Τερίμ: «Ήρθα στον Παναθηναϊκό για να γράψω ιστορία»

Μπάμπης Τσιμπίδας 16:05 - 29.12.2023 / Ανανεώθηκε: 22:13 - 29.12.2023

Ο Φατίχ Τερίμ εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση στη συνέντευξη Τύπου, περιέγραψε πως οροματίζεται τον Παναθηναϊκό του και ανέφερε πως θέλει να κατακτήσει τίτλους και να βάλει τέλος στην ανομβρία των 14 ετών του Τριφυλλιού.

Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση, με νοοτροπία νικητή, γνώστης των ιδιαιτεροτήτων ενός μεγάλου συλλόγου. Αυτή την αίσθηση άφησε ο Φατίχ Τερίμ στην παρουσίαση του ως ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Τούρκος τόνισε πως ήρθε για να γράψει ιστορία και θέλει να ακούσει τον ύμνο του Champions League  με την πράσινη φόρμα.

Αναμφίβολα, ο Τερίμ γνωρίζει ότι ανάλαβε μία πρόκληση για την καριέρα του, όμως θύμισε σε όλους πως έχει πανηγυρίσει πάνω από 30 τρόπαια και ξέρει πως να νικάει. Ο Τερίμ επαίνεσε τον Γιοβάνοβιτς, τόνισε φυσιολογική την αγάπη του κόσμου για τον προκάτοχο του και ευχαρίστησε τον Γιάννη Αλαφούζο για την ευκαιρία. Ενώ θυμήθηκε πως όταν δούλεψε παράλληλα με τον Αταμάν στη Γαλατά, αμφότεροι στέφθηκαν πρωταθλητές...

Αναλυτικά όσα είπε ο 70χρονος Τούρκος τεχνικός: 

«Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι σε μία καλή ομάδα. Ξέρω ότι ήρθα σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο. Όλα εξελίχθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. Χαίρομαι που είμαι στην Αθήνα. Κάναμε μία συνάντηση με τον πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να πάμε καλύτερα την ομάδα. Ως μία μεγάλη οικογένεια. Για να γράψουμε μία νέα ιστορία και θα προχωρήσουμε για τον στόχο μας».

Ποια είναι η πινελιά που θέλει να βάλει, τι θέλει ν’ αλλάξει: «Να πω ένα ευχαριστώ στον κ. Γιοβάνοβιτς που μου άφησε πολύ καλή ομάδα. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Πρέπει να χωρίσουμε τους δρόμους μας. Τον ευχαριστώ για τα καλά λόγια που έχει πει για μένα και του εύχομαι τα καλύτερα. Να πάμε πιο πέρα από εκείς που μας άφησε. Το καλύτερο είναι να πάρουμε το πρωτάθλημα. Θα δώσουμε τα πάντα για να γίονει αυτό. Θέλω να ακούσω τη μουσική του Champions League στο γήπεδό μας. Ο καθένας στο γήπεδο έχει τον δικό του τρόπο, τη δική του φιλοσοφία. Δεν είναι το πιο εύκολο σε σύντομο διάστημα ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που παίζαμε, αλλά θα τα καταφέρουμε. Έχουμε σύντομα αγώνα 3 και 7 Γενάρη, έχω μία φιλοσοφία ότι αν είσαι σε μεγάλη ομάδα πρέπει να έχεις στόχο όλα τα κύπελλα που υπάρχουν. Μπορείς να χάσεις ή να νικήσεις, αλλά στόχος είναι όλα τα τρόπαια. Θα παίξουμε με πιο πολλή πίεση, με πιο γρήγορο ρυθμό. Περισσότερο passing και μεγαλύτερη επιθετικότητα. Αυτή είναι η φιλοσοφία που έχω και θα προσπαθήσω να το φτιάξω».

Για τον Μπακασέτα, τον Μπελχάντα κι αν θα πάρει παίκτες από Τουρκία: «Πρώτη Γενάρη ξεκινούν οι μεταγραφές, με τον Παπαδημητρίου συζητάμε αυτά τα θέματα. Αν θα υπάρχει κάτι που ενδιαφερόμαστε είναι καλύτερο να το ακούσετε από εμάς. Θα πούμε την αλήθεια. Πριν να γνωρίσω την ομάδα και να δω τους παίκτες δεν θέλω να κάνω καμία μεταγραφή. Εχουν περάσει τρεις μέρες, πως να ζητάω παίκτες; Από τον Παπαδημητρίου παίρνω τις πληροφορίες, γι’ αυτό να μην ανησυχεί κανείς. Αν δούμε ότι χρειαζόμαστε έναν παίκτη…. Στην άμυνα έχουμε δύο τραυματισμούς. Έχουν χρησιμοποιηθεί παίκτες σ’ άλλη θέση. Αν δούμε ότι έχουμε ανάγκη θα δούμε τι θα κάνουμε. Όπου έχουμε ανάγκη από Τουρκία ή άλλη χώρα θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση. Ο Μπελχάντα είναι καλός παίκτης, αλλά έχει συμφωνήσει να πάει στο Κατάρ. Σε πρώτη φάση θα δούμε την ομάδα τι χρειαζόμαστε, ποιους θα κρατήσουμε, με ποιους θα χωρίσουμε και θα αποφασίσουμε».

Για τον στόχο του πρωταθλήματος: «Έχω εμπειρία να παίρνω πρωταθλήματα. Δεν θα είναι ποτέ εύκολο. Ήρθα εδώ για να γράψω ιστορία. Έχουμε με τον πρόεδρο το ίδιο σκεπτικό. Αν θες να είσαι νικητής, πρέπει να σκέφτεσαι σαν νικητής. Θέλω πάρα πολύ να πάρω το πρωτάθλημα. Αύριο το απόγευμα θα κάνουμε ένα μίτινγκ, για να πάρουμε το πρωτάθλημα χρειαζόμαστε τη μεγάλη οικογένεια, γνωρίζω τι θέλουν οι οπαδοί μας και γι’ αυτό θα δουλέψουμε σκληρά. Θα βρούμε τι χρειάζεται και θα το φτιάξουμε πολύ γρήγορα. Θα δείτε κι εσείς το επόμενο διάστημα αυτή την αλλαγή. Είδα και στους παίκτες ότι θέλουν να ζήσουν το ίδιο πράγμα. Να πάρουν το πρωτάθλημα. Στην Τουρκία σχεδόν δεν υπήρχε χρονιά που δεν πήρα πρωτάθλημα. Όσες φορές και αν το πάρεις πάντα έχεις δίψα να το ξαναπάρεις. Έχω την ίδια δίψα για το πρωτάθλημα με τον κόσμο και ο πρόεδρος μας το εξήγησε πολύ καλά».

Για τα ντέρμπι που έχονται: «Ξέρω πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Σέβομαι τους αντιπάλους. Τέσσερις ομάδες το διεκδικούν, εμείς ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Το μεγαλύτερο που έχει καταφέρει στην ευρώπη μία ελληνική ομάδα είμαστε εμείς και θέλουμε να γυρίσουμε σε αυτά τα χρόνια και να πάμε καλά και στην Ευρώπη. Τα playoffs είναι με έξι ομάδες, αλλά με τέσσερις γίνεται η μάχη. Ξέρω και σέβομαι τους προπονητές των άλλων ομάδων. Ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας και θα το αποδείξουμε με τους αγώνες. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Η προτεραιότητα θα είναι να παίζουμε καλά. Άσχετα με το αποτέλεσμα θα προσπαθήσουμε να παίξουμε πολύ καλά. Θα γίνουμε μία ομάδα που δεν τα παρατάει».

Για το πως επέλεξε τον Παναθηναϊκό: «Έχω πάρει πάνω από 30 κύπελλα. Με τον Αλαφούζο από την πρώτη στιγμή είχα καλή χημεία. Δεν με άφησαν από την πρώτη στιγμή, μία φορά μόνο μου. Μου εξήγησαν τι θέλουν. Ήρθα για να γράψω μία ιστορία. Είχα πολλές προτάσεις, δεν τις δέχθηκα. Με σεβασμό δέχθηκα την πρόταση του Παναθηναϊκού. Μόνος μου δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα. Με τον κόσμο να γίνουμε μία τεράστια οικογένεια για να φτάσουμε στον στόχο».

Για τη φήμη του, για το γεγονός ότι ο κόσμος στο ΟΑΚΑ με τον Ερυθρό Αστέρα φώναξε το όνομα του Γιοβάνοβιτς κι αν θέλει ν’ ακούσει το όνομά του όπως ο Σέρβος: «Είναι σημαντική η αγάπη από τον κόσμο στους προπονητές. Δεν θα περίμενε και κάτι διαφορετικό ο Γιοβάνοβιτς. Είχε δώσει πολλά και τον αγαπούσαν και τον σέβονται. Το βρίσκω λογικό αυτό που γίνεται κι αυτό έπρεπε να γίνει. Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα. Με την εθνική, με τη Γαλατά. Αγαπώ πολύ τη χώρα. Το καλοκαίρι έρχομαι συχνά. Είναι σημαντικό να πούμε σωστά την ιστορία. Έχουμε 14 χρόνια να πάρουμε το πρωτάθλημα. Και το ίδιο είχε γίνει στη Γαλατά. Είχαμε πολλά χρόνια να πάρουμε πρωτάθλημα κι από τη στιγμή που πήγαμε, τους περάσαμε όλους. Είναι πολλά τα 14 χρόνια. Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ για τον σεβασμό και την αγάπη που έχετε για μένα. Αλλά το σημαντικό είναι να κοιτάμε τι έχουμε πετύχει, εγώ είμαι κάποιος άλλος. Είμαι εδώ για να πάρω τον τίτλο, να δώσω τα πάντα. Αυτό που έκαναν οι οπαδοί ήταν ωραίο για τον κ. Γιοβάνοβιτς. Στο ΟΑΚΑ μου άρεσε το κλίμα που υπήρχε. Θα πηγαίνω συχνά στο μπάσκετ. Είχε πολύ ωραίο κλίμα».

Για τις επαφές με τους παίκτες: «Ο χρόνος είναι αντίπαλός μας, συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Πάντα μιλάω με τους παίκτες ξεχωριστά. Από τη μία βλέπω τους αγώνες, από την άλλη ασχολούμαστε με τους τραυματίες. Παράλληλα συνεχίζονται και οι προπονήσεις. Από την άλλη πηγαίνουμε και στην ομάδα. Φεύγω πάντα πολύ αργά για να πάω στο ξενοδοχείο κι έρχομαι νωρίς. Έχω συναντήσει κι άλλα άτομα εδώ που έχουμε ωραίο κλίμα. 3 του Γενάρη έχουμε αγώνα, 7 του μηνός έχουμε αγώνα. Είναι και η Πρωτοχρονιά. Γνωριζόμαστε, μαθαίνουμε τα ονόματα του καθενός. Με κάποιους μιλάω απευθείας προσωπικά. Την Τετάρτη θα μπορούμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα για την ομάδα. Δεν περιμένω κάποια μεγάλη αλλαγή, αλλά ένα μήνυμα για το πώς θα είναι η ομάδα. Σε τέτοιες αλλαγές αντιδράνε και πιο γρήγορα οι ποδοσφαιριστές γιατί είναι επαγγελματίες και πρέπει να κάνουν προπόνηση, να δουλέψουν και να κερδίσουν. Γι' αυτό τον λόγο θα μιλήσω ιδιαίτερα με κάθε παίκτη. Από αύριο και μετά θα δείχνουμε και πιο αναλυτικά σε κάθε παίκτη τι θέλουμε και πώς θα παίξουμε. Από πριν θα κοιτάξουμε ποια ήταν τα θετικά και τα αρνητικά. Θα τους εξηγήσουμε ξεκάθαρα ποια θέλουμε να βλέπουμε και ποια όχι. Δεν έχουμε ούτε λεπτό να χάσουμε. Έρχεται και η οικογένειά μου. Είμαι εδώ και τρέχω με την ομάδα. Θα με γνωρίζουν οι παίκτες καλύτερα κάθε μέρα. Είναι δύσκολη η δουλειά των ποδοσφαιριστών και ποτέ δεν έχω σκεφτεί άσχημα για παίκτη μου. Θα είμαι πάντα ξεκάθαρος κι αν δεν θέλω να συνεργαστώ, τους το λέω πρόσωπο με πρόσωπο».

Για το ότι οι παίκτες θα κοιμούνται σπίτι τους πριν τα ματς: «Πριν τα ματς κάνω τα ίδια πράγματα. Προτιμώ να είναι με τις οικογένειές τους, να κοιμούνται στο δικό τους κρςβάτι. Το θεωρώ πιο σωστό. Τους εμπιστεύομαι . Αν δω κάτι διαφορετικό, θα κάνω αυτό που πρέπει. Τη μέρα του αγώνα είμαστε μαζί από το μεσημέρι κι έπειτα. Στο πιο κοντινό σημείο στο γήπεδο θα ξεκουραστούμε μετά. Κάνω αυτό το πράγμα 6-7 χρόνια και είδα πιο θετικά αποτελέσματα».

Για το πόσο χρόνο θέλει για να περάσει το στυλ παιχνιδιού του: «Ειδικά στα ματς που παίζουμε εντός, δεν θέλω καμία ομάδα να παίξει. Είμαι μεγάλη ομάδα, είμαι Παναθηναϊκός. Αφήσαμε τον αντίπαλο, μετά εμείς… Δεν είναι το δικό μου στυλ. Σίγουρα θέλει χρόνο, αλλά η δική μου φιλοσοφία είναι να παίξουμε πιο κοντά να μην τους αφήσουμε χώρο να παίξουν άνετα. Δεν θεωρώ σωστό να χάνουμε τη μπάλα και να γυρίζουμε 60-70 μέτρα για να την ξαναπάρουμε. Εκεί που χάσαμε τη μπάλα, πρέπει με πίεση να την ξαναπάρουμε. Θέλω επίσης να δω τα νέα παιδιά που έχουμε. Να τους δώσω ευκαιρία. Γιατί μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και νέα παιδιά. Αντί να χρησιμοποιήσουμε έναν ξένο που δεν μπορεί να καταφέρει αυτά που θέλουμε, τότε να βάλουμε έναν παίκτη από την Ακαδημία».

Για την απουσία του κόσμου: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που το εκφράζω κατευθείαν. Δεν είμαι κάποιος που κάνει παράπονα, αλλά τα λέει κατευθείαν για να βρεθεί λύση. Λέω δύσκολα πράγματα αλλά τα λέω πολύ φιλικά. Θέλω να πω ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο και σε όλους στην ομάδα που με υποδέχτηκαν. Πηγαίνω πολύ νωρίς στην ομάδα και συζητάω με τους γιατρούς. Ευτυχώς μιλάνε και οι δύο ιταλικά. Με το που πάω το πρωί το πρώτο πράγμα που κάνω καλώ όλους τους προπονητές, γιατρούς, όποιον υπάρχει και τους λέω αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Αλλά αυτό το πολύ δύσκολο διάστημα που υπάρχει, αν μπορούμε να το ξεπεράσουμε, μόλις γίνει αυτό θα έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα για το τι θα καταφέρουμε. Έχω έρθει σε μία πολύ μεγάλη ομάδα, είναι πολύ δύσκολο, αλλά από τη στιγμή που είδα πόσο μεγάλη είναι, θέλω να πω ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρό μας».

Για τον Αταμάν: «Χαίρομαι που τον βρίσκω ξανά στην ίδια πόλη. Όταν ήμασταν στην Ιταλία, πήραμε και οι δύο τίτλο. Με κάλεσε στον αγώνα στο ΟΑΚΑ, μου άρεσε πολύ και χάρηκα που νικήσαμε. Εχω γνώμη και για το μπάσκετ. Ήμουν με τη γυναίκα του. Μόλις πέρασαν 5 λεπτά, είπα ότι θα νικήσουμε με 15 πόντους. Μετά το ματς ήρθε να με χαιρετήσει και του το είπα. Όταν ήμασταν και οι δύο στη Γαλατά ξαναλέω ότι είχαμε πάρει μαζί το πρωτάθλημα».

Για τα μεταγραφικά: «Στο κέντρο της άμυνας σκεφτόμαστε μία μεταγραφή και ο τραυματισμός του Μάγκνουσον θα κρατήσει πολύ καιρό. Για το σύστημα, αν μπορώ να το λύσω μέσα από την ομάδα, θα δω τις δυνατότητές μας και θα το κάνω. Έχω μία φιλοσοφία, ο καλός παίκτης παίζει παντού. Και υπάρχουν πολλοί παίκτες που τους άλλα θέση και πέτυχαν πολλά. Για παράδειγμα ο Άλμπερτ Ριέρα, ήταν αριστερός εξτρέμ και τον βάλαμε μπακ. Όμως άμα δούμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε μία λύση μέσα από την ομάδα, θα αντιδράσουμε πολύ γρήγορα και θα βρούμε λύση. Γιατί μέσα σε 20-25 μέρες θα δώσουμε πολύ κρίσιμους αγώνες. Πάντα προσπαθούμε να πάμε πιο μπροστά οπότε δουλεύουμε μέρα-νύχτα για να το λύσουμε».

Για τους συνεργάτες του: «Ο κόουτς για την φυσική κατάσταση θα έρθει αυτές τις μέρες. Υπάρχουν στην ομάδα ήδη άτομα που συνεργαζόμαστε. Θα συνεργαστούμε μαζί και πιστεύω ότι θα τους βοηθήσω κι εγώ σε κάποια πράγματα για να εξελιχθούν και να πάνε πιο μπροστά. Στην ομάδα υπάρχουν φυσικά και από εδώ προπονητές».

Sportal Euroleague Show με Άλμπα Βερολίνου - Ολυμπιακός και όλη τη δράση της Παρασκευής

Δείτε την παρουσίαση σε live streaming: 

  • Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Φατίχ Τερίμ.
  • Τερίμ: Είναι μία καλή ερώτηση. Ο γυμναστής μας θα έρθει σύντομα, υπάρχουν άτομα στην ομάδα που συνεργαζόμαστε και ήταν εδώ πριν από μένα. Θα τους βοηθήσω και εγώ για να εξελιχθούν. Θα έχουμε και προπονητές από εδώ, δεν είναι μόνο οι συνεργάτες μου.
  • Ερώτηση: Έχετε σκέψη για Έλληνα συνεργάτη στο τιμ σας;
  • Τερίμ: Σκεφτόμαστε μεταγραφή για την άμυνα, γιατί ξέρουμε ότι ο Μάγκνουσον δεν θα παίξει καθόλου φέτος. Περιέγραψα πριν λίγο τη φιλοσοφία μου. Ο καλός παίκτης παίζει παντού και στην καριέρα μου έχω αλλάξει θέσεις σε πολλούς παίκτες. Οπότε, αν μπορώ να το λύσω εκ των έσω το πρόβλημα, θα το κάνω. Τον Άλμπερτ Ριέρα τον πήρα αριστερό χαφ και τον έκανα αριστερό μπακ. Αν δεν το λύσω εσωτερικά, θα κινηθούμε άμεσα για μεταγραφή. Σε 20 μέρες θα παίξουμε σημαντικά παιχνίδια και θέλουμε να τα νικήσουμε. Θέλουμε να πάμε πιο μπροστά και δουλεύουμε για να το λύσουμε. 
  • Ερώτηση: Υπάρχει κάποια εξέλιξη για τον στόπερ, γιατί είπατε ότι έχετε τραυματίες. ΈΧετε κάποιο σύστημα που προτιμάτε;
  • Τερίμ: Απαντώ μόνο για τον Παναθηναϊκό, όχι για τη Γαλατά. Με τον κύριο Αταμάν είμαστε φίλοι. Μίλησα μαζί του μόλις έκλεισα τη συμφωνία. Χαίρομαι που δουλεύουμε στην ίδια ομάδα, με κάλεσε στο χτεσινό αγώνα και εύχομαι να κατακτήσουμε και οι δύο το πρωτάθλημα. Χάρηκα που νίκησε χτες ο Παναθηναϊκός. Όλοι έχουν γνώμη στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, έτσι και εγώ. Κάθισα μαζί με τη σύζυγο του Αταμάν. Μόλις πέρασε το πρώτο πεντάλεπτο, είπα στη γυναίκα του πως θα κερδίσουμε με 20 πόντους. Του το είπα όταν μιλήσαμε μετά το παιχνίδι. Η ζωή είναι περίεργη, συναντηθήκαμε ξανά μετά την Ιταλία και είμαστε στην ίδια ομάδα. Όταν δουλέχαμε και οι δύο στη Γαλατά, πήραμε το πρωτάθλημα. Το ξαναλέω για να το θυμόμαστε. 
  • Ερώτηση: Μιλήσατε με τον κύριο Αταμάν πριν έρθετε στον Παναθηναϊκό; Μπορείτε να μας σχολιάσετε και τη Γαλατά μετά από εσάς;
  • Τερίμ: Είναι πολύ δύσκολο. Εγώ δεν κάνω παράπονα, μιλάω ανοιχτά. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο και στην ομάδα για το πως με δέχτηκαν. Πηγαίνω νωρίς και μιλάω με όλους, με τους γιατρούς. Το πρωί καλώ όλο το σταφ μου για να μιλήσουμε και να τους πω αυτά που θέλω. Αν μπορούμε να περάσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα, αλλά μόλις το ξεπεράσουμε όλοι θα έχουν εικόνα τι θέλουμε να καταφέρουμε. έχω έρθει σε μία μεγάλη ομάδα. Είδα ποσο μεγάλος σύλλογος είναι ο Παναθηναϊκός και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο μας.
  • Ερώτηση: Πόσο δύσκολο είναι να παίξετε συνεχόμενα ντέρμπι χωρίς φιλάθλους;
  • Τερίμ: Είμαστε μεγάλη ομάδα και ειδικά το γήπεδο μας, θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο. Δεν θέλω ο αντίπαλος να έρχεται στην έδρα μας και να μας κλείνει. Να κάνω μία επίθεση εγώ και μετά ο άλλος, δεν είναι η λογική μου. Θέλω να παίζουμε πολύ κοντά στην περιοχή του αντιπάλου. Θέλω να πάρουμε τη μπάλα όσο πιο κοντά στο αντίπαλο τέρμα γίνεται. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, αλλά ξέρω ότι χρειάζεται χρόνο. Με τον ίδιο τρόπο δούλεψα στη Γαλατά και πήραμε το ΟΥΕΦΑ, το εφάρμοσα στη Μίλαν και στη Φιορεντίνα. Πρέπει γρήγορα να το πετύχουμε αυτό, να το δουλέψουμε σε κάθε κενό που θα βρούμε, Θα κάνουμε τακτικά φιλικά με την Κ19 και τη Β' ομάδα, για να δω τους νέους παίκτες και να τους δώσω ευκαιρίες. Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιον νέο, αντί να φέρουμε κάποιον ξένο.
  • Ερώτηση: Ποια είναι τα αγωνιστικά στοιχεία που θα βασιστείτε;
  • Ερώτηση: Ενημερώσατε τους παίκτες οτι τις παραμονές των αγώνων, οι παίκτες θα μένουν σπίτια τους. Έχετε κάποιο λόγο που τηρείτε την τακτική αυτή;
  • Τερίμ: Ο χρόνος είναι αντίπαλος μας. Μιλάω με τους παίκτες, βλέπω τα παλιά παιχνίδια, συνεχίζουμε τις προπονήσεις. Φεύγω αργά για να πάω στο ξενοδοχείο, έρχομαι νωρίς για να δουλεύω πολύ. Η εικόνα μου είναι πως 3/1 έχουμε αγώνα, μετά τις 7/1 και πάμε συνεχόμενα. Θα περάσουμε την Πρωτοχρονιά μαζί, θα γνωριστούμε και μέχρι την Τετάρτη θα έχω μία καθαρή εικόνα για την ομάδα. Δεν περιμένω τεράστια αλλαγή, αλλά θέλω να δω την αντίδραση της ομάδας, γιατί οι παίκτες αντιδρούν πιο γρήγορα. Για αυτό θα μιλήσω ιδιαίτερα με κάθε παίκτη και από αύριο θα κάνω πιο αναλυτικά τακτική πως θα παίξουμε. Θα δούμε τα αρνητικά και τα θετικά που είχε η ομάδα, θα δουλέψουμε σε τι θέλουμε να κρατήσουμε. Δεν έχουμε ούτε λεπτό να χάσουμε. Έρχεται και η οικογένεια μου, αλλά εγώ θα είναι εδώ για την ομάδα. Πιστεύω οι παίκτες θα με ξέρουν κάθε μέρα και καλύτερα και εγώ συμπαθώ τους παίκτες και ποτέ δεν έχω σκεφτεί άσχημα για κανέναν. Αλλά θα είμαι πάντα ξεκάθαρος και με όποιον δεν θελω να συνεργαστώ, θα του το λέω ευθέως.
  • Ερώτηση: Θέλουμε να μάθουμε τις πρώτες εντυπώσεις σας από τον Παναθηναϊκό. Ξέρουμε πως είστε μετρ στην ψυχολογία, πως θα διαχειριστείτε τους παίκτες;
  • Τερίμ: Είναι σημαντική η αγάπη του κόσμου για τον Γιοβάνοβιτς. Δεν θα περίμενα κάτι άλλο από αυτούς, γιατί ο Γιοβάνοβιτς έδωσε πολλά στον σύλλογο. Είναι λογικό και αυτό έπρεπε να γίνει. Έρθω πολλές φορές στην Ελλάδα, με την Τουρκία, σε επίσημους και φιλικούς αγώνες. Αγαπώ τη χώρα και το καλοκαίρι έρχομαι συχνά. Είναι μία νέα πρόκληση για μένα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να πούμε σωστά την ιστορία. 14 χρόνια ο Παναθηναϊκός δεν έχει στεφθεί πρωταθλητής. Το ίδιο είχε συμβεί στη Γαλατά πριν αναλάβω. Μετά αυτό άλλαξε. 14 χρόνια είναι πάρα πολλά. Πρώτα απ' όλα, ευχαριστώ για την αγάπη σας. Το σημαντικό είναι να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Εγώ είμαι άλλος, έχω τη φιλοσοφία μου και είμαι εδώ για τον τίτλο. Η λατρεία των οπαδών για τον Γιοβάνοβιτς είναι ωραία. Χτες βράδυ στο ΟΑΚΑ μου άρεσε πολύ το κλίμα, θα τακτικά και είναι ένα ωραίο συναίσθημα.
  • Ερώτηση: Για δεύτερη φορά στην καριέρα σας, πάτε να κατακτήσετε έναν τίτλο με υλικό άλλου προπονητή. Και αν θέλετε να ακούσετε σύντομα το όνομα σας από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.
  • Τερίμ: Έχω κερδίσει πάνω από 30 τρόπαια. Με τον πρόεδρο κύριο Αλαφούζο, μόλις συζητήσαμε, όταν βρεθήκαμε, είπε για την ομάδα και μου εξήγησε τι περιμένει και ποιοι είναι οι στόχοι. Με τον πρόεδρο από την πρώτη στιγμή, είχαμε χημεία και σεβασμό και από τότε που κάναμε την πρώτη συνάντηση, δεν με άφησαν μόνο μου. Σε όλη αυτή τη συζήτηση, όπως είπα, ήρθα για να γράψω μία ιστορία. Είχα πολλές προτάσεις αλλά δεν τις δέχτηκα. Μόλις άκουσα τον κύριο Αλαφούζο, με περιέβαλλε με εμπιστοσύνη και είπα ναι. Δεν θα τα καταφέρω μόνος, πρέπει να γίνουμε μία οικογένεια για να φτάσουμε στον στόχο μας και να πάμε πιο μπροστά.
  • Ερώτηση: Στο ντοκιμαντέρ σας είχατε πει ότι η ιστορία σας δεν τελειώνει. Είχατε και άλλες προτάσεις, αλλά επιλέξατε τον Παναθηναϊκό. Τι σας τράβηξε να έρθετε εδώ και ποιος είναι ο στόχος σας;
  • Τερίμ: Ξέρω το ελληνικό πρωτάθλημα, το παρακολουθώ. Σέβομαι τους αντιπάλους μας. Το διεκδικούμε μαζί με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει τα περισσότερα πράγματα στην ΕΥρώπη και θέλουμε να γυρίσουμε σε τέτοιες επιτυχίες. Το σύστημα των πλέι οφ αφορά έξι ομάδες, αλλά οι τέσσερις διεκδικούν τον τίτλο. Είναι πολύ σημαντική διαδικασία, γιατί πέρασαμε χάσαμε το πλεονέκτημα που είχαμε. Ξέρω τους προπονητές των άλλων ομάδων και τους σέβομαι. Αλλά ο Παναθηναϊκός είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα και θα το αποδείξουμε στο γήπεδο. Δεν φοβόμαστε καμία ομάδα. Η προτεραιότητα μας είναι να παίζουμε καλά. Άσχετα από το αποτέλεσμα, θα προσπαθήσουμε να παίζουμε πολύ καλά. Δεν θα τα παρατάμε και θα δίνουμε συνεχώς μάχες στο γήπεδο.
  • Ερώτηση: Ξέρατε το ελληνικό πρωτάθλημα πριν έρθετε; Γιατί δεν έχετε χρόνο προσαρμογής.
  • Τερίμ: Ξέρω να παίρνω τίτλους. Ήρθα εδώ για να πάρω τίτλους, να γράψω ιστορία. Αν θέλεις να είσαι νικητής, πρέπει να είσαι νικητής. Εμείς θα κάνουμε το εξής: θέλω να πάρω το πρωτάθλημα και το νιώθω σε υψηλό επίπεδο. Αύριο το βράδυ όλοι στην ομάδα με τις οικογένειες μας, θα συναντηθούμε μαζί. Η ομάδα μας είναι οικογένεια, τη χρειαζόμαστε. Γνωρίζω τι θέλουν οι οπαδοί μας, τι τους λείπει και θα δουλέψουμε σκληρά για να βρούμε τι μας χρειάζεται. Θα τη δείτε και εσείς αυτή την αλλαγή. Σε αυτό το λίγο που είμαι μαζί τους, είδα στους παίκτες ότι θέλουν τον τίτλο. Στην Τουρκία λίγες χρονιές δεν πήρα τίτλο. Όσες φορές και να το κατακτήσω, έχω δίψα για να το ξαναπάρω. Έχω την ίδια θέληση για τον τίτλο με τον κόσμο. Ο πρόεδρος μας μας το εξήγησε πολύ καλά.
  • Ερώτηση: Μιλάτε για πρωτάθλημα από την πρώτη μέρα. Πέρα από τη φιλοσοφία σας, έχετε εμπειρία, τίτλους. Τι πρεπει να της δώσετε για να φτάσει εκεί;
  • Τερίμ: Από την Πρωτοχρονιά αρχίζουν οι μεταγραφές. Τα συζητάω με τον τεχνικό διευθυντή. Αν θα υπάρχει κάποιος που ενδιαφερόμαστε, είναι καλύτερο να το ακούσετε από εμάς. Θα πούμε την αλήθεια Κάνουμε συζητήσεις, ακόμα δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Θέλω να γνωρίσω τους παίκτες, τους εμπιστεύομαι. Πριν δεν θα κάνω μεταγραφή. Είμαι τρεις μέρες εδώ, δεν είναι λογικό να ζητήσω παίκτες. Παίρνω τις πληροφορίες από τον κύριο Παπαδημητρίου. Μην ανησυχείτε, όπου θέλουμε παίκτη θα πάρουμε. Έχουμε δύο τραυματίες στόπερ, έχω χρησιμοποιήσει εκεί παίκτες από άλλες θέσεις, άμα δω ότι έχουμε ανάγκη θα ζητήσω ότι χρειαστώ. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη. Όποιος παίκτης μας αρέσει, θα προχωρήσουμε . Ο Μπελχαντά έχει συμφωνήσει ήδη να πάει στο Κατάρ. Πρώτα θέλω να δω την ομάδα, να κάνω την αναφορά μου, ποιους θα κρατήσουμε και με ποιους θα προχωρήσουμε.
  • Ερώτηση: Σκέφτεστε να πάρετε παίκτες από την Τουρκία; Όπως τον Γιουνές Μπελχαντά ή τον Μπακασέτα ή άλλο παίκτη που γνωρίζετε;
  • Τερίμ: ΠΡώτα θέλω να πω ένα ευχαριστό στον Γιοβάνοβιτς που άφησε μία πολύ καλή ομάδα. Όμως στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν καλά και άσχημα, χωρίζουν οι δρόμοι μας. Τον ευχαριστώ για τα καλά λόγια που είπε για μένα, του εύχομαι τα καλύτερα. Θα πάμε την ομάδα πιο πέρα από εκεί που μας άφησε. Θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα και θα δώσουμε τα πάντα για να συμβεί αυτό. Θέλω πολύ να ακούσω τη μουσική του Τσάμπιονς Λιγκ στο γήπεδο μας. ο καθένας έχει τη δική του φιλοσοφία. Δεν είναι το πιο εύκολο να αλλάξουμε σε λίγο τον τρόπο που παίζουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε. Έχουμε πολύ σύντομα αγώνες. Έχω μία φιλοσοφία πως αν είσαι σε μεγάλη ομάδα, κυνηγάς όλα τα κύπελλα. Χάνεις ή νικάς, πας για όλα τα τρόπαια. Τη δική μου φιλοσοφία θα την περάσω το συντομότερο, με πιο γρήγορο ρυθμό, πιο πολύ πρέσινγκ, να έχουμε την κατοχή και να αλλάζουμε πάσες. Αυτή τη φιλοσοφία έχω.
  • Ερώτηση: Ποια είναι η πινελιά που θέλετε να βάλετε; Τι θέλετε να αλλάξετε στον Παναθηναϊκό.
  • Τερίμ: Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε μία πολύ καλή ομάδα. Ξέρω ότι ήδη σε μία πολύ μεγάλη ομάδα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Αθήνα. Κάναμε μία συνάντηση σύντομη με τον κύριο Αλαφούζο στην  Κωνσταντινούπολη. Για να πάμε καλύτερα την ομάδα ως μία μεγάλη οικογένεια. Να γράψουμε νέα ιστορία για τον Παναθηναϊκό και θα προχωρήσουμε για τους στόχους μας. 
  • Γιάννης Παπαδημητρίου: Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Γιοβάνοβιτς. Καλοσωρίζω τον κύριο Τερίμ. Δεν χρειάζονται συστάσεις. Του εύχομαι καλή επιτυχία και να πετύχουμε μαζί τους στόχους μας.
  • Νικόλας Βασιλαράς: Σας καλωσορίζουμε στην παρουσίαση του Φατίχ Τερίμ, μίας μεγάλης προσωπικότητας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Την παρουσίαση θα την αναλάβει ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
  • Στον χώρο και ο επιχειρησιακός διευθυντής, Σπύρος Βλάχος.
  • Παρόντες είναι ο τεχνικός διευθυντής, Γιάννης Παπαδημητρίου, ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Παναγιωτίδης, ο πρώην πρόεδρος Βασίλης Κωνσταντίνου.
  • Η παρουσίαση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 15:00, με τον Τούρκο τεχνικό να ανοίγει τα... χαρτιά του στον κόσμο.
  • Μαζί θα παρακολουθήσουμε παρέα την παρουσίαση του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού, Φατίχ Τερίμ.
  • Φίλες και φίλοι του Sportal καλησπέρα.