Η Σαουδική Αραβία σκέφτεται να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 το καλοκαίρι παρά τη θερμοκρασία των 50 βαθμών Κελσίου

Μουντιάλ Κατάρ

i

Κατάρ/©Intime

Η Σαουδική Αραβία σκέφτεται να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 το καλοκαίρι παρά τη θερμοκρασία των 50 βαθμών Κελσίου

Κώστας Τόπας 08:48 - 09.12.2023

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η Σαουδική Αραβία να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, καλοκαίρι παρά τη θερμοκρασία των 50 βαθμών Κελσίου.

Ποτέ η επιλογή ενός τόπου για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν ήταν τόσο απλή όσο αυτή της Σαουδικής Αραβίας. Η ασιατική χώρα δεν είχε καν ανταγωνιστή, αφού η Αυστραλία αποχώρησε από τον διαγωνισμό και η FIFA, καθώς έκλεισε τις προσφορές, την ανακοίνωσε ως νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034.

Όπως ακριβώς συνέβη με το Κατάρ, αυτό σήμαινε ότι θα επαναλαμβανόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο το χειμώνα. Ή όχι? Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Turki Al Faisal, υπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, πρότεινε ότι είναι ακόμα απαραίτητο να συζητηθεί εάν αυτό γίνεται χειμώνα ή καλοκαίρι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω. Μελετάμε και τις δύο επιλογές για να δούμε ποια είναι καλύτερη για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε απροσδόκητα δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες στη Σαουδική χώρα φτάνουν τους 50º το καλοκαίρι. «Ελπίζουμε ότι θα το μάθουμε. Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει γίνει ποτέ», επέμεινε.

«Γιατί να μην εξετάσουμε τις δυνατότητες διεξαγωγής τους το καλοκαίρι; Δεν μας νοιάζει πότε είναι, αρκεί να φροντίσουμε να προσφέρουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να φιλοξενήσουμε μια εκδήλωση αυτού του», κατέληξε ο Abdulaziz bin Turki Al Faisal.

Ο μόνος τρόπος που μπορεί να παίξει η Σαουδική Αραβία εκείνες τις περιόδους είναι να είναι βιώσιμο το θέμα του κλιματισμού στα γήπεδα, τόσο στα αγωνιστικά όσο και στα προπονητικά κέντρα. Μάλιστα, το καλοκαίρι το Saudi Arabia Pro League σταματά ακριβώς λόγω των θερμοκρασιών και όταν ξαναρχίσει παίζεται μόνο το βράδυ.