Οι τελικοί του αιώνα - Τα θρίλερ σε ΟΑΚΑ, Λεωφόρο και η Ριζούπολη (vid)

Ματς τίτλου που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη.

i

©intime

Οι τελικοί του αιώνα - Τα θρίλερ σε ΟΑΚΑ, Λεωφόρο και η Ριζούπολη (vid)

Γιώργος Σακελλαρίου 23:50 - 29.04.2023 / Ανανεώθηκε: 23:58 - 29.04.2023

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ διεκδικούν τον τίτλο σ’ ένα ματς. Οι «τελικοί» πρωταθλήματος που συμμετείχαν οι αντίπαλοι και οι μάχες που έδωσαν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Τα μπαράζ για την κορυφή της δεκαετίας του ’80.

Ο Παναθηναϊκός κόντρα στην ΑΕΚ. Το παραδοσιακό ντέρμπι της Αθήνας. Το «τριφύλλι» εναντίον του «Δικεφάλου» σε έναν αγώνα που περιμένει κάθε ποδοσφαιρόφιλος.

Το ματς που είναι πολύ πιθανό, αν υπάρξει νικητής, να κρίνει τον φετινό πρωταθλητή. Ένας τελικός για τον τίτλο. Εκτός κι αν έρθει ισοπαλία και η αγωνία πάρει παράταση για τις προσεχείς τρεις αγωνιστικές. Το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ που θα διεξαχθεί αύριο στις 20.00 στη Λεωφόρο είναι η πρώτη μεγάλη μάχη για τον τίτλο στην τρίτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε, αφού ειδικά τα δύο προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός πήρε άνετα τον τίτλο και τη σεζόν 2019-20 άφησε πίσω τον ΠΑΟΚ με τον οποίο πορευόταν μαζί για μεγάλο διάστημα.

Από το 2000 κι έπειτα υπήρξαν αγώνες, που κάθε ποδοσφαιρόφιλος τους περίμενε με κομμένη την ανάσα. Ματς που όσοι είναι φίλαθλοι θέλουν να βλέπουν όλο και πιο συχνά. Μπορεί να μην είναι κατάλληλα για καρδιακούς, αλλά η αγωνία είναι το αλατοπίπερο στο ποδόσφαιρο και σε κάθε άθλημα που το ζητούμενο είναι ο ανταγωνισμός. Ο υγιής ανταγωνισμός.

Το 2-2 του 2000

Στις 26/3/2000 ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ ως τυπικά γηπεδούχος, αφού ήταν υπό κατασκευή το νέο «Γ. Καραϊσκάκης» φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό. Σε μία απίθανη ματσάρα με εναλλαγές στο σκορ, τρομερές χαμένες ευκαιρίες κι από τις δύο ομάδες, ειδικά από το «τριφύλλι» στο φινάλε, με πολλά παράπονα κι από τους δύο για τη διαιτησία, οι δύο αιώνιοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2. 

Ο Ολυμπιακός των Ζιοβάνι, Ζάχοβιτς (ο τελευταίος έμεινε στην ιστορία και για την αντίδραση στον Μπιγκόν) και ο Παναθηναϊκός του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα συνέχισαν να είναι κοντά. Την επόμενη αγωνιστική, ο Ολυμπιακός γκέλαρε με τον Εθνικό Αστέρα, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στην Πάτρα από την Παναχαϊκή και οι Πειραιώτες με 92 βαθμούς έναντι 88 πήραν τον τίτλο.

Η ματσάρα Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Θρίλερ στο ΟΑΚΑ και για τη σεζόν 2001-02. Ο Ολυμπιακός φιλοξένησε την ΑΕΚ σε ένα ντέρμπι που τα είχε όλα. Η βία είχε κάνει την εμφάνισή της αρκετά χρόνια πριν, αλλά για την 25η αγωνιστική σε μαραθώνιο 26 αγώνων, αφού το πρωτάθλημα έγινε με 14 ομάδες και χωρίς playoffs, η ΑΕΚ με την υποστήριξη 17.000 οπαδών της – τη στιγμή που πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε τελικό Κυπέλλου – πήγε να παίξει με τους Πειραιώτες στο +3.

Προηγήθηκε με πέναλτι του Τσιάρτα, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με απίθανο γυριστό του Αλεξανδρή, στο δεύτερο μέρος εκμεταλλεύτηκε τα λάθη της Ένωσης κι επικράτησε 4-3. Έτσι, την έπιασε στη βαθμολογία και υπερτερούσε, διότι την είχε νικήσει και στον πρώτο γύρο. Την τελευταία αγωνιστική η ΑΕΚ συνέτριψε 6-2 εντός τον ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός 5-1 εκτός του Άρη και ο τίτλος πήγε στον Πειραιά.

