνες, κυρίως με τη μορφή μισθών παικτών. Παγκόσμιoi σούπερ σταρ, συμπεριλαμβανομένων των Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ, εντάχθηκαν στους συλλόγους της Σαουδικής Pro League το 2023, ενώ πολλοί παίκτες της Premier League έκαναν επίσης το άλμα.

Ωστόσο, φαίνεται τώρα ότι το κράτος του Κόλπου είναι έτοιμο να διοχετεύσει τα μετρητά του σε υποδομές για τη μεγάλη του στιγμή. Tο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034.

Πολλά νέα στάδια θα κατασκευαστούν για το τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδίου υψηλής τεχνολογίας στην κορυφή ενός βράχου 200 μέτρων κοντά στην πρωτεύουσα, το Ριάντ. Tο γήπεδο 45.000 θέσεων - που θα ονομαστεί Στάδιο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τον διάδοχο του βασιλείου - θα έχει αναδιπλούμενη οροφή κι αγωνιστικό χώρο, καθώς και τοίχο LED με οθόνες εκατοντάδων μέτρων. Ο έξυπνος προγραμματισμός θα επιτρέψει στον χώρο να εναλλάσσεται απρόσκοπτα μεταξύ των «τρόπων εκδηλώσεων» μέσα σε λίγα λεπτά.

Επιπλέον, θα κατασκευαστεί μια λίμνη κάτω από το στάδιο για τη συλλογή του νερού της βροχής για την προψύξη του συστήματος κλιματισμού. Η νέα αρένα θα βρίσκεται στην καρδιά του έργου «Qiddiya City», ενός κόμβου ψυχαγωγίας, τυχερών παιχνιδιών και αθλημάτων, 45 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ριάντ. Η εντυπωσιακή κατασκευή αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, φέρνοντας επανάσταση στην «παραδοσιακή εμπειρία γηπέδου με τον καθηλωτικό σχεδιασμό και τα μοναδικά τεχνολογικά χαρακτηριστικά» που βάζει «τους θεατές στο επίκεντρο της παράστασης».

 Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το στάδιο θα γίνει το «σπίτι» των Αλ Νασρ και Αλ Χιλάλ, των σημερινών ομάδων του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Νεϊμάρ αντίστοιχα.