Αυτή είναι η τελική προσφορά της κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-Μυτιληναίος» για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Γιάννης Αλαφούζος

i

© Intime

Αυτή είναι η τελική προσφορά της κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-Μυτιληναίος» για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Μπάμπης Τσιμπίδας 12:55 - 08.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:55 - 08.04.2023

Το Sportal αποκαλύπτει την τελική προσφορά με την οποία η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού και πότε αρχίζει το επόμενο στάδιο των εργασιών.

Την Πέμπτη (6/4) άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού του οικοπέδου της Διπλής Ανάπλασης στο Βοτανικό από τις εταιρίες ΛΑΚΩΝ και Polyecho, ούτως ώστε να κατεδαφιστούν τα εναπομείναντα κτίσματα και να απομακρυνθούν τα μπάζα. Με απώτερο σκοπό μέχρι το τέλος του 2023, να πάρει σειρά η κοινοπραξία των «ΤΕΡΝΑ - ΑΚΤΩΡ - Μυτιληναίος» και να κατασκευαστεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Πάντως, το Sportal έμαθε ποια ήταν η τελική προσφορά της κοινοπραξίας στον Δήμο Αθηναίων, για να αναλάβει το έργο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις εταιρίες έδωσαν προσφερόμενη τελική τιμή 119.999.832 ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ. Προ ΦΠΑ, η προσφορά ανερχόταν στα 96.774.058 ευρώ.

Η κοινοπραξία δεν πρόσφερε έκπτωση στο Δήμο Αθηναίων, όπως συνηθίζεται σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς. Ενώ δεν εξαντλείται το διαθέσιμο κονδύλι που προβλέπει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο, που έχει οριστεί στα 123 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τον χρόνο που θα πιάσουν δουλειά τα συνεργασία της κοινοπραξία; Εξαρτάται από τον έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Ήδη, την προηγούμενη Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το δεύτερο σκέλος της εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμών, για την επιλογή της κοινοπραξίας «ΑΚΤΩΡ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ». Πρακτικά, από την Πλατεία Κοτζιά δεν εκκρεμούν άλλες εγκρίσεις για την υπογραφή της σύμβασης με τις τρεις κατασκευαστικές.

Πριν υπογράψουν οι συμβαλλόμενοι στη συναλλαγή, η σύμβαση πρέπει να περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, αρμόδιο να ελέγχει τις συμφωνίες των κρατικών φορέων. Η δημοτική αρχή έχει προσκομίσει τα έγγραφα εν όψει του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πλέον περιμένει την απόφαση ότι όλα είναι νομότυπα.

Ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα μελετήσει τη σύμβαση το τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα αναλάβει και υπό την προϋπόθεση πως δεν θα έχει παρατηρήσεις προς διόρθωση, θα εξαρτηθεί πότε θα υπογράψουν ο Δήμος Αθηναίων και η κατασκευαστική κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο πλέον αισιόδοξο σενάριο το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει το φάκελο στα τέλη Μαΐου. Στην πιο χρονοβόρα εκδοχή, η έγκριση αναμένεται στα τέλη Ιουλίου. Τι σημαίνει το καλό ενδεχόμενο; 

Πως με τις κατάλληλες ενέργειες και με την τήρηση των προθεσμιών, η ποδοσφαιρική ομάδα του Τριφυλλιού θα αρχίσει τη σεζόν 2026-2027 στην έδρα της! Χωρίς να χρειαστεί να παίξει στην αρχή σε άλλο γήπεδο! Αναμφίβολα, είναι μία επιθυμία όλων των «πράσινων»!