Παναθηναϊκός 2021/22 Vs Παναθηναϊκού 2022/23: Οι αριθμοί που δείχνουν τη χαοτική διαφορά μέσα σε μία σεζόν!

Πανηγυρικό στιγμιότυπο των παικτών του Παναθηναϊκού

i

© ΙΝΤΙΜΕ

Παναθηναϊκός 2021/22 Vs Παναθηναϊκού 2022/23: Οι αριθμοί που δείχνουν τη χαοτική διαφορά μέσα σε μία σεζόν!

Μπάμπης Τσιμπίδας 17:15 - 07.03.2023 / Ανανεώθηκε: 17:16 - 07.03.2023

Το «deja-vu» του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι με ένα χρόνο διαφορά, φέρνει στο προσκήνιο τη βελτίωση που έχει συντελεστεί από τη δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η οποία αποδεικνύεται περίτρανα από τους αριθμούς. Το Sportal αναλύει.

Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντα την αλήθεια… Ωστόσο, στην περίπτωση του Παναθηναϊκού τα στατιστικά αποδεικνύουν την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε ένα διάστημα μόλις 12 μηνών. Η βελτίωση είναι ορατή από τις πιο γενικές κατηγορίες, μέχρι τα πιο εξειδικευμένα νούμερα.

Κατά σύμπτωση, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε πέρυσι την κανονική διάρκεια της Super League στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο. Τον ίδιο αντίπαλο, στο ίδιο γήπεδο, θα αντιμετωπίσει την Κυριακή, στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής. Τότε, στις 6 Μαρτίου του 2022, οι «πράσινοι» είχαν φύγει νικητές με δύο γκολ του Σεμπάστιαν Παλάσιος.

Με το «διπλό», ο Παναθηναϊκός είχε τερματίσει πέμπτος στην κατάταξη και εξασφάλισε τη συμμετοχή στα Play Offs. Με συγκομιδή 42 βαθμών, 23 λιγότερους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, που είχε 65. Μία κατάσταση που έχει μεταβληθεί άρδην προς το καλύτερος φέτος! Πριν την επικείμενη επίσκεψη του στο Περιστέρι, ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος, με 58 βαθμούς, 16 περισσότερους από πέρυσι. Εφόσον νικήσει, τότε θα ανέβει στις 61 και θα έχει +19. Με τον απολογισμό να επιβεβαιώνει πλήρως τη μεταμόρφωση από κομπάρσο σε πρωταγωνιστή.

Η μόνη κατηγορία που ο Παναθηναϊκός υστερεί στη σύγκριση με τον παλιό «εαυτό» του είναι το σκοράρισμα. Πέρυσι οι παίκτες του είχαν σκοράρει 41 γκολ, ενώ φέτος έχουν πετύχει 36, πέντε λιγότερα. Με ένα ματς να εκκρεμεί, αλλά η ομάδα του Γιοβάνοβιτς μοιάζει δύσκολο να πετύχει ευρεία νίκη στο Περιστέρι.

Στον αντίποδα, το παθητικό έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Η «πράσινη» εστία είχε παραβιαστεί πέρυσι 21 φορές, ενώ φέτος μόλις 12. Δηλαδή, εννιά λιγότερα, με το ενεργητικό να βελτιώνεται κάπως, αφού το περσινό ήταν +20 και το φετινό +24. Βέβαια, η παραγωγικότητα είναι πρόβλημα για έναν διεκδικητή του τίτλου, αφού ο Ολυμπιακός έχει παραγωγή 50 τερμάτων, η ΑΕΚ 49 και ο ΠΑΟΚ 42. Όλοι οι ανταγωνιστές σκοράρουν περισσότερο από το Τριφύλλι.

Άλλος ένας τομέας που «μαρτυρά» την πρόοδο του Παναθηναϊκού είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων. Φέτος, έχει 18 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες. Έχοντας να παραθέσει και έναν αήττητο πρώτο γύρο με 12 νίκες σε 13 παιχνίδια. Πέρυσι, τα νούμερα ήταν… οικτρά: 13 νίκες, 3 ισοπαλίες και 10 ήττες. Κυρίως εκτός έδρας, στα οποία έμοιαζε να χάνει με το που άφηνε το «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ειδικότερα στα ντέρμπι, το status quo διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο… Πέρυσι, οι επιδόσεις του Παναθηναϊκού ήταν δύο «λευκές» ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό, ήττα ως φιλοξενούμενος από την ΑΕΚ και επικράτηση στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και δύο ήττες από τον ΠΑΟΚ. Φέτος, το Τριφύλλι έχει δύο ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό, 1-1 εντός και 0-0 εκτός, νίκησε πάλι την ΑΕΚ ως γηπεδούχος και ηττήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά έκανε διπλό στην Τούμπα. Όμως, έχασε ξανά εντός από τον ΠΑΟΚ.

Για το σκοράρισμα σε ατομικό επίπεδο, πέρυσι υπήρχε έστω και οριακά μεγαλύτερος πλουραλισμός. Συγκεκριμένα, ο περσινό πίνακας των σκόρερ περιλάμβανε 14 παίκτες, με τον Παλάσιος να έχει πετύχει τα περισσότερα (11 γκολ), ενώ διψήφιο νούμερο είχε και ο Καρλίτος με 10. 

Η φετινή λίστα περιέχει 13 ονόματα και κανένας δεν έχει σκοράρει διψήφιο αριθμό. Προπορεύονται ο Σπόραρ και ο Αϊτόρ με 8 τέρματα, αλλά ο Ισπανός έχει τεθεί νοκ-άουτ από τον Νοέμβριο λόγω του σοβαρού τραυματισμού του. Είναι σαφές πως η δουλειά του Γιοβάνοβιτς, η βασική αιτία για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κανονικότητα σε αυτό το κομμάτι χρήζει περισσότερης βελτίωσης.

Συμπερασματικά, οι αριθμοί δείχνουν ότι ο Παναθηναϊκός μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, κάλυψε τη διαφορά από τους ανταγωνιστές του. Με λελογισμένη αύξηση στο μπάτζετ, το οποίο παραμένει το τέταρτο στο πρωτάθλημα μετά των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, διεκδικεί τον τίτλο και άντεξε τους κραδασμούς από την κρίση του Ιανουαρίου.