Η Ριζούπολη

Στις 11 Μαϊου 2003 διεξήχθη ένας «τελικός», που όσοι τον έζησαν δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν. Στην εποχή μας, αυτό το παιχνίδι είναι πολύ πιθανό να μην ξεκινούσε. Ή να ζητούσαν οι αρμόδιοι να εκκενωθεί το γήπεδο. Σε κάθε περίπτωση, άλλαξαν πολλά έκτοτε και τουλάχιστον για την αντιμετώπιση των αποστολών και των απόλυτων πρωταγωνιστών, των παικτών, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί.

Ήταν η προτελευταία αγωνιστική (29η) και ο Παναθηναϊκός ήταν στο +3. Με τη νίκη στον πρώτο γύρο με 3-2, ήθελε ισοπαλία ή νίκη για να τελειώσει τον τίτλο, ενώ με νίκη με ένα γκολ διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού θα είχαμε μπαράζ. 

Ο Ολυμπιακός σε ένα ηφαίστειο, καμίνι, ζούγκλα, όπως θέλει το αποκαλεί ο καθένας, λύγισε 3-0 τον σαστισμένο Παναθηναϊκό, ενώ και πάλι υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων στο γήπεδο. Στην τελευταία αγωνιστική επικράτησαν και οι δύο και στην ισοβαθμία (70-70) πανηγύρισαν οι «ερυθρόλευκοι».

Γκούμας πριν τον Ολισαντέμπε

Θρίλερ και την επόμενη σεζόν. Στις 18 Απριλίου 2004 ο Παναθηναϊκός ήταν στο +2 και φιλοξένησε τον δεύτερο Ολυμπιακό για την 26η αγωνιστική (πάλι 30 ματς ο μαραθώνιος). Οι «πράσινοι» είχαν δύο βαθμούς διαφορά, προηγήθηκαν, ο Ολυμπιακός το γύρισε, αλλά ο Γκούμας διαμόρφωσε το τελικό 2-2, ο Παναθηναϊκός κράτησε τη διαφορά και την επόμενη αγωνιστική ο Ολισαντέμπε στο 93’ υπέγραψε το 1-2 στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ (με ισοπαλία πηγαίναμε καρφί για μπαράζ). Οι δύο αιώνιοι συνέχισαν με νίκες μετά τον τελικό και ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα με 77 βαθμούς έναντι 75.

Η καλύτερη άμυνα κόντρα στην καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με έπαθλο τον... τίτλο
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

11:24 - 29.04.2023

Η καλύτερη άμυνα κόντρα στην καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με έπαθλο τον... τίτλο

Στο Κυριακάτικο ντέρμπι της Λεωφόρου (30/4, 20:00), η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (Παναθηναϊκός) θα αντιμετωπίσει την καλύτερη επίθεση (ΑΕΚ) με αμφότερο στόχο τη νίκη που θα δώσει... μισό τίτλο.

Θρίλερ τριών ομάδων

Τη σεζόν 2004-05 το πρωτάθλημα είχε τεράστια αγωνία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την τελική κατάταξη. Ολυμπιακός 65, Παναθηναϊκός 64, ΑΕΚ 62. Ο Παναθηναϊκός για την 25η αγωνιστική νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό και πήρε το πάνω χέρι.

Την 28η έγινε χαμός. Ο Παναθηναϊκός έφερε 1-1 στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχασε 1-0 στο ΟΑΚΑ από τον Ιωνικό. Φτάσαμε, λοιπόν, στις 15 Μαϊου 2005 και την προτελευταία αγωνιστική με ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ στην άδεια Λεωφόρο, διότι το «τριφύλλι» είχε τιμωρηθεί για ρίψη αντικειμένων στο ματς με τον Ολυμπιακό. 

Προσέξτε. Παναθηναϊκός 60, Ολυμπιακός 59, ΑΕΚ 58. Το «τριφύλλι» με νίκη ουσιαστικά έπαιρνε τον τίτλο (ΟΦΗ-ΠΑΟ, Ηρακλής-Ολυμπιακός η τελευταία αγωνιστική). Η Ένωση δεν κρατούσε την τύχη στα χέρια της, με νίκη περίμενε τι θα κάνει ο Ολυμπιακός, αλλά προσπερνούσε τον Παναθηναϊκό και θα έπαιζε ομίλους Champions League. Τελικό 0-0 στη Λεωφόρο και δώρο για τους Πειραιώτες. Όλοι νίκησαν την τελευταία αγωνιστική και ο τίτλος βάφτηκε κόκκινος.

Ο Βάλνερ

Τη σεζόν 2007-08 ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος με 70 βαθμούς, η ΑΕΚ είχε 68 και ο Παναθηναϊκός 66. Το «τριφύλλι» για μεγάλο διάστημα είχε το πάνω χέρι, αλλά μετά την ήττα στην Ξάνθη (3-2 την 25η αγωνιστική) κατέρρευσε και ξεκίνησε η πολυμετοχικότητα.

Την 27η αγωνιστική η ΑΕΚ (30/3/08) φιλοξένησε στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό και τον συνέτριψε με 4-0, με πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο. Οι Πειραιώτες, όμως, παρά την ήττα 1-0 στην Καλαμαριά, πήραν το τρίποντο στα δικαστήρια, γι’ αντικανονική συμμετοχή του Βάλνερ (είχε παίξει ήδη σε Χάμιλτον, Φόλκερκ και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής σε τρίτη ομάδα σε μία σεζόν) κι έτσι η νίκη της ΑΕΚ στον «τελικό» δεν την έδωσε τον τίτλο.

Η διακοπή της Τούμπας

Χρειάστηκε μία δεκαετία για να βιώσει ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο ένα θρίλερ. Ο ΠΑΟΚ στις 11 Μαρτίου για την 25η αγωνιστική φιλοξένησε την ΑΕΚ στην Τούμπα. Τα ξημερώματα πριν το ντέρμπι οι Θεσσαλονικείς πήραν τους βαθμούς πίσω από τη ματαίωση του αγώνα με τον Ολυμπιακό, για το ρολό της ταμειακής που βρήκε τον Όσκαρ Γκαρθία και ήταν πλέον στο -2.

Ο νικητής έπαιρνε το πάνω χέρι, η ισοπαλία έφερνε την ΑΕΚ πιο κοντά στον τίτλο. Ο ΠΑΟΚ σκόραρε στο 90’με τον Βαρέλα, το γκολ για την παρουσία του εκτεθειμένου Μαουρίσιο στη φάση μέτρησε, μετά ακυρώθηκε και διεκόπη με την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη. Στα αποδυτήρια μέτρησε ξανά το γκολ, τα δικαστήρια έκριναν ότι το ματς παίρνει στα χαρτιά η Ένωση, αφαιρέθηκαν και βαθμοί από τον ΠΑΟΚ και με 70-64, ο τίτλος έγινε «κιτρινόμαυρος»

Τα μπαράζ

Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 έγιναν φυσικά πολλά μεγάλα ματς. Αγώνες που έκριναν πρωταθλητές. Φυσικά ο ορισμός του «τελικού» ήταν το μπαράζ Ολυμπιακός-Άρης στις 24 Μαϊου 1980 στον Βόλο και επίσης το μπαράζ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Στο πρώτο, Πειραιώτες και Θεσσαλονικείς είχαν τερματίσει μαζί με 47 βαθμούς σε πρωτάθλημα 34 αγώνων και με σύστημα βαθμολογίας 2-1-0. Αν και ο Άρης ήταν ανώτερος στο πρώτο μέρος, τελικά ηττήθηκε 2-0 με γκολ των Κουσουλάκη (47’), Άλστρομ (54’), από έναν Ολυμπιακό, που κυριάρχησε στο δεύτερο ημίχρονο.

Την περίοδο 1981-82 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τερμάτισαν μαζί με 50 βαθμούς, έπειτα από 34 ματς και πάλι σε σύστημα 2-1-0. Στις 29 Ιουνίου 1982 οι δύο αιώνιοι τέθηκαν αντιμέτωποι στο Εθνικό Στάδιο Βόλου.

Οι μεταγραφές των Γαλάκου, Κυράστα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1981, αλλά και η υπόθεση «Μπουμπλή» είχαν οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις των δύο ομάδων. Τον Ολυμπιακό του Σταύρου Νταϊφά και τον Παναθηναϊκό του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Η προσφυγή του Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ για παράνομη ελληνοποίηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα, ήταν η αρχή…

Ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να διεκδικήσει τον τίτλο χωρίς τους Γαλάκο, Κυράστα (είχαν συμπληρώσει κίτρινες κάρτες) και Ρότσα. Η αντίδραση του Παναθηναϊκού έμεινε στην ιστορία. «Παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση του τίτλου και τον χαρίζουμε στον κ. Νταιφά» ήταν η επίσημη τοποθέτηση. Όμως οι πιέσεις της ΕΠΟ και της πολιτείας, οδήγησαν τελικά το «τριφύλλι» στο Εθνικό Στάδιο Βόλου στις 29 Ιουνίου.

Έτσι, διεξήχθη το «ντέρμπι της οργής». Ο Ολυμπιακός του Αλκέτα Παναγούλια με γκολ στο 7’ του Εσταβίλιο και στο 69’ του Αναστόπουλου νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό,ο οποίος είχε μειώσει στο 82’με τον Ζιάκο και πήρε το πρωτάθλημα.