Η FIFA επισυνάπτει συμφωνία «μαμούθ» 960 εκατ. ευρώ με πετρελαϊκό «γίγαντα» της Σαουδικής Αραβίας!

Ινφαντίνο

i

©intime

Η FIFA επισυνάπτει συμφωνία «μαμούθ» 960 εκατ. ευρώ με πετρελαϊκό «γίγαντα» της Σαουδικής Αραβίας!

Κώστας Τόπας 14:17 - 17.11.2023

Σύμφωνα με τους «Times», η FIFA βρίσκεται στα πρόθυρα της οριστικοποίησης ενός συμβολαίου χορηγίας ρεκόρ με την Aramco, τον κρατικό πετρελαϊκό «γίγαντα» της Σαουδικής Αραβίας, λίγες εβδομάδες αφότου το πετρελαϊκό κράτος ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034.

Η FIFA βρίσκεται στα πρόθυρα να υπογράψει το μεγαλύτερο συμβόλαιο χορηγίας στην ιστορία της. Σύμφωνα με τους «Times», η διεθνής ομοσπονδία θα ολοκληρώσει συμφωνία με τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της Σαουδικής Αραβίας Aramco, που χαρακτηρίζεται ως η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο. Το συμβόλαιο θα είναι μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, το οποίο θα διοργανώσει η Σαουδική Αραβία, όπως επιβεβαίωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA, την 1η Νοεμβρίου. Ήταν η μόνη υποψήφια μετά την αποχώρηση της Αυστραλίας στα τέλη Οκτωβρίου.

92 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2034!

Σύμφωνα με τους Times, θα αποφέρει 92 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη FIFA μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034. Κάτι που θα την καθιστούσε «τον πιο κερδοφόρο χορηγό» της FIFA, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πηγές του κλάδου μάρκετινγκ ανέφεραν στους «Times» ότι οι συζητήσεις για μια συμφωνία χορηγίας ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Ποια είναι η Aramco

Η Aramco δεν είναι άγνωστη στον κόσμο του αθλητισμού. Είναι συνεργάτης της Formula 1 από το 2020 και της ομάδας Aston Martin. Αυτό το συμβόλαιο ρεκόρ αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της FIFA, σε μεγάλο βαθμό αναθεωρημένο προς τα πάνω για την περίοδο 2023-2026. Έτσι, ο οργανισμός ελπίζει σε έσοδα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθ' όλη τη συνεργασίας τους.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σαουδική Αραβία χωρίς τη συμμετοχή της Aramco», αναλύει ο Ρικάρντο Φορντ, πρώην επικεφαλής της παγκόσμιας χορηγίας της Visa και της Coca-Cola, στα Μέσα ενημέρωσης. «Είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο από άποψη εσόδων, επομένως είναι φυσικό να συμμετέχει. Σχεδόν όλες οι παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις ασχολούνται με εταιρείες που συνδέονται με το κράτος σε χορηγίες».