Φίλιπ Τζούρισιτς: Πεπρωμένο η Ελλάδα – Από τον Ολυμπιακό στην ασίστ στην Τούμπα και τώρα Παναθηναϊκός

Ο Τζούρισιτς σε μονομαχία με τον Κάτσε.

i

©intime

Φίλιπ Τζούρισιτς: Πεπρωμένο η Ελλάδα – Από τον Ολυμπιακό στην ασίστ στην Τούμπα και τώρα Παναθηναϊκός

Γιώργος Σακελλαρίου 17:48 - 17.06.2023 / Ανανεώθηκε: 17:48 - 17.06.2023

Ο Φίλιπ Τζούρισιτς έκανε σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό, αλλά φαίνεται ότι στην Ελλάδα ήταν γραφτό να… ξεκινήσει την καριέρα του κι ενδεχομένως και να την τελειώσει στον Παναθηναϊκό.

Ο Φίλιπ Τζούρισιτς ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Ο 31χρονος (30 Ιανουαρίου 1992) Σέρβος μεσοεπιθετικός αποχώρησε από τη Σαμπντόρια, η οποία υποβιβάστηκε στη Serie B κι έχει συμφωνήσει σε όλα με το «τριφύλλι». Εφόσον κολλήσει με την ομάδα και βγάλει στοιχεία του μεγάλου του ταλέντου δεν αποκλείεται στον Παναθηναϊκό να γραφτεί κι ο επίλογος μίας αξιόλογης καριέρας.

Μπορεί η Μπενφίκα να είναι το μεγαλύτερο παράσημό του, να μην αγωνίστηκε σε ανάλογης δυναμικής ομάδες μετά τους Πορτογάλους, αλλά σε κάθε περίπτωση ο διεθνής Σέρβος είναι ένας παίκτης που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος από κανέναν ελληνικό σύλλογο.

Ο Ολυμπιακός

Ο Τζούρισιτς ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο το 2005 στην τοπική ομάδα Ομπρένοβατς της γενέτειράς τουο 1905 και μετακόμισε στη συνέχεια στην Ακαδημία του Ερυθρού Αστέρα. Το 2007 σε ηλικία 15 ετών πήρε τη μεγάλη απόφαση και μετακόμισε στο εξωτερικό. Ήρθε, λοιπόν, στην Ελλάδα και για έναν χρόνο αγωνίστηκε στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού.

Μετά τους Πειραιώτες επέστρεψε στην πατρίδα του για την Ράντνιτσκι Ομπρένοβατς, στην τρίτη κατηγορία του σερβικού πρωταθλήματος. Είχε 15 αγώνες και 3 γκολ τη σεζόν 2008-09.

Η Ολλανδία

Τα σύνορα της Σερβίας, ωστόσο, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το ταλέντο του. Έτσι, τον Γενάρη του 2010, σε ηλικία 18 ετών, έκανε δεύτερη φορά ταξίδι στο εξωτερικό. Πήγε στην Ολλανδία για τη Χέρενφεν. Έκανε το ντεμπούτο του στις 20 Φεβρουαρίου κόντρα στη Βααλβάικ και είχε μία ασίστ.

Η Μπενφίκα

Στην Ολλανδία έκανε «πάρτι». Κατέγραψε συνολικά 110 αγώνες, 26 γκολ και 28 ασίστ κι ανάγκασε τη Μπενφίκα να βγάλει έξι εκατ. ευρώ από το ταμείο της για να τον αποκτήσει. Στις 23 Φεβρουαρίου 2013, επιβεβαιώθηκε ότι ο Τζούρισιτς με τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα Μιραλέμ Σουλεϊμάνι, είχαν περάσει ιατρικές εξετάσεις και δεσμεύτηκαν με πενταετές συμβόλαιο με τη Μπενφίκα από το καλοκαίρι του 2013.

Μία εβδομάδα αργότερα, η Μπενφίκα αποκάλυψε ότι το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Τζούρισιτς περιείχε ρήτρα αποδέσμευσης 40 εκατομμύρια ευρώ. Έκανε το ντεμπούτο του για τους «Αετούς» της Λισαβόνας στις 18 Αυγούστου 2013, όπου σημείωσε το πρώτο του γκολ εναντίον της Άντερλεχτ στα προκριματικά του UEFA Champions League.

Δανεισμοί

Στη Μπενφίκα, ωστόσο, ο νεαρός τότε Σέρβος δεν κατάφερε να γίνει βασικό στέλεχος. Δόθηκε δανεικός στη γερμανική Μάιντς στις 23 Ιουλίου 2014 και είχε ρήτρα αγοράς 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Έκανε το ντεμπούτο του στη Γερμανία στις 15 Αυγούστου 2014 στο Κύπελλο με την Τσενμίτσερ. Στη Μάιντς μέτρησε μόλις 12 συμμετοχές και μία ασίστ.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2015 πήγε δανεικός στην Σαουθάμπτον της Premier League μέχρι το τέλος της σεζόν. Είχε μόλις 9 συμμετοχές και γύρισε στη Μπενφίκα.

Στις 25 Ιανουαρίου 2016, πήγε ξανά δανεικός, αλλά στην Άντερλεχτ μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Στο Βέλγιο τα πήγε κάπως καλύτερα, αφού κατέγραψε 20 ματς, 1 γκολ και 4 ασίστ.

Σαμπντόρια

Ο επόμενος δανεισμός ήταν στη Σαμπντόρια για τη σεζόν 2016-17. Έκανε 21 παιχνίδια τον Γενάρη 2017 μονιμοποιήθηκε στην ομάδα της Γένοβας, αφού υπέγραψε έως το καλοκαίρι του 2018. Στο πρώτο μισό της σεζόν 2017-18 είχε μόλις δύο ματς με τη Σαμπντόρια και πήγε δανεικός τον Γενάρη του 2018 στη Μπενεβέντο, όπου μέτρησε ακόμα 15 ματς.

Σασουόλο

Στα τέλη του Ιουνίου του 2018, ο Τζούρισιτς υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη Σασουόλο και υπό την καθοδήγηση του προπονητή Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, αναγεννήθηκε. Είχε ένα γκολ στην ήττα με 4–3 από την Ίντερ στις 20 Οκτωβρίου 2019 κι ένα ακόμα πέντε ημέρες αργότερα στη νίκη με 1-0 εναντίον της Ελλάς Βερόνα.

Στη Σασουόλο έπιασε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών. Σταμάτησε στα 100 παιχνίδια και είχε 14 γκολ και 12 ασίστ. Την 1η Αυγούστου 2022, ο Τζούριτς επέστρεψε στη Σαμπντόρια με διετές συμβόλαιο με οψιόν επέκτασης. Τη σεζόν που πέρασε είχε 32 αγώνες (30 στο πρωτάθλημα) και τρία γκολ, αλλά ο υποβιασμός της ιστορικής ομάδας τον οδηγεί στην έξοδο κι έτσι ακολουθεί στην καριέρα του ο Παναθηναϊκός.

Η Εθνική και το Μουντιάλ

Ο Τζούρισιτς φυσικά ήταν μέλος της εθνικής Σερβίας. Πρώτη φορά κλήθηκε σε ηλικία 20 ετών. Έκανε, λοιπόν, ντεμπούτο στις 29 Φεβρουαρίου 2012 σε φιλικό αγώνα με την Κύπρο. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, σημείωσε το πρώτο του γκολ για την ομάδα της χώρας του εναντίον της Ουαλίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2014.

Τον Νοέμβριο του 2022, επιλέχθηκε στην ομάδα της Σερβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 στο Κατάρ. Έπαιξε στα ματς στη φάσης των ομίλων με Καμερούν κι Ελβετία, με τη Σερβία να τερματίζει τέταρτη στον όμιλο

Καραϊσκάκη και Τούμπα

Ο Τζούρισιτς, λοιπόν, γνώρισε την Ελλάδα πολύ μικρός, αφού ήρθε στην Ακαδημία του Ολυμπιακού. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός στις 5 Νοεμβρίου 2013 ήρθε κι ως αντίπαλος των Πειραιωτών. Για τους ομίλους του Champions League στο «Γ. Καραϊσκάκης» μπήκε αλλαγή κι έπαιξε 17 λεπτά στην ήττα της Μπενφίκα με 1-0. Στο επόμενο ματς στη Λισαβόνα δεν αγωνίστηκε. Στον Πειραιά, πάντως, είχε τεράστια ευκαιρία προς το τέλος του αγώνα για το 1-1, αλλά ο Ρομπέρτο απέκρουσε εκπληκτικά. 

Δείτε τη φάση με το σουτ του Τζούρισιτς (φορούσε τη φανέλα με το «10»).

Λίγους μήνες αργότερα, για το Europa League ο Τζούρισιτς αντιμετώπισε με τη Μπενφίκα τον ΠΑΟΚ. Στις 20/2/14 έπαιξε στην Τούμπα σε όλο το ματς με τους Πορτογάλους να επικρατούν 1-0 και τον Σέρβο να χρεώνεται την ασίστ στο γκολ.

Μία εβδομάδα αργότερα επίσης ξεκίνησε εναντίον του ΠΑΟΚ κι αντικαταστάθηκε στο 79’ στην εντός έδρας νίκη με 3-0. Ο Τζούρισιτς, όμως, έχει παίξει κι εναντίον της Εθνικής Ελλάδας. Στις 18/11/14 μπήκε αλλαγή στο 66’ στο φιλικό που έγινε στα Χανιά. Οι Σέρβοι νίκησαν με 2-0 και ο Τζούρισιτς είχε συμπαίκτες ποδοσφαιριστές όπως ο Τόσιτς του Άγιαξ και ο Μίτροβιτς της Φούλαμ. Συνολικά με την εθνική Σερβίας μετράει 41 παιχνίδια και 5 γκολ.

Βασικός στον χαμό...

Ο Τζούρισιτς με τη φανέλα με τον αριθμό «19» ήταν βασικός στις 14/10/14 και στο ματς Σερβία-Αλβανία που διεκόπη, εξαιτίας επεισοδίων, όταν με drone εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο σημαία με χάρτη της μεγάλης Αλβανίας. Ο Τζούρισιτς προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και δεν συμμετείχε στα σοβαρά επεισόδια μεταξύ των παικτών.