Παναθηναϊκός: Το τυπικό «ναι» της Digicom και γιατί δεν κινδύνεψε ποτέ η χρηματοδότηση

Η μακέτα του γηπέδου του Παναθηναϊκού

i

Η μακέτα του γηπέδου του Παναθηναϊκού

Παναθηναϊκός: Το τυπικό «ναι» της Digicom και γιατί δεν κινδύνεψε ποτέ η χρηματοδότηση

Μπάμπης Τσιμπίδας 13:04 - 17.05.2023 / Ανανεώθηκε: 14:19 - 17.05.2023

Άλλη μία γραφειοκρατική διαδικασία για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό διευθετήθηκε.

Το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος», με κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Κυβέρνησης. Μία χρηματοδότηση η οποία έπρεπε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμβαίνει με κάθε έργο σε κάθε κράτος-μέλος.

Η έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία Digicom δόθηκε τις προηγούμενες ώρες και ενημερώθηκαν σχετικά τα Υπουργεία και ο Δήμος Αθηναίων, ως ο φορέας υλοποίησης της Διπλής Ανάπλασης.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, η οποία έχει περισσότερο γραφειοκρατική σημασία, παρά ουσιαστική. Με την έγκριση της χρηματοδότησης από τη Digicom, ο Δήμος έχει την ευχέρεια να υπογράψει τη σύμβαση με την κατασκευαστική κοινοπραξία και να δρομολογήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες. Όπως την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, τις στατικές μελέτες και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι ουδέποτε η χρηματοδότηση κινδύνευσε από τη Digicom. Ακόμα και στο σενάριο της αρνητικής απάντησης, η Κυβέρνηση (όπως και η αντίστοιχη κάθε άλλης χώρας) μπορεί να προχωρήσει κανονικά με τον σχεδιασμό της. Απλώς, η Digicom επιβάλλει ένα μικρό πρόστιμο, γιατί κρίνει ότι η χρηματοδότηση από το κράτος είναι ασύμβατη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Πάντως, σε καμία περίπτωση η Digicom δεν έχει τη δικαιοδοσία να ακυρώσει ένα έργο.

Επιπροσθέτως, πριν ο Δήμος και το Υπουργείο καταθέσουν τον φάκελο στη Digicom, είχε προηγηθεί συνεννόηση. Ούτως ώστε να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και να μην προκύψει κίνδυνος. 

Άρα, το «ναι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εξασφαλιστεί εκ των προτέρων. Ούτε όμως υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για τη Διπλή Ανάπλαση. Το επιτελείο του Κώστα Μπακογιάννη και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δουλέψει σχολαστικά και προσεκτικά, ώστε όλα να κυλήσουν στην εντέλεια. 

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περιλαμβάνει ένα κονδύλι 123 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προορίζονται για την αποπεράτωση του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.