Παναθηναϊκός: Η απόφαση Αλαφούζου, η στάση Γιοβάνοβιτς και ο ρόλος Παπαδημητρίου

Αλαφούζος, Γιοβάνοβιτς / Intime

i

Αλαφούζος, Γιοβάνοβιτς / Intime

Παναθηναϊκός: Η απόφαση Αλαφούζου, η στάση Γιοβάνοβιτς και ο ρόλος Παπαδημητρίου

Μπάμπης Τσιμπίδας 08:02 - 22.05.2023 / Ανανεώθηκε: 08:04 - 22.05.2023

Το Sportal εξηγεί γιατί ο Γιάννης Αλαφούζος κατέληξε στον Γιάννη Παπαδημητρίου, πως το αντιμετώπισε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ποιο θα είναι το ακριβές χαρτοφυλάκιο του νέου τεχνικού διευθυντή.

Η σκέψη «τεχνικός διευθυντής» απασχολούσε αρκετό καιρό τον Γιάννη Αλαφούζο. Όχι μήνες, αλλά χρόνια. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός επεξεργαζόταν την πρόσληψη ενός στελέχους στο οργανόγραμμα, διότι είχε διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις στον τρόπο λειτουργίας. Η πρόσληψη του Γιάννη Παπαδημητρίου αιφνιδίασε μεν την επικαιρότητα, αλλά ήταν ο καρπός μίας πολύμηνης προεργασίας. 

Ο τίτλος του χαρτοφυλακίου δεν είχε τόση σημασία, όσο οι αρμοδιότητες. Ο Αλαφούζος δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων σε έναν άνθρωπο, έχοντας την εμπειρία του εγχειρήματος με τον Νίκο Νταμπίζα και τον Τσάβι Ρόκα. Αντίθετα, ο Αλαφούζος προέκρινε έναν εργαζόμενο, ο οποίος θα είχε συγκεκριμένο αντικείμενο και θα εντασσόταν σε ένα συνολικότερο πλαίσιο λειτουργίας.

Ωστόσο, παρότι την προηγούμενη διετία ο Αλαφούζος είχε συνομιλήσει με αρκετά πρόσωπα και είχε αναλύσει το ζήτημα με τους συνεργάτες του, δεν είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Προσέκρουσε και στους δισταγμούς του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δουλεύει με ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο. Το οποίο απέδωσε και παρά τις όποιες δυσλειτουργίες, έφερε τον Παναθηναϊκό στην κανονικότητα.

H στάση του Γιοβάνοβιτς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν ξεκάθαρος από τις πρώτες συζητήσεις με τον Γιάννη Αλαφούζο, ότι δεν θα δεχόταν να δουλέψει υπό έναν προϊστάμενο που θα του επέβαλλε αποφάσεις. Ο Σέρβος ήθελε να έχει τον τελικό λόγο για τη συγκρότηση του ρόστερ και είναι κάθετος πως κανένας δεν έπρεπε να παρεμβαίνει στα αποδυτήρια. Πρακτικές που ένας επικεφαλής τύπου Νταμπίζα ή Ρόκα, δεν θα το δεχόταν.

Πράγματι, τις σεζόν 2021-2022 και 2022-2023, ο Παναθηναϊκός λειτούργησε με αυτό το μοντέλο. Με τον Γιοβάνοβιτς να αναλαμβάνει το σύνολο των ευθυνών του ποδοσφαιρικού τμήματος. Από το τσεκάρισμα παικτών, τις επιλογές, να παίρνει μέρος στις συζητήσεις, ακόμα και να υποδεικνύει τη σωστή τιμολόγηση μιας μεταγραφής. Με υπέρ και κατά, το πρόσημο σε αυτό τον τρόπο λειτουργίας κρίνεται πετυχημένο, γιατί ο Παναθηναϊκός έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Παρόλα αυτά, έχει καταστεί σαφές πως για να συντελεστεί μεγαλύτερη βελτίωση στη δομή του Τριφυλλιού, αρκετά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Ο Γιοβάνοβιτς φέτος έφτασε στα όρια του και ειδικά η αφιέρωση πολλών ωρών στα μεταγραφικά ζητήματα εν μέσω των αγωνιστικών υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού, κόστισε. Στην ηρεμία του Σέρβου, στη διαχείριση των αγώνων, στον σχεδιασμό της τακτικής.

Ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς κατανοεί πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έπρεπε να αποφορτιστεί από αρμοδιότητες και συναινέσει στη διάχυση τους. Δεν είναι εύκολο για τον 60χρονο προπονητή να συμβιβαστεί, αλλά ξέρει πως μακροπρόθεσμα, θα ωφεληθεί και θα ασχοληθεί πιο αποτελεσματικά με την πραγματική δουλειά του, την καθοδήγηση των ποδοσφαιριστών.

Γιάννης Παπαδημητρίου / Intime Γιάννης Παπαδημητρίου / Intime

Ο ρόλος του Παπαδημητρίου

Το στοίχημα για τον Αλαφούζο ήταν ο εντοπισμός του κατάλληλου υποψηφίου. Ενός ανθρώπου ο οποίος θα δεχόταν να εργαστεί σε ένα πιο σφιχτό πλαίσιο από το συνηθισμένο, να συνυπάρξει με έναν προπονητή τον οποίο δεν έχει επιλέξει και το κυριότερο, να συμβιβαστεί με την ιδέα πως δεν θα μπορεί να περνάει όλες τις ιδέες και τις επιλογές του. Γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην νιώσει «καπελωμένος» ο Γιοβάνοβιτς.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Ο παλαίμαχος δεξιός μπακ δεν είχε αντίρρηση να δουλέψει υπό αυτό το πλαίσιο και έχει συνομιλήσει πολλές ώρες με τον Γιοβάνοβιτς, για να καθορίσουν τα όρια της συνεργασίες τους. Όπερ και εγένετο, με τις αμοιβαίες εξηγήσεις να έχουν δοθεί και όλα να είναι διάφανα και κρυστάλλινα. Ο Γιοβάνοβιτς συναίνεσε στην πρόσληψη του Παπαδημητρίου, αφού διαπίστωσε ότι θα ενεργεί ως συνεργάτης του και όχι ως προϊστάμενος του. 

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου θα προτείνει παίκτες στον Γιοβάνοβιτς, θα συγκεντρώνει πληροφορίες και θα συντονίζει το δίκτυο σκάουτινγκ που έχει ο Παναθηναϊκός. Επίσης, θα εμπλέκεται στις συζητήσεις και θα έχει τις επαφές με τους μάνατζερ. Ωστόσο, η τελική έγκριση για μια μεταγραφή θα δίνεται από τον Γιοβάνοβιτς. Αυτός θα τσεκάρει και θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει. Επιπροσθέτως, ο Παπαδημητρίου δεν θα παρεμβαίνει στα αποδυτήρια, όπου ο Γιοβάνοβιτς είναι το απόλυτο αφεντικό, εκτός και αν μία υπόθεση απαιτεί την ανάμειξη της διοίκησης, όπως η επιβολή ενός προστίμου.