O Παπαδημητρίου ήρθε να δώσει χέρι στήριξης στον Γιοβάνοβιτς – Η επαφή με Αλμέιδα και οι Λουτσέσκου, Ουζουνίδης

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

i

©intime

O Παπαδημητρίου ήρθε να δώσει χέρι στήριξης στον Γιοβάνοβιτς – Η επαφή με Αλμέιδα και οι Λουτσέσκου, Ουζουνίδης

Γιώργος Σακελλαρίου 20:10 - 20.05.2023 / Ανανεώθηκε: 20:14 - 20.05.2023

Ο Παναθηναϊκός με τον Γιάννη Παπαδημητρίου θα επιδιώξει να γίνει πιο ευέλικτος στις μεταγραφικές του επιλογές και να δημιουργήσει μία ακόμα πιο ισχυρή ομάδα σε συνεργασία του Έλληνα τεχνικού διευθυντή με τον Γιοβάνοβιτς.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε υπερεξουσία στον Παναθηναϊκό, τα μεταγραφικά περνούσαν κι από το χέρι του και όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις πάντα υπάρχει και μία καθυστέρηση. Η δυσλειτουργία στα μεταγραφικά ήταν εμφανής και ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να πορευτεί τη νέα σεζόν με τεχνικό διευθυντή.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου με εμπειρία από την Ξάνθη και την ΑΕΚ αναλαμβάνει ασφαλώς ένα πολύ δύσκολο έργο. Έρχεται στον Παναθηναϊκό για να δώσει χέρι στήριξης στον Σέρβο τεχνικό και να μπορέσει ο σύλλογος να γίνει πιο ευέλικτος. Ο Παπαδημητρίου έχει δημιουργήσει τη δική του ατζέντα το διάστημα που ήταν στην Ξάνθη και στη συνέχεια στην ΑΕΚ. Αυτός έκανε την πρώτη επαφή για παράδειγμα με τον Ματίας Αλμέιδα, αλλά λίγο καιρό αργότερα, μετά τη συμφωνία με τον Αργεντινό τεχνικό, αποχώρησε από την Ένωση.Α

Ας ξεκινήσουμε, όμως, με τον ποδοσφαιριστή Παπαδημητρίου. Γεννήθηκε στις 15 Μαϊου του 1976 στη Χαλκίδα και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα του το 1994 από τον τοπικό Α.Ο. Χαλκίδας. Με τις εμφανίσεις του προκάλεσε το ενδιαφέρον των σκάουτερ της Ξάνθης και κατά την χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 1995-96 έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του μεταπηδώντας στη Ξάνθη.

Στους «Ακρίτες» βρήκε αμέσως θέση βασικού, ενώ με την παρουσία του κέρδισε θέση και στην Εθνική Ελλάδας, όπου έκανε το ντεμπούτο του στις 16 Αυγούστου του 1999. Με την Εθνική αγωνίστηκε συνολικά 5 φορές. Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν ως πλάγιος μπακ στη Σκόντα Ξάνθη. Ήταν αρχηγός της ομάδας και ο παλαιότερος παίκτης της όταν αποσύρθηκε. Έγινε, μάλιστα, ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου στην Α’ Εθνική, αφού τον τελευταίο του χρόνο στην ενεργό δράση, ξεπέρασε τον άλλοτε συμπαίκτη του και προπονητή του Νίκο Κεχαγιά, έχοντας 325 συμμετοχές έναντι 322 του Έλληνα προπονητή.

Στα 14 χρόνια παρουσίας στην ακριτική ομάδα αποτελούσε κάθε σεζόν βασικό στέλεχος, μ’ εξαίρεση την περίοδο 2006-07 όταν και ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό, που του επέτρεψε να αγωνιστεί μόλις 4 φορές, ενώ συνέδεσε το όνομά του με όλες τις επιτυχίες της ομάδας (συμμετοχές στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας το 2002,το 2005 και το 2007, όπως και τρεις εξόδους στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

Τεχνικός διευθυντής

Αμέσως μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή στον ακριτικό σύλλογο το καλοκαίρι του 2010. Υπηρέτησε την Ξάνθη από το συγκεκριμένο πόστο περισσότερο από δέκα χρόνια.

Ως τεχνικός διευθυντης έζησε άλλη μια έξοδο στην Ευρώπη με την Ξάνθη (2012-13), αλλά και την πρώτη συμμετοχή της ομάδας σε τελικό κυπέλου (2014-15), όταν και ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό.

Οι προπονητές

Στο διάστημα που εργάστηκε στην Ξάνθη ως τεχνικός διευθυντής, είχε ρόλο στην πρόσληψη σημαντικών προπονητών. Συνεργάστηκε με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος κατόπιν βρέθηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού για 1,7 χρόνο. Επίσης, δούλεψε με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά και τον Μίλαν Ράσταβατς. Προπονητές που έχουν κάνει σπουδαία καριέρα.

H ΑΕΚ

Τη μεταγραφή που δεν έκανε ως παίκτης ο Παπαδημητρίου σε μεγάλο σύλλογο, την πραγματοποίησε ως στέλεχος. Την 1η Μαρτίου 2021 μετακόμισε στην ΑΕΚ, αλλά αρχικά προσελήφθη γι’ αρχισκάουτερ - επικεφαλής της Ακαδημίας. Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφερόταν: «Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της «κιτρινόμαυρης» Ακαδημίας, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και στον τομέα του σκάουτινγκ της πρώτης ομάδας και των υποδομών.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1976 στη Χαλκίδα κι από την τοπική ομάδα μεταπήδησε τη σεζόν 1995-96 στην Ξάνθη, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε για δεκατέσσερα χρόνια και έφτασε μέχρι την Εθνική ομάδα με πέντε διεθνείς συμμετοχές. Τα επόμενα δέκα χρόνια διετέλεσε τεχνικός διευθυντής στην ομάδα της Ξάνθης, από την οποία αποχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Καλωσορίζουμε τον Γιάννη Παπαδημητρίου στην ομάδα μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα».

Ο Αλμέιδα

Σταδιακά ο Παπαδημητρίου ανέβηκε στην ιεραρχία κι έγινε εκτελεστικός διευθυντής. Την περασμένη σεζόν, όμως, όλα πήγαν στραβά στην ΑΕΚ. Η σεζόν ξεκίνησε με τον Μιλόγεβιτς, ακολούθησε ο Γιαννίκης και η χρονιά ολοκληρώθηκε με τον Οφρυδόπουλο. Όσο για τις μεταγραφές, υπήρξε σημαντικό ποσοστό αποτυχίας, σε σχέση με την τρέχουσα σεζόν. Φυσικά, ο Παπαδημητρίου δεν είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε όλες τις επιλογές προπονητών και παικτών. Αλλά στην ΑΕΚ δεν ήταν ικανοποιημένοι και στις 27 Μαϊου 2022 ακολούθησε το διαζύγιο. Στην ανακοίνωση αναφερόταν:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συνεργασίας της με τον μέχρι σήμερα εκτελεστικό της διευθυντή, κ. Γιάννη Παπαδημητρίου και τον ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του στην ομάδα, σε όλη τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του».

Ο Παπαδημητρίου, ωστόσο, πριν αποχωρήσει είχε ρόλο στις επαφές με τον Ματίας Αλμέιδα. Ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισε στην Ελλάδα, όταν αφίχθη ο Αργεντινός τεχνικός, ήταν ο Παπαδημητρίου. Με τον τελευταίο έγινε η πρώτη επαφή του Αλμέιδα για να βρεθεί στον πάγκο της ΑΕΚ, αλλά προφανώς για να αποχωρήσει λίγες μέρες αργότερα ο 47χρονος Έλληνας τεχνικός διευθυντής, δεν ήταν αυτός που είχε και σ’ αυτή την περίπτωση την πρώτη και τελευταία κουβέντα